łyżka cukru 1 opakowanie serka mascarpone na spód 220 g heratników petit beurre czekoladowe 3 łyżki nutella 200 g masła 50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu: 1. Ugotować galaretki w 600 ml wody ,schłodzić do lekkiego stężenia . 2. Masło rozpuścić z nutellą dodać orzechy ,odłożyć kilka łyżek powstałej polewy
W królestwie smaków Beatykolendry lub pietruszki 2 łyżki siekanej mięty 2 łyżki siekanego szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki
Niedzielny kucharzbulionu warzywnego ¾ szklanki mleka kokosowego 1 pęczek świeżych zielonych szparagów ½ szklanki zielonego groszku 1 cukinia 2 cebule 1 ząbek czosnku Kawałek pora 3 łyżki oliwy Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie dania: Groszek(ja miałam mrożony) ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę
Wanilia i Kardamonpieczarek 1 duża cebula 4 pomidory 100 ml soku pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mielona ostra papryka Sposób przygotowania bigosu warzywnego. Wegetariański bigos z warzyw. Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i lekko solimy. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Marchew ścieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: -kilo polędwiczek wieprzowych -1 duża cebula -sól -pieprz -majeranek -papryka słodka mielona -olej -mąka Sposób przygotowania: Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon. Kroimy w porcje o grubości ok. 3 cm. Każdą polędwiczkę posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy każda polędwiczka będzie podsmażona na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną
Magia jedzenia.ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz do podania Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć, cieniutko obrać (najlepiej obieraczką do warzyw, od góry do dołu, zaczynając zaraz pod główką), odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i pokroić
Fitsweet.mecytryny szczypta cukru sól pieprz Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego odsączoną kukurydzę, jogurt, sok z cytryny, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovykolendry lub pietruszki 2 łyżki siekanej mięty 2 łyżki siekanego szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki
Niedzielny kucharzryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka
Niedzielny kucharzbędzie mi smakowało mimo że będzie dietetyczne. Właśnie takie jedzonko sprawiło że zjadłam z apetytem i nie byłam głodna. Łososia pokroić na kawałki. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Na dno parowaru wlać wodę, nałożyć koszyczki. Na pierwszym koszyku rozłożyć kawałki łososia, skropić oliwą z oliwek i obsypać grubo koperkiem. Trochę warzyw ułożyć naokoło łososia a resztę
Kuchnia Pokoleńpędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół
Zasmakuj Kuchnicukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny
mojewypiekiinietylkopłatków owsianych 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 60 g cukru kokosowego + 1 łyżka 60 g oleju kokosowego 3 jajka + 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej wanilii 4 laski rabarbaru + 3 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Na początku przygotuj zaczyn. Do rondelka przelej mleko, dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru kokosowego. Podgrzewaj ciągle mieszając. Pamiętaj, nie zagotuj
Zdrowie na języku :Pok.500g) młodych, równych, zielonych szparagów (poza sezonem szparagowym 300g szpinaku baby) 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku 3-4 łyżki startego parmezanu lub sera Pecorino Romano sól i świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenorigano secco sale, pepe olio d'oliva **** SKŁADNIKI (4 porcje) Zapiekanka 320 g makaronu razowego typu penne 50 g startego parmezanu Pulpeciki 400 g drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej
La grande e la piccola cuoca