szklanki pulpy jabłkowej 1,5 szklanki pulpy marchewkowej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki) 0,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka mleka 2 jajka ½ szklanki oleju garść orzechów włoskich cukier puder do oprószenia Przygotowanie: W jednej misce łączymy wszystkie
Kierunekuchniacukru kokosowego (opcjonalnie, można nie dosładzać) 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy zbożowej Inki (u mnie z błonnikiem) garść malin (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka nasion chia (lub mielonego siemienia) do przybrania: owoce, bakalie lub płatki jadalnych kwiatów Dojrzałego, miękkiego banana blendujemy (można też rozgnieść dokładnie widelcem) – nada słodki smak owsiance. Mieszamy go z jogurtem greckim i mlekiem
Poezja smakucukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny
mojewypiekiinietylkoczerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę z zalewą, widelcem na patelni porozgniatać trochę fasolę, dodać mielony kmin rzymski, trochę cynamonu i sól -smażyć aż pasta zgęstnieje (ok 10 mint). Artykuł Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilyoleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 400 g pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku rozmaryn, tymianek sól i świeżo mielony pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka) W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony
Czerwień i błękitSycące i smaczne a w dodatku bardzo proste w wykonaniu placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 1 kg Filet z kurczaka 1 szt. pojedynczy Papryka ostra mielona 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Jajko 2 szt. Przyprawa do gyrosa ½ łyżeczki Szczypiorek posiekany 1 łyżka Wykonanie: Kurczaka opłukać
Tradycyjna Kuchniaosolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, najlepiej al'dente. Odcedzamy i trzymamy w cieple. Krok 2. Jajka sparzamy wrzątkiem, wybijamy do miseczki, doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu - roztrzepujemy widelcem. Krok 3. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku otarte z gałązki oraz czosnek, chwilę podgrzewamy i dodajemy osączony makaron
Moja Książka Kucharskamały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 100 ml śmietany
Kuchcik gotujesoczyste, mięsne kulki z ciągnącym środkiem. Ich produkcja zabiera trochę czasu, ale są tego warte. Składniki na ponad ok. 30 szt. ( w zależności od wielkości): 500 g wieprzowego mięsa mielonego ok. 200 g mozzarelli w formie kuleczek ok. 250 g zmielonego szpinaku/poszatkowanych pieczarek 1-2 łyżki bułki tartej 2 średnie ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól i pieprz łyżeczka
Pyszny Duetlubi ;) Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory, lub ciężkie dni gdzie nie mamy już ochoty na nic jak tylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula, najlepiej czerwona 700 ml passaty pomidorowej
Życie zaczyna się w kuchnikiełków roślin strączkowych szczypiorek Przyprawy: sól pieprz czosnek oliwa z oliwek wędzona czerwona papryka kmin rzymski kolendra mielona tymianek Ponadto: 2 łyżeczki czarnego sezamu. Wykonanie: 1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry ok. 2 mm grubości.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy oliwę
vaniliowoczekoladowa150g twardej greckiej fety w solance – 40g jogurtu naturalnego – 2-4 łyżki mleka – 1 ząbek czosnku – listki z dwóch gałązek świeżej bazylii – świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenogół moim wyborem Składniki: 500 g piersi z kurczaka 20 g suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 10 ml (1 łyżka) soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 30 g masła klarowanego 200 g szpinaku 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola lub żółtego 1/3 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze
Ola la LCHFporcje) Składniki: 350 g szparagów, przyciętych 1 szklanka startego sera żółtego 1 gruby plaster wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Szparagi ugotuj we wrzątku lub na parze przez 10-15 minut. Jeśli jesteś dumnym właścicielem Tefal Companion, włóż szparagi do koszyka
karmelowy