pieprz do smaku 1 łyżka oleju Na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 duża łyżka masła 1 łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego – do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko oraz szczyptę soli – wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Stopniowo, do mokrych składników
Smaczna Stronapieczona cukinia jest soczysta, idealnie miękka a od środka przesiąknięta smakami z farszu. Każda cukinia to mała bomba smakowa. Składniki (na 2-4 porcje): 4 okrągłe cukinie 400g mielonej wołowiny 100g ryżu puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej bazylii łyżka siekanej pietruszki 50g żółtego sera sól
Smaczna Stronaksylitolu 1 łyżka erytrytolu 2 jajka 0,5 łyżeczki soli dodatki: truskawki, rabarbar Kruszonka: 200 g płatków owsianych zmielonych w blenderze na mąkę 1 łyżka otrębów owsianych 75 g mielonych orzechów włoskich 3-4 łyżki ksylitolu 30 g masła klarowanego 1 łyżka masła orzechowego 100% 2 łyżki zimnego mleka Drożdże rozkruszyć, zasypać solą i erytrytolem, zalać niewielką ilością mleka
FitkotSkładniki : • 2 pęczki białych szparagów • 2 szklanki bulionu warzywnego • 2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki masła • 4 żółtka • 2 małe cebule • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej • sól • pieprz Przygotowanie : Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu
KUCHNIA POLSKApierwszego tłoczenia ( u mnie taki z lekko orzechowym posmakiem ) do tego pieprz i już. Szybka sałatka do pracy garść mieszanki sałat kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek bryndzy świeżo mielony pieprz żurawina suszona olej rzepakowy Do pudełeczka włożyłam sałaty, dodałam pomidorki pokrojone w ćwiartki do tego pokruszyłam bryndzę, skropiłam olejem, doprawiłam pieprzem z góry i gotowe
Kuchnia na wzgórzuskładników zależy od wielkości naczynia na którym będziecie układać sałatkę rukola lub inna ulubiona mieszanka sałat arbuz ser halloumi mięta pistacje oliwa z oliwek extra virgin glazura balsamiczna świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ser halloumi pokroić na plastry grubości 0,5cm i zgrillować (zrobiłam to na grillu elektrycznym). Skomponowanie sałatki z arbuza z grillowanym halloumi Na półmisku ułożyć
Codzienne Gotowaniebotwinki (same "łodyżki", czyli ogonki liściowe) pół kalarepki mała cebula gałązka kopru 3 gałązki bazylii łyżeczka pesto 2 łyżki oleju lnianego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki miodu pieprz grubo mielony gruba sól morska Polędwiczkę pokroić na 4 kawałki. Każdy zamarynować, nacierając pesto. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok 30 minut. Wypłukać botwinkę, odciąć 24 większe liście. W garnku
Weekendy w domu i ogrodziejaka satysfakcja :) Ponieważ aksamitny sernik na zimno z truskawkami musi dobrze stężeć przed podaniem proponuję przygotować go przynajmniej rano, przed podaniem późnym popołudniem. Składniki: 500g sera twarogowego 3-krotnie mielonego (może być gotowy z wiaderka, odsączony z wody) 800g truskawek 400ml mleczka kokosowego 120g cukru 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 130g ciasteczek typu digestive albo owsianych
Pociąg Do Kuchniszklanka greckiego jogurtu 1 łyżka starej skórki cytrynowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 /2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli OK 5-6 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki płatków migdałów Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
Słodki Kompromiskażdy blender jest w stanie poradzić sobie z zamrożonymi kawałkami owoców. Ja znalazłam swojego faworyta w dobrej cenie. Mini blender Ronic Zyle radzi sobie z kruszeniem lodu, z mieleniem ziaren na kawę, czy mąkę oraz przy robieniu różnorakich koktajli/smoothie. Do przygotowania kawy potrzebujemy: schłodzone espresso 6-8 mrożonych truskawek 2 łyżki mleka skondensowanego 1/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka(...)blenderze o jakim piszę możemy zmielić ziarna kawy. Ja to uczyniłam w bardzo szybki sposób wsypując ziarna do małego pojemniczka do połowy i zakładając ostrze do kruszenia lodu i mielenia ziaren. Truskawki wkładamy do kubka dołączonego do zestawu w blenderze, dodajemy mleko skondensowane i 1/3 szklanki zwykłego mleka. Całość blendujemy ostrzem do kruszenia lodu. Powstaną nam pyszne truskawkowe lody
MamaOskarkalodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony") - 125g miękkiego masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g skrobi ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru + 0,5kg moreli Miękkie masło utrzeć z pudrem (z ksylitolu lub cukru) na puszystą masę, dodać partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Masę serową
Smaczne Zdroweśmietanę 30% mieszamy- redukujemy sos. Ja dodaję jeszcze śmietanę 18%- lepiej i szybciej zagęszcza mi się sos. Wykładamy makaron na talerz, dodajemy kurczaka ze szparagami, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Makaron penne z kurczakiem i szparagami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plcebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Polecam! Składniki: niepełne opakowanie Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill * 2 jajka woda + opcjonalnie bulion warzywny sól ziołowa i czarny mielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku około 6-7 łyżek bułki tartej olej do smażenia *Naturalny skład! Ryż Arborio 91%, pieczarki suszone 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula
Słodkie okruszkiSkładniki : • pełnoziarnista bagietka • oliwa z oliwek • oregano • truskawki • listki mięty • otarta skórka z cytryny • świeżo mielony pieprz, sól morska Przygotowanie : Bagietkę kroimy wzdłuż polewamy oliwą, oprószamy oregano i zapiekamy w piekarniku - najlepiej w temp. 100-120 stopni - tak by skórka była chrupiąca, a środek dość miękki . Truskawki kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą i pierzem, skrapiamy oliwą i mieszamy
KUCHNIA POLSKAkońcówki. Jajka rozkłócić ze śmietaną z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Spód quiche posmarować serkiem kremowym, delikatnie oprószyć tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem, posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Na nim ułożyć szparagi i zalać jajkiem ze śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut
Codzienne Gotowanie