lektury. Składniki na ok. 10-12 sztuk: 80 g margaryny Palma spółki Bielmar 125 g mąki z ciecierzycy 120 g cukru pudru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 25 g orzechów pistacjowych najlepiej lekko solonych Wykonanie : 1. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i zlewamy przez sitko. Wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Gdy tłuszcz się
vaniliowoczekoladowaSKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 czerwone papryki 500 g zielonych szparagów 1,5 l rosołu drobiowego lub 1 kostka rosołowa 150 g wędzonego łososia opcjonalnie gałązka lubczyku sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Kalafior podzielić na mniejsze części i przełożyć do dużego garnka. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, zaś ze szparagów oderwać zdrewniałą końcówkę. Papryki pokroić na mniejsze
Passions hobbies lifesię rozpuści i całość zgęstnieje. 3 W międzyczasie gotujemy makaron. Łączymy go z sosem serowym oraz boczkiem. Dokładnie mieszamy. 4 Nakładamy na talerze, ozdabiamy ziołami oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiobiad Składniki na 3 osoby : 3 ćwiartki z kurczaka ( lub innych , dowolnych części , byle nie piersi,są zbyt chude do tego przepisu ) marynata : 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka, mielonego chilli ( można mniej lub zmienić na ostrą paprykę ,my lubimy ogniście ) 1 łyżka cukru ( zapewnia, chrupkość skórki ) 1 łyżka sosu worcester 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 100 ml wódki sól
Ogrodnik w podróżykiełbasy wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego kopru 2 pomidory malinowe ok. 1,5l wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego kminku ok. 5 łyżeczek cukru sól i pieprz Kapustę myjemy, kroimy na połowę, wykrawamy kłąb, a resztę kroimy w paski lub siekamy na mniejsze kawałki. Według uznania. Kapustę wkładamy
Cooking Monstertego makaron i obiad gotowy. Część zostawiłam dla dzieci w domu, część spakowałam do pudełka i zabrałam do pracy . Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 0,5 kg mielonego mięsa z piersi indyka 2 marchewki 1 duża żółta cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka papryka do smaku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko Sos pomidorowy
Kuchnia na wzgórzuschabu wieprzowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu naturalnego łyżka soku z cytryny lub limonki 2 łyżki oliwy pieprz świeżo mielony 3 - 4 łyżeczki soli Dodatkowo: rękaw do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować schab pieczony w musztardzie? Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, białą skórkę delikatnie ponacinać w kratkę ostrym nożem. Nacięcie
Kuchcik gotujeDrobiowe pulpeciki - przepis Pulpeciki drobiowe to świetna propozycja dla najmłodszych lub jako baza do różnego rodzaju dań głównych, a nawet zup. Składniki: - 500g mięsa mielonego drobiowego - 1 jajo - 2 łyżki płatków owsianych - sól, pieprz do smaku - oregano do smaku Baza do gotowania pulpecików: - włoszczyzna - ziele angielskie - liść laurowy - sól Sposób przygotowania: - do garnka nalej wodę, dodaj sól i zrób
MintTastekawę. Aby przygotować kawę w dripie będziecie potrzebować ponadto papierowe filtry, wagę kuchenną, którą odmierzycie porcję kawy oraz opcjonalnie stoper (np. w telefonie). W dripie sprawdzi się kawa średnio mielona (przypominająca cukier granulowany). A oto jak zaparzyć kawę w dripie: Lejek ustaw na kubku (lub dzbanku) i wyłóż go papierowym filtrem. Zagotuj wodę w czajniku i przelej nią
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 ugotowane na twardo jajka 2-3 rzodkiewki 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka siekamy drobno. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy majonez, musztardę, szczypiorek, doprawiamy do smaku pieprzem (moim zdaniem sól jest zbędna
Walijskie Pichceniecebula 2 ząbki czosnku ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki cukru sól, pieprz, pieprz ziołowy suszony majeranek szczypta chilli ew. mąka do zagęszczenia sosu posiekana natka pietruszki Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić
Simply Foodcytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe, pora i ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno. Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy. Podajemy z awokado na delikatnie zgrillowanej bagietce. Saska o smaku Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach
Ostra na Słodkopomidorów 200 g sera, startego na tarce ¼ szklanki bułki tartej ¼ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa ¼ szklanki świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20×26 cm włóż cebulę, pieczarki, szparagi
karmelowyCzym pachniało Wasze dzieciństwo? Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam na języku. W ubiegłą sobotę naszła mnie ochota na placek taki jak piekła mama i choć nie mam jej przepisu na kruche, a prodiż już dawno dokonał żywota, rach ciach zagniotłam ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryszparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda cukinia, 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 4 -6 ząbków czosnku, olej rzepakowy ok. 2 – 4 łyżki, sól do smaku, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona słodka papryka w płatkach, ser np. parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy
Moniki Smakołyki