golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju 1 szklanka piwa
Kulinarne Fantazje MarioliZnowu na słodko. Tym razem szarotka. Blacha 20 cm. ciasto 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów, 50 g gryczanej) jajko łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego 250-300 g masła nadzienie - 4 duże jabłka cynamon 3 łyżki cukru
BezglutenowaIzabelałyżka słodkiej śmietanki (od 30% w górę) Barwnik spożywczy Ozdoby – figurki cukrowe, kuleczki, brokat jadalny, czy – jak szaleć do szaleć – jadalne złoto Przygotowanie: Migdały wrzucamy do mocnego blendera i mielimy do momentu, aż zacznie „wydzielać” się z nich tłuszcz. Idealnie zmielone migdały to takie, które po ściśnięciu w palcach tworzą jednolity „placek”. Dodajemy cukier puder i ponownie mielimy. Dodajemy alkohol
Kate's Kitchentłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) 30 ml sosu sojowego lub sosu sojowego Tamari (bez glutenu) – można pominąć sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka ostra papryka słodka 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew
Ola la LCHFsaszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami
W garach u GosiObiadowa surówka z pieczonych lub gotowanych buraczków. Smaczna, zdrowa i lekka . Pasuje do różnego rodzaju duszonych, smażonych lub grillowanych mięs. Najlepsza oczywiście z tłuczonymi ziemniaczkami i kotletem mielonym. Warto zwrócić uwagę, że gotując buraki, wiele cennego smaku i witamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego
cool and mintySZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – 3 pomidory – 3 jajka – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka ostrej papryki – 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie) – 1 łyżeczka mielonego kinu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka oliwy – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Na oliwie lekko podsmażcie posiekany drobno czosnek. Do czosnku dorzućcie
nietylkopasta.plUwielbiam penne, a w połączeniu z sosem pomidorowym i pulpecikami smakuje idealnie. Dziś polecam pulpeciki wołowe :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK Pulpecików : Klopsiki 🍜400 g mięsa mielonego wołowego 🍜2 tarte marchewki 🍜4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar 🍜1 jajko 🍜3 łyżki bułki tartej 🍜4 łyżki ketchupu 🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 🍜Sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkiwyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić. Następnie formę owinąć szczelnie folią aluminiową z zewnątrz trzy razy, upewniając się że jest dobrze forma uszczelniona. Masa serowa 750 g twarogu mielonego (użyłam quarku) 1 szklanka śmietany kremówki 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3/4 szklanki cukru 4 całe jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 100 gram gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałeczki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki : 1 królik 1 szklanka słodkiej śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej 2-3 ząbki czosnku 1-2 listki laurowe przyprawa np. wegeta pieprz mielony sól olej woda zielona natka pietruszki lub szczypior do dekoracji Sposób wykonania : M ięso z królika oczyść, pokrój na porcje, natrzyj przyprawą i odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie
Przepisy i porady kulinarnełasuchów , nie dla tych co są na diecie ) 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka , łagodnej musztardy ( miodowej ) 2 ząbki czosnku 100 ml cherry 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku natka pietruszki do przybrania Wątróbki , oczyszczamy z brzydkich i jeszcze brzydszych rzeczy . Płukamy pod zimną , bieżącą wodą i osuszamy , na ile się da papierowym
Ogrodnik w podróżydrobną kostkę, fetę w kostkę, wszystko wrzucamy do miski. Dorzucamy do niej makaron, liście bazylii (większe można poszarpać na pół), dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovyłyżeczki chrzanu tartego ze słoika (20g) 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 pełna łyżka natki pietruszki, bardzo drobno posiekanej sól świeżo mielony pieprz
Karo in the KitchenZdrowo i pysznie Składniki Sos : 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 5 łyżek soku z granatu 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego czarny pieprz świeżo mielony Ponadto : 2 garści sałaty 1 gruszka soczysta 4 łyżki ziaren granatu 2 czubate łyżki ricotty Przygotowanie Sos : wszystkie składniki połączyłem, dokładnie wymieszałem, aby w efekcie powstała emulsja. Orzechy piniowe uprażyłem
R'n'G Kitchenselera · 4 średnie sztuki ziemniaków · 50 g (1/2) serka topionego typu Gouda · 100 ml kwaśnej śmietany 12% · Przyprawy · 1 łyżeczka oleju · 2 łyżki Vegety · 1/4 łyżeczki świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej · szczypta cukru · 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Dodatki · 3 gałązki natki pietruszki · 1 mała marchew · na grzanki : · 1 bułka grahamka · 2 łyżki oliwy z oliwek
wyjątkowa kucnia