wysypać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 35cm. Starannie docisnąć do dna wyrównując powierzchnię. Składniki na masę serową: 1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 510 g masy krówkowej (kajmaku) { 3 – 4 łyżki odłożyć do polewy} 6 jajek 60 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru 1 budyń waniliowy
Przepisy Babcidzisiaj przepis na wyśmienite długo świeże ciacho czekoladowe z malinami Prawdziwe „niebo w gębie” – przekonajcie się zresztą sami:) Zapraszam ! Składniki: – 3 łyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody – 10 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy – 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego – 100 g gorzkiej czekolady – ⅓ szklanki oleju rzepakowego
I LOVE LIFEwielu sezonów królują na naszym stole. Składniki: 3kg ogórków 0,5kg cebuli 2,5łyzki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyprzy tym szalenie zdrowe, więc możemy jeść bez wyrzutów sumienia, szczególnie że mamy cały dzień na spożytkowanie zjedzonych kalorii :) Składniki: - 1 dojrzałe awokado - 2 jajka - sól morska, grubo mielony pieprz - bazylia/szczypiorek do posypania - garść pomidorów papryczkowych/koktajlowych - oliwa z oliwek - ciabatta Piekarnik rozgrzewam do 299 stopni bez termoobiegu Awokado przekrajam na pół, wyjmują pestkę i łyżeczką powiększam dziurę pozostałą
Cook&LovePasta z zielonego groszku z nerkowcami,, ale można zrobić tez z migdałami. szklanka mrożonego lub świeżego zielonego groszku 1/2 szklanki orzechów namoczonych przez noc lub kilka godzin 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ząbek czosnku oliwa z oliwek czarnuszka natka sól Zblanszuj groszek 5 minut we wrzątku. Odcedź. Przełóż do blenowania, dodaj orzechy, kmin i czosnek. Zmiksuj. Przełóż do naczynia
AZgotuj!plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.) i odstawić do wystudzenia. 2) Fasolkę dokładnie
Fitsweet.meśmietanę rozmieszaną z niewielką ilością gorącej wody z gotującego się makaronu. Dodać część natki pietruszki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Połączyć z ugotowanym makaronem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki. Zobacz również: potrawka z cukinii i kaszy bulgur
Kuchcik gotujeszybka. Jeżeli komuś nie chce się przesiadywać w kuchni w takie upały, zróbcie taką surówkę i zjedzcie ją z młodymi ziemniakami. U nas wyszła tydzień temu, razem z mielonymi z cukinią. Składniki: pół średniego selera 2 marchewki mała biała część pora garść suszonej żurawiny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz
Kardamonovysobą do pracy , i jestem pewna, że podpieczone na grillu będą jeszcze lepsze Składniki na 6 sztuk: około 300 g marchewki pół selera mała cebula około 30 g mielonego siemienia lnianego 100 g mąki z ciecierzycy około 150 ml wody pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli łyżeczka mieszanki garam masala łyżeczka granulowanego czosnku lub ząbek świeżego pęczek pietruszki lub kolendry
greenscarfdrobno posiekane 2 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę lub 400 g puszka krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki mielonego chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej olej i masło na większej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i podsmaż kolejną
karmelowykrewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g * dymka – 1 mały pęczek * olej roślinny – 2 łyżki * ocet ryżowy – 1 łyżeczka * sos sojowy – 1 łyżka * świeżo mielony pieprz – do smaku * cebula – 1 szt * czosnek -1 ząbek SŁODKI SOS CHILI: * papryczka chili – 1 szt * woda – 500 ml * czosnek – 3 ząbki * cukier
Ostra na SłodkoSkładniki na 2 omlety: 150 g mąki z ciecierzycy 150 ml wody 200 g kurek (standardowe opakowanie) kostka naturalnego tofu (180-200 g) 1 cebula gałązka świeżego rozmaryny łyżka mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki soli zwykłej i pół kala namak (tej śmierdzącej jajami) płaska łyżeczka proszku do pieczenia ząbek czosnku lub pół łyżeczki
greenscarfpyszne, słodkie, w sam raz do sałatki, w której główną rolę odgrywa pomidor! Składniki: 2 żółte pomidory 3 czerwone pomidory 4 rzodkiewki niewielka garść kiełków rzodkiewki sól, pieprz, mielona bazylia do smaku 2 łyżki octu jabłkowego opcjonalnie: poszatkowana cebula i krążki chili (wersja na ostro) Przygotowanie: Pomidory myję, kroję na pół, następnie na kilka małych ćwiartek. Rzodkiewki kroję
Zasmakuj Kuchnipojemności 500 ml): 2 kg ogórków, 3 cebule, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonego pieprzu, 2 łyżeczki ziaren gorczycy. Słoiki umyj, wyparz i osusz. Ogórki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupinek i pokrój w piórka lub w półplasterki. Do większej
blog.moje-pasje.infokoperku 1 cytryna 1 łyżka oleju (u mnie ziołowy) klika gałązek świeżego tymianku i/lub rozmarynu (rozmaryn zdecydowanie lepszy do pstrąga, ale ja mając wybór zawsze dorwę tymianek) sól, świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperku. Mieszamy do połączenia się składników
gutfut