pełne łyżki płynnego miodu ¼ szklanki musztardy Dijon 1 łyżka octu z białego wina 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki tartego chrzanu Szczypta soli Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Miód, musztardę, ocet oraz jogurt mieszamy ze sobą do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając. Na końcu łączymy z chrzanem i doprawiamy
Kuchnia w czekoladziesmaczny i prosty pomysł na szybki obiad. Składniki (sos na 4 osoby): nieduży kalafior (lub pół dużego) 2 cebule 2 ząbki czosnku ok 200 ml mleka pół łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka cukru trzcinowy lub brązowy chilli w płatkach parmezan lub inny podobny ser sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy w garnku, pod koniec dodajemy
Mechanik w kuchniprzyprawione i rozpływa się w ustach. Żeberka pojadę z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1 pasek żeberek, ½ szklanki Ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym WSP SPOŁEM , 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta soli, 4 łyżki oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję na porcje. Ketchup mieszam z olejem, papryką wędzoną, solą oraz pierzem. Do marynaty wkładam żeberka
Tradycyjna kuchnia KasiCzas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 4 duże paski kałamarnicy 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek EV sól czarny mielony pieprz ósemki cytryny Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z chili usuwamy nasionka i drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski lub szklanego pojemnika. Dodajemy natkę, przyprawy, rozgniatamy łyżką
Kulinarne przygody Gatitylitrowych. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 3 kg ogórków 0,5 kg cebuli 2,5 łyżki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy 1. Ogórki ze skórką pokroić po długości w ćwiartki lub więcej kawałków to zależy jakie są duże. Cebulę obieramy
kruche babeczkirównież na gołąbki bez zawijania . Tym razem zapraszam na gołąbki bez zawijania w wersji pieczonej. Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach, polecam :) Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 główki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz
magiczna kuchnia KasiMakaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego – 3-4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano – 1 łyżka oliwy – pół cebuli drobno posiekanej
nietylkopasta.plSyte, smaczne i bardzo aromatyczne danie. Robię je z mięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam
Pieprzyć z Fantazjąnieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej lniany Dodatkowo: olej lniany czarnuszka sezam natka pietruszki Przygotowanie: 1)Buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
Fitsweet.mezaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza. * * * Składniki (proporcje dla 3 osób): 250 g makaronu (np świderki) 2 czerwone papryki 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 50 g mielonych migdałów kilka łyżek oliwy tarty ser grana padano listki bazylii do dekoracji Wykonanie: 1, Papryki myjemy, suszymy, wydrążamy gniazda nasienne, przekrojone na pół układamy (tak jak na zdjęciu
Kawa z mlekiemgroszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 limonka garść świeżej kolendry kilka nitek szafranu oliwa z oliwek gruboziarnista sól morska świeżo mielony różowy pieprz * PRZYGOTOWNIE Nitki szafranu zalej 100 ml wrzątku i odstaw na 5 minut. Papryczkę chili, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię do paelli wlej oliwę z oliwek
Food Squaremłodych ziemniaków 1 pietruszka 4 średnie marchewki 250 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 10 dag serka topionego szczypiorkowego pół pęczka świeżego koperku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy
Izabelawkuchnisłonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 3 łyżki drobno startego parmezanu, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: pesto: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku
Moniki SmakołykiSkładniki: 4 plastry schabu 4 jajek 3 łyżki mleka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki ajvaru sól (polecam sól z ziołami i czosnkiem świeżo mielona) pieprz olej roślinny (do smażenia kotletów) 3 łyżki masła (do smażenia jajek) Sposób wykonania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Oprószamy je solą i pieprzem. 1 jajko roztrzepujemy
Qchnia po prostułyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki bazylii suszonej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne lub ostrej papryki (jak ktoś lubi może dać więcej) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Wykonanie: Cukinię, cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Zasolić. Odstawić na ok. 2 godziny . Odsączyć i przełożyć do garnka. Dodać ocet jabłkowy i cukier. Gotować 20 minut na małym
Przepisy Babci