mielone - 47549 przepisów (strona:1447/3170)

Szybka zapiekanka makaronowa dla jednej osoby 237

reszta makaronu sos ser Wszystko zapiekamy aż do zarumienienia się sera. Zajrzyj również: 1.  Drożdżowe bułeczki z czekoladą 2.  Drożdżowa babka cytrynowa 3.  Pasztet z mięsa mielonego z jajkiem

My World by Dagmara Rek
Ciasteczka imbirowe ( Ginger Cookies) – smaczne i zdrowe 142

mdłości, a kobiety na bóle miesiączkowe. Po więcej wiadomości na temat tej przyprawy zapraszam na: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html Składniki: 2 pełne szklanki mąki typ 550 2 płaskie łyżki imbiru mielonego (z paczki) 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 170 g masła o temperaturze pokojowej ½ szklanki cukru ¾ szklanki cukru brązowego jasnego 1 jajko

Przepisy Babci
Przekąska z pasty jaglano-tuńczykowej 217

wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z palnika i przykryć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Kaszę przełożyć do blendera kielichowego. Dodać pokrojoną dymkę, pół łyżeczki mielonego pieprzu, odsączonego tuńczyka i łyżkę oleju lnianego. Całość zmiksować na gładką masę Masę przełożyć do miseczki i dobrze doprawić solą. Długiego ogórka dobrze umyć i pokroić w poprzek

Weekendy w domu i ogrodzie
Pakieciki z tuńczykiem i ricottą w cieście filo 173

Składniki (na 9 pakiecików): Farsz 140 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym) 200 g ricotty dymka garść rukoli 6 listków mięty sok z połowy cytryny sól pieprz mielony Dodatkowo 2 płaty ciasta filo olej połówka cytryny przekrojonej wzdłuż jasny miód (np. rzepakowy, akacjowy lub lipowy) Tuńczyka rozdrobnić widelcem i wymieszać z ricottą. Dymkę, miętę i rukolę pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 150

dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki.  Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne!  Dzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty

Moja smaczna kuchnia
5 przepisów, które powinien znać każdy kto planuje posiłki 174

Wasze warzywa z rosołu trafiały wyłącznie do sałatki jarzynowej, to pora poznać zapiekankę pasterską! Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z warzyw z rosołu i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu. Smacznego!! Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź również: 5 pomysłów na pyszny obiad w 15 minut 5 sałatek idealnych

Niedzielny kucharz
PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI 153

cebulką  Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy(...)mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok 4. Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy

Moja Książka Kucharska
Zupa gulaszowa 226

Składniki : • 700 g pręgi wołowej • 2 łyżki smalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość

KUCHNIA POLSKA
Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim Apetina, szpinakiem i oliwkami 181

młodych liści szpinaku ' baby ' 100 g czarnych oliwek 100 g zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 gałązki rozmarynu garść listków bazylii świeżo mielony czerwony pieprz 100 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć liście

Food Square
Pasta tuńczykowo-jajeczna 189

ogrodzie, w głowie i sercu, więc nie może jej zabraknąć również na talerzu 😊 Składniki : 6 jajek ugotowanych na twardo 120 g odsączonego tuńczyka z puszki natka pietruszki (gałązka) pieprz mielony sól czarnuszka szczypiorek Jajka przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka. Natkę pietruszki posiekać. Żółtka, jedno białko, tuńczyka i natkę zmiksować razem ręcznym blenderem. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z zielonych szparagów 160

sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki.  pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić  masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać

Kolorowa kuchnia Elki
Risotto z borowikami 167

biała cebula • 3 ząbki czosnku • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina • 1l gorącego bulionu warzywnego • 150 g startego parmezanu • 1 pęczek pietruszki • 1 łyżeczka tymianku • sól morska • pieprz świeżo mielony • 3 łyżki oliwy z oliwek • 3 łyżki masła Przygotowanie : Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania. Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy

KUCHNIA POLSKA
Szare japońskie lody sezamowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania 273

mocno pachnieć i lekko dymić, a ziarenka zaczną pękać i strzelać od wysokiej temperatury. Patelnię wtedy zdejmujemy z ognia i jej zawartość studzimy.   Sezam przesypujemy do blendera i mielimy – na jak najbardziej gładką pastę. Ziarenka uwolnią swój tłuszcz i przy mieleniu zaczną się ze sobą sklejać. Warto kupić jak najświeższy sezam bo to on będzie najbardziej oleisty i idealny

Karo in the Kitchen
Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 168

czarny Instructions Polędwiczkę oczyszczamy z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Szparagi myjemy

Wędrówki po kuchni
Na obiad, na imprezę. Prosta i szybka a la pizza na cienkim cieście. 266

dobrego Spróbujcie. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej niespełna szklanka ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży odrobina oleju różowa sól himalajska w młynku Stovit czarny świeżo mielony pieprz kilka pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej 2 ząbki czosnku ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety nie miałam) sos pomidorowy, passata pomidorowa lub ketchup

Słodkie okruszki