parmezan kocham miłością ogromną i daję go wszędzie :) Składniki (na 2 porcje) - 700 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków - 150-200 g mąki pszennej typ 405 - 1 jajko rozm.M - 1 łyżeczka mielonego piepszu - sól - 2 łyżki masła - świeża szałwia Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, gdyby się za mocno kleiło do rąk. Następnie
CookYourselfśmietany, dodajemy śmietanę lub jogurt zahartowany odrobinę gorącego sosu. Dokładnie mieszamy całość i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Próbujemy, lekko dosalamy i mocno pieprzymy do smaku, najlepiej świeżym, grubo mielonym pieprzem. Podajemy pieczarkowy Strogonow z ziemniakami z wody, kluskami śląskimi , pyzami, frytkami , kaszą pęczak, ryżem ugotowanym na sypko lub z jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej
Karo in the Kitchenmuchy znowu zniknęły. Po kilku dniach much nie ma i nie wracają. Już wiem też, że można do tego wykorzystywać fusy z kawy , nie musi być sama kawa mielona. A przy okazji jest to pełne Zero Waste wtedy, więc same plusy. Przy kontenerze na śmieci ( odbierają je dwa razy na m-c ) przykleiłam lepy płaskie od Brosa
Kuchnia na wzgórzułodygi selera naciowego 1 cebula 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól , pieprz do smaku xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki dokładnie myjemy , nie obieramy , skórka ma najwięcej witamin , a u młodych ziemniaków jest dodatkowo cieniutka , nie wyczuwalna . Ścieramy
Ogrodnik w podróżygotujmy około 7-8 minut aż będą prawie miękkie. Dokładamy resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i łączymy z śmietanką. Dolewamy do garnka i gotujemy jeszcze minutę. Czas przygotowania: 45’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 6-8 Kaloryczność: 420 kcal/porcja
Pyry na Gazminuty) rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, botwinkę. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień
Kardamonovyokoło 10 minut na średnim ogniu. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę, mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, około 50 ml wywaru z gotowania mięsa, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy
PatiGotujesamo Składniki na 10 l garnek : 3/4 garnka o pojemności 10 l , wydrylowanych z pestek ,czereśni 2,5 kg cukru sok z jednej cytryny -dużej 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydrylowane czereśnie , umieszczamy w garnku o pojemności 10 l , tak żeby wsad zajmował ,więcej niż połowę garnka . Zasypujemy 2,5 kg cukru , mieszamy , odstawiamy
Ogrodnik w podróżysmaku 2 łyżki masła kilka łyżek śmietany do dekoracji Grzanki ziołowe Kilka kromek czerstwej bułki pszennej pokroić w niewielką kostkę, mocno skropić oliwą i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami, mielonym czosnkiem, ostrą papryką i ponownie przemieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni do zrumienienia (około 10-15 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniej to co dobre spożywając ją w małych ilościach co jakiś czas. A ja bardzo chciałam zrobić syrenkowe kanapeczki:-) Składniki na 3 tosty: łyżeczka spiruliny 3 łyżki serka twarogowego mielonego (ja użyłam soft cheese) – można też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść
wysmienitykładniki : ok. 30 dag boczniaków grzybów cebula pieprz mielony czarny, sól ewentualnie śmietana tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Grzyby umyć, osaczyć i pokroić w cienki makaronik Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć (zeszklić) Dodać grzyby, przykryć pokrywką i krótko smażyć, ale do momentu aż grzyby będą miękkie- puszczą wodę Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie już po usmażeniu dodać
Proste Potrawysię zajadać na okrągło. Składniki: (na 4 porcje) średni kalafior 5 małych ogórków gruntowych wiązka koperku 250 ml jogurtu typu greckiego 1 - 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić sałatkę z kalafiora i ogórka? Kalafior umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze części. Włożyć do gotującej się i osolonej wody
Kuchcik gotujePolecam , koperek i czosnek , potrafią zdziałać cuda z nereczkami Składniki : 4 nerki wieprzowe 1 duża cebula , lub dwie mniejsze 3-4 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej musztardy pęczek koperku 100 ml słodkiej śmietanki łyżka masła sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nerki wieprzowe , oczyszczamy z środkowych
Ogrodnik w podróżyprzez godzinę o nich zapomnieć. A potem zajadać ze smakiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka 2 małe cebule 1,5 szkl. ryżu przyprawy np. suszony czosnek, oregano, mielona papryka na zalewę: 4 szkl. wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 g masła 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem
wyzwania kuchenneJeśli nasiona bobu są lekko suche dzień wcześniej należy je namoczyć, by napęczniały. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15-20 minut) i odcedzamy. Po ostudzeniu mielimy go w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do bobu. Dodajemy również drobniutko posiekany boczek, zmiażdżony czosnek i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy
Trzeci talerz