mąki 1 żółtko jaja 1 łyżka stopionego masła ½ szklanki ciepłej wody sól do smaku Składniki na farsz: 2 pętka kaszanki 2 białe cebule sól i pieprz do smaku cynamon mielony do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju z przyprawami. Następnie połowę usmażonej cebuli połączyć z kaszanką i przysmażyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować
Tradycyjna Kuchniawłoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz z pietruszką, marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem
R'n'G Kitchendomach, również w miastach, gotowano na małych kuchenkach elektrycznych, palono w kuchniach węglowych... spód : 125 g herbatników maślanych, 85 g miękkiego masła, masa serowa : 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego* 250 g cukru pudru, 60 g miękkiego masła, 3 żółtka, 120 ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, Spód : Formę wyłożyć folią spożywczą – łatwiej wyjmie się gotowy sernik. Herbatniki zmiksować
królestwo garówkiełki rzodkiewki (opcjonalnie) Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wrzucamy do miski. Rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy do nich jogurt, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chrzan, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Całość można dodatkowo posypać kiełkami
KardamonovyWyszły super, są smaczne i inne jak tradycyjne. Składniki: 4 kotlety schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Tradycyjna Kuchniacałości. SKŁADNIKI : 1 kaczka o wadze ok. 2,5kg 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki miodu sól i pieprz czarny mielony do smaku 4 jabłka 2 pomarańcze PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Najlepiej dnia wcześniejszego: przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli . Oczyszczoną kaczkę smarujemy
Moja Książka KucharskaZaparka (2 godziny w temperaturze 63-65oС): 250 g - mąka żytnia typ 1150; 85+165 50 g - słód żytni ciemny (fermentowany); 3-4 g - kminek mielony; 680 g - wrzątek. Zaczyn (ros. opara) (4 godziny w temperaturze 30oС): 160 g - zakwas (cały); 980 g - zaparka (cała) Ciasto właściwe (1,5 godziny w temperaturze 30oС): cały zaczyn
Przepisy na domowy ser i chlebMamut + do podania sałata lodowa kilka różyczek brokuła ugotowanego na parze 5-6 łyżek mieszanki meksykańskiej (można zastąpić np. ciecierzycą z puszki) 2-3 rzodkiewki oliwa z oliwek świeżo mielony czarny pieprz do smaku sól ziołowa do smaku Przygotowanie: Sałatę rwiemy w rękach, dodajemy mieszankę meksykańską (lub ciecierzycę), pokrojone rzodkiewki, drobniej pokrojone różyczki brokuła i pokrojone w kostkę
Słodkie okruszkimąki (u mnie pół na pół była pszenna i owsiana) 200 g melasy 1 średni banan 150 ml delikatnego w smaku płynnego oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) czubata łyżeczka mielonego kardamonu czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej gruby cukier do obtoczenia, lub jakikolwiek, bylebyście nie psuli jakimś ksylitolem lub innych dziadostwem Przygotowanie: Do miski
greenscarfłyżki klarowanego masła/ oleju rzepakowego 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 szklanka białego wina 70g suszonych grzybów 1 szklanka wody po namaczaniu grzybów 500ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 40g tartego parmezanu 1/2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Suszone grzyby namaczaj w zimnej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki : 25 dkg mielonej kawy dobrej jakości 1 i 1/2 kg cukru 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1 laska wanilii 250 ml rumu 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : Z agotuj wodę, wrzącą zalej kawę , odstaw na 2-3 godziny. Następnie przecedź zaparzoną kawę przez gazę i odstaw na kolejne 3-4 godziny. Po tym czasie dodaj
Przepisy i porady kulinarneSuperowe jedzonko dla naszych pociech. Składniki: 2 filety z kurczaka 10 dag mąki ziemniaczanej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety rozbić tłuczkiem, pokroić w paski o długości 12 cm i szerokości 3 cm, naciąć w środku i przewinąć jak faworki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bułką tartą i papryką. Przygotowane
Tradycyjna KuchniaWyborne i smaczne danie na niedzielny obiad. Składniki: 50 dag mielonego mięsa indyczego 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 4 łyżki płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżeczka curry 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) ¾ szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć
Tradycyjna Kuchniarecipe in English Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 600 g dobrej jakości wołowiny, pokrojonej w 1 cm paski 30 g masła klarowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 250 ml bulionu drobiowego 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku
karmelowyciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka papryka słodka mielona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki ziele angielskie 2 kulki liść laurowy 2 szt. woda ok. 3 szkl. masło 2 łyżki czosnek staropolski 1/2 łyżeczki ZAGĘSZCZENIE mąka 2 łyżki woda
Kuchnia Paulettes