podwójna pierś z kurczaka 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki ze szczypiorem 2 łyżki majonezu 3 łyżki mąki pszennej 1 duże jajko Sól różowa himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy
Wanilia i KardamonMakaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowujemy na śniadanie lub kolację. Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 200 g kurek * 1 nieduża cebula * sól do smaku * papryka ostra mielona do smaku (użyłam Skworcu ) * solidna szczypta gałki muszkatołowej (użyłam Skworcu ) * odrobina oleju Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone
Zrób to smaczniezimno ale ten jeden jedyny podbił moje serce. Jest bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :) Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie masa serowa: 140 g mrożonych jagód 500 g mielonego sera twarogowego 250 g mascarpone niepełna szklanka śmietany kremówki 120 g cukru pudru 80 ml cukru 20 g żelatyny 1/4 łyżeczki cynamonu masa jagodowa: 140 g mrożonych jagód
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 główki młodej kapusty ( u mnie po wydrążeniu wyszło 2 kg poszatkowanej) 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 700 ml wody sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 2 pęczki koperku ( u mnie ok 50 g posiekanego) opcjonalnie tłuszcz (dla podbicia makro na adaptacji lub stabilizacji wagi) Kapustę obrać z rozwiniętych wierzchnich liści. Główki pokroić na połówki
Ola la LCHFserka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki 22-30% Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka masła do posmarowania formy Sposób przygotowania: Danie zaczynamy od przygotowania nadzienia : Tuńczyka osączamy dokładnie z zalewy, wkładamy do miski, rozdrabniamy dobrze widelcem, botwinkę myjemy
Wanilia i Kardamonkurczaka (ok. 8 szt.), 400 g makaronu np. casarecce Barilla, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, olej rzepakowy smakowy papryka ostra, bazylia, pomidory, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, gałązka świeżego lubczyku, 2 pęczki szczypiorku, świeża mięta (posiekane listki 2 garście), ser twardy np. grana padano, parmezan, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru. Przygotowanie: Oczyszczone
Moniki Smakołykioraz kwasu foliowego. Składniki (1 porcja): 150 g wątróbki indyczej 30 g jarmużu 30 g mixu sałat z rukolą 50 g papryki czerwonej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony ulubione przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie , bazylia 20 ml oleju MCT (u mnie na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym
Ola la LCHFtakie rozwiązanie. Zupa: 3 puszki pomidorów krojonych kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 250 ml bulionu słodka i ostra papryka mielona sól, pieprz, cukier Naleśniki (około 9 sztuk): 1 szkl. mleka 1 szkl. gazowanej wody 3 duże jajka 1,5 szkl. mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku „baby
Smaki Na Talerzugarbarskim, gdyż faktycznie bywa używany w tym przemyśle. Nie powinien się Wam jednak w żaden sposób źle kojarzyć, bo jest świetną przyprawą, pomimo być może niefortunnej nazwy. Ma kolor mielonej kawy, pachnie lekko octem. Świetnie zastępuje cytrynę, czy rzeczony ocet w daniach, zatem będzie idealną przyprawą do ryb, drobiu, do sałatek, jako przyprawa do wszelkiego rodzaju mięs. Dzisiaj wykorzystałam
Pichceniomaniakurczaka pół pęczka zielonych szparagów 4 jajka 3 czubate łyżki śmietany 18% 100ml mleka 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanych liści bazylii 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki startego grana padano/ parmezanu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRodzinka orzekła jednogłośnie, REWELACJA! Gulasz z pieca, z papryka 3 papryki, każda w innym kolorze 600 g chudej wołowiny gulaszowej 3 liście laurowe 8 ząbków czosnku 1 czubata łyżeczka mielonego ziela angielskiego Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. W brytfannie rozgrzewamy łyżkę oliwy i wkładamy pokrojona na spore kawałki paprykę (bez gniazd nasiennych), wsypujemy ziele angielskie, lekko solimy i pieprzymy
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki. Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne! Dzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty
Moja smaczna kuchniaWarzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko mieszam w misce – niestety nie wygląda to potem zbyt pięknie
Cooking for Emilyząbki czosnku 30g masła, zimnego, pokrojone w cienkie plasterki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka drobnej soli 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki proszku do pieczenia niecałe ½ łyżeczki mielonego pieprzu SKŁADNIKI SOSU Z KURZCZAKA kręgosłup wycięty z kurczaka, z szyją i kuperkiem 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 -2 gałązki selera naciowego liść laurowy 250ml wody
Karo in the Kitchen