kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam
Tradycyjna kuchnia Kasiboczniaków, 1 niewielka cukinia, 1 puszka ciecierzycy, 500g passaty pomidorowej, 2 garści nerkowców lub blanszowanych migdałów, kawałek świeżego imbiru – ok 2 - 3 cm. 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu, ½ łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki i kolendry do podania. Sposób przygotowania curry z warzywami: Warzywa myje
Gotuj Się Kto Możejogurt naturalny bez laktozy 350 ml mango dojrzałe 1 szt. wiórki kokosowe 2 łyżki kurkuma 1 łyżeczka kardamon mielony 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą
AZgotuj!suszona jajko parmezan oliwa sól, pieprz Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodygi doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i obtoczyć w oliwie. Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na nim kolejno plaster szynki, po 3 szparagi na ukos
wyzwania kuchennewielkości pomidorów (można dodać pomidory z puszki) 2 marchewek pół pęczka selera naciowego 1 małej cebuli 1 ząbka czosnku przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, kurkuma, bazylia, oregano, papryka słodka oraz papryka wędzona Oczywiście przyprawy możecie dodać według własnych preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy, a seler pozbawiamy
Okiem Blondynki by McBlondiblachy o średnicy 38x26 cm.Wstawić do piekarnika i piec ok.20 min w 200 º C. Wyjąć i odstawić.W międzyczasie przygotować mak i ser. Masa makowa: 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 2 białka 50 g masła 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 300 g bakalii (orzechy,rodzynki itp) op.cukru wanilinowego Mak zalać wrzącym mlekiem
Anielskie wypiekiszklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny- u mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić, soczewicę
Proste PotrawyNastępnie nakładamy masę, na masę kakao, a na kakao znów nasączone biszkopciki i masę. Deser wstawiamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu. Przed podaniem posypujemy kakao i odrobiną świeżo mielonej kawy. Na koniec pozostaje tylko ułożyć na wierzchu owoce. Doskonałym dodatkiem do ciasta będzie ponadto kawa latte macchiato, czyli klasyczne espresso wzbogacone spienionym mlekiem oraz syropem smakowym, co stanowić
Tradycyjna KuchniaZamiast tradcyjnych mielonych polecam kotlety z brokuła. Do masy brokułowej dodałam ser cheddar, który nieco związał masę i nadał jej smaku. Tartą bułkę zamieniłam na otręby pszenne. składniki: 2 nieduże brokuły 150 g sera cheddar 1 duże jajko sól otręby pszenne olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować aby dały się lekko rozgnieśc widelcem. Ser cheddar
Monia miesza i gotujeszpinakiem i cieciorką… Składniki: 2-3 garście szpinaku 5 czubatych łyżek cieciorki z puszki 2 większe ogórki konserwowe 2 jajka olej porowy Manufaktury Łagowski odrobina soli i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Do miski przekładamy cieciorkę, szpinak i pokrojone w kostkę ogórki. Całość polewamy olejem porowym, doprawiamy delikatnie solą
Słodkie okruszkiZiemniak to podstawowy produkt w naszej kuchni. Trudno wyobrazić sobie na obiad kotleta schabowego czy mielonego bez ziemniaków. Jednak nie do końca są one doceniane za swoje wartości odżywcze. Ziemniaki bardzo często lądują na naszych stołach ze względu na walory smakowe oraz cenę, a większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że są one bardzo zdrowe. Jedząc je, dostarczamy
Kuchnia MagdaLenymałże i dusić całość pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Podczas duszenia przemieszać, a te mule które się nie otworzą należy wyrzucić. Doprawić ewentualnie świeżo mielonym pieprzem, przełożyć na talerze i ozdobić pozostałym tymiankiem
wyzwania kuchennecukinii będziecie potrzebować specjalnej temperówki do warzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek pomidory w puszce krojone jogurt naturalny mały czosnek sól pieprz zioła prowansalskie bazylia świeża i suszona Przygotowanie Cukinię myję, nie obieram
Zdrowo i kolorowomasła klarowanego lub smalcu 50 g musztardy (można pomieszać łagodną francuską ziarnista z ostrą) 400 g mascarpone 30 ml soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 500 ml bulionu lub wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm a następnie delikatnie rozbić. Mięso doprawić z obu stron solą i pieprzem a następnie podsmażyć
Ola la LCHFszklanki pulpy jabłkowej 1,5 szklanki pulpy marchewkowej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki) 0,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka mleka 2 jajka ½ szklanki oleju garść orzechów włoskich cukier puder do oprószenia Przygotowanie: W jednej misce łączymy wszystkie
Kierunekuchnia