CZERWONĄ FASOLĄ QUESADILLA WITH CHICKEN, RED PEPPER AND KIDNEY BEANS Składniki Farsz do quesadilla • czerwona papryka 2 szt • fasola czerwona 100 g • piersi z kurczaka 2 szt • papryka mielona słodka 1 łyżka • ser gouda 400 g • sól 10 g • olej słonecznikowy 50 g Tortilla • mąka pszenna 300 g • woda wrząca 150 ml • olej słonecznikowy 50 g • sól
chefintheforesttrochę opadną, ale i tak są pyszne ;) Składniki (12 sztuk): 250 g chudego sera twarogowego pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 150 g jogurtu naturalnego, 2 jajka szczypta mielonej wanilii, 2 łyżki miodu lub ksylitolu ok. 40 g gorzkiej czekolady do dekoracji Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Twaróg zblendować z jogurtem, miodem, budyniem oraz żółtkami. Białka ze szczyptą
Healthy food explorerroztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki ksylitolu 70 g roztopionej gorzkiej czekolady (bez cukru lub słodzonej ksylitolem) Nadzienie serowe: 250 g chudego sera twarogowego pół łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki ksylitolu 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy: ok. 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki wody 3 łyżki ksylitolu 1 czubata łyżeczka mąki
Healthy food explorerprzekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości. Bardzo polecam. Składniki (forma 24 x 13 cm) : 3 duże dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ksylitolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Healthy food explorerdowolnych, ulubionych owoców. Ze świeżymi z pewnością będzie smakować jeszcze lepiej :) Składniki (2 porcje): Warstwa waniliowa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/2 łyżeczki mielonej wanilii szczypta soli 2 łyżki miodu lub innego słodzika Warstwa owocowa: 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych ) 1 łyżka soku z cytryny
Healthy food explorermąki ziemniaczanej szczypta soli Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)* 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić
Healthy food explorerBardzo proste, wilgotne i sycące muffinki bez mąki, cukru i mleka. Muffinki zrobiłam z mielonych w blenderze płatków owsianych - można je zmiksować do konsystencji mąki albo zostawić troszkę większe części tak jak ja. Można również użyć gotowej mąki owsianej. Zamiast cukru użyłam dojrzałych bananów, które przy okazji dodają też wilgotności, a w środku umieściłam truskawkę, która nadaje świetnej orzeźwiającej
Healthy food explorerroztopionego oleju kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki ksylitolu Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego (użyłam Wieluń. Mój Ulubiony) 4 łyżki budyniu waniliowego 4-5 łyżek ksylitolu 1 jajko szczypta mielonej wanilii Jabłka i kruszonka: 1 jabłko szczypta cynamonu 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki miodu
Healthy food explorerminut na małym ogniu. Do rondelka wlać mleko i zagotować, następnie wsypać płatki ryżowe, posłodzić, zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając, aż płatki wyraźnie zgęstnieją, na koniec dodać mielonej wanilii. Przełożyć masę do blendera i zmiksować przez chwilę. Następnie przełożyć do miseczki, pucharka lub słoiczka, na to wyłożyć sos malinowy i posypać go pokrojoną czekoladą. Można zjeść
Healthy food explorerdaktyli + woda do namoczenia 80 g wiórków kokosowych Masa serowa: 200 g chudego twarogu 200 g twarożku Wieluń. Mój Ulubiony 1 jajko 1/3 szklanki ksylitolu szczypta mielonej wanili (opcjonalnie) 1/2 opakowania budyniu waniliowego Wykonanie: Spód: Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia) i zostawić do namoczenia na około 1 godzinę. Następnie lekko odsączyć, przełożyć do blendera i zmiksować
Healthy food explorerposiłek po treningu. Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 100 g chudego twarogu 1/2 opakowania serka waniliowego (u mnie Skyr) szczypta mielonej wanilii kilka sztuk truskawek Wykonanie: Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść za pomocą widelca, dodać szczyptę wanilii oraz serek wanilowy i dokładnie połączyć. Truskawki umyć i pokroić. Piekarnik nagrzać do 180ºC
Healthy food explorerSkładniki 500 g mielonej szynki cebula sól, pieprz 3-4 ząbki czosnku jajko 2,5 łyżki bułki tartej 2 pęczki koperku 3 łyżki śmietany 500 ml bulionu Przygotowanie Mięso przełożyć do miski wbić do niego jajko, dodać startą cebulę, bułkę tartą - przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować ok 25 min (obracając
Gaździnka warzypokrojonego w półplasterki ogórka, kukurydzę i posiekaną zieloną pietruszkę. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (najpierw mniej), olej i cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy pieprzem – używam świeżo mielonego kolorowego (w młynku) i czarnego oraz solą. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy / dodajemy cukru lub cytryny. Surówka najlepiej smakuje jak wstawicie ją na trochę do lodówki
Słodkie okruszkimakaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba
Moja pasja smaku