łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka słodu (u mnie syrop klonowy), 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku suszonego lub posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżki czarnego pieprzu. Wykonanie: Młode ziemniaczki szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Plastry cukinii i cebuli grillujemy na patelni grillowej. Liście jarmużu kroimy w paski
Jeść, by żyć w zdrowiupatelni albo w tosterze. Podpieczone pieczywo skropić pozostałą częścią oliwy, posmarować serem ricotta a na ser wyłożyć podsmażone pieczarki. Po górze można dodatkowo posolić solą morską oraz posypać świeżo mielonym pieprzem. Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta O czym warto pamiętać przygotowując bruschettę z serem ricotta. Pieczarki, smażmy na średnim ogniu do momentu aż wyparuje z nich cała woda
mecookspuszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli 2 cebule 4 suszone śliwki 2 liście laurowe 1 ziele angielskie 1 owoc jałowca 1 goździk ½ łyżeczki majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Przed ugotowaniem fasoli należy pamiętać, żeby fasolę moczyć przynajmniej przez całą noc z sokiem z cytryny. Wodę odlać i ugotować
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznypomidorów 2 l bulionu warzywnego 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 100 g suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki prażonych płatków migdałów 1/2 papryczki chilli Marynata: sól gruboziarnista świeżo mielony czarny pieprz 1 płaska łyżeczka ras el hanout (przyprawy marokańskiej, którą można kupić np. przez Internet, a naprawdę warto) 1 łyżka kuminu 1 łyżka cynamonu 1 łyżka słodkiej papryki
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznywieprzowa (około 400 g) garść średniej wielkości pieczarek świeża czerwona papryka nieduża cebula świeży ogórek marynata: 1 limonka 1 łyżka miodu ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka oleju Jak zrobić szaszłyki? Polędwiczkę dokładnie oczyścić z błon. Opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Polędwiczkę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotować w jednym garnku. Więc do dzieła i robimy Chilli con Carne – smaczne danie jednogarnkowe dla całej rodziny czteroosobowej. Składniki na: Danie jednogarnkowe: Chilli con carne 500g mięsa mielonego 400g pieczarek 3 średnie cebule jedna puszka białej fasolki w... Więcej The post Danie jednogarnkowe: Chilli con Carne appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekmiski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovypodczas często powtarzających się czynności oraz wpływa pozytywnie na zdolność logicznego myślenia. Dawka lecznicza kofeiny wynosi 200 mg, co stanowi ekwiwalent około 4 kaw espresso lub 2 filiżanek kawy mielonej. Zawarta w kawie (ale i innych roślinach m.in. w herbacie) kofeina wykorzystywana jest także w leczeniu bezdechu niemowląt. Kawa zawiera cenne dla ludzkiego organizmu związki fenolowe i przeciwutleniacze opóźniające
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowaniu. Składniki 250 g piersi z kurczaka 1/2 mango 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka kolendry olej do smażenia 1 woreczek ryżu Marynata 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 3 ząbki … Czytaj dalej Curry z mango
gotuj ze mnąSkładniki : 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1-1,5 czubatej łyżki majonezu ( zależy jaką lubicie , bardziej kremowa- smarowna , to więcej , bardziej „zwarta ” mniej ) 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka wkładamy do miski , doprawiamy solą , pieprzem , gałką . Dodajemy majonez i miksujemy blenderem na gładką pastę . Koniec , już gotowe Smakuje
Ogrodnik w podróżyrazem było całkiem na odwrót i powstały słodkie kulki daktylowe... no dobra i którą tu wybrać? z wiórkami czy bez??? Kulki daktylowe 200 g daktyli bez pestek 2 łyżki mielonych migdałów lub wiórków kokosowych czubata łycha kakao szczypta cynamonu 2-3 łyżki mocnego espresso (lub mocnego naparu z herbaty czy kawy zbożowej) do obtoczenia: kakao lub wiórki kokosowe Daktyle
Dzieje kuchennej Wiewiórycebula 6 podudzi kurczaka 2-3 łyżki oleju płaska łyżeczka kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz mielony 3 ząbki czosnku łyżka miodu 180 ml keczupu (wzięłam domowej roboty) 180 ml ciemnego piwa Podudzia kurczaka polać oliwą, a następnie posypać przyprawami i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę
Weekendy w domu i ogrodzieponieważ pulpety wrzucone do sosu dzięki otoczonej mące mogą nam nieco ten sos już zagęścić. Zawsze można dodatkowo zaklepać sos odrobiną wody i mąki, a następnie zagotować. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były
W Moim Magicznym DomuProste, szybkie do zrobienia pulpety w sosie pomidorowym. Dodatek mozzarelli sprawia, że sos jest delikatny w smaku. Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 60 ml bułki tartej 120 ml zimnej wody 1 jajko sól (około 1 płaska łyżeczka) pieprz 1 płaska łyżeczka oregano Składniki sosu: olej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku puszka
Smak mojego domupracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 200g pieczarek, 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1,5 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki. Marchewkę kroję w grubsze plasterki. Cebulę kroję w piórka
Tradycyjna kuchnia Kasi