naleśników, do pieczywa... Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6 łyżek cukru sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny ¼ łyżeczki mielonego imbiru * Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam do przerobienia, ponieważ część to były spady i dużo
Kuchnia u Krysiprzygotowania: Pasta jajeczna: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek/dymkę drobno siekamy. Jajka łączymy z szczypiorkiem, musztarda i majonezem. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę pasty jajecznej. Rukolę układamy równą warstwą na paście jajecznej. Pomidory
Pyry na Gazwielkości) 150ml mleka 5 łyżek masła roztopionego 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 nieduża cukinia 2 łodygi dymki 1 zielona papryczka chilli 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki i lekko roztrzepać, wlać mleko i roztopione masło (masło najlepiej roztopić w mikrofalówce). Do większej
Codzienne Gotowanieszparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie więcej) 4 ziemniaki średniej wielkości sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę
R'n'G Kitchenmożna wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około
Even Better Foodosobę - garść pomidorków koktajlowych - 250 g mascarpone - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - 1 papryczka chili - łyżka lub dwie soku z cytryny - 2 łyżki masła - grubo mielony pieprz i sól morska do smaku - świeża bazylia - 1/2 opakowania makaronu Makaron gotujemy al'dente w mocno osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W tym czasie na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekany
Cook&Lovegrzybowego, 2 marchewki, 2 małe cukinie, 2 białe cebule, 200 g ryżu parboiled Cenos, pęczek szczypiorku, świeże listki mięty, pęczek zielonej pietruszki, 2 listki świeżego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego papryka ostra. Przygotowanie: Oczyszczony i osuszony filet z indyka kroimy na paski. Polewamy sosem sojowym, mieszamy i pozostawiamy
Moniki Smakołykioliwek 20 dag ulubionego sera żółtego (ja wybrałam ser bez laktozy) 1 łyżki masła (może być również olej kokosowy) przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, papryka słodka, kurkuma oraz mieszanka bazylii, czosnku i suszonych pomidorów (można również użyć samej bazylii oraz czosnku granulowanego) Oczywiście jeśli nie lubicie oliwek możecie z nich zrezygnować, albo zastąpić
Okiem Blondynki by McBlondipomidory nie tracą soczystości. Pamiętaj o tym! Na pomidorach połóż pokrojoną cieniutko czerwoną cebulę, pokruszony ser feta i maliny. Wszystko ozdób listkami mięty i dodaj balsamico oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Odstaw pomidory na kilka lub kilkanaście minut aby puściły nieco soku. Sos stworzy się samoistnie. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z pomidorów i malin pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog
nietylkopasta.plmożna użyć dowolnego kawałka wieprzowiny , ale najsmaczniejsza jest łopatka, soczysta i delikatna . Polecam ! Składniki : 0,3 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej kremówki 2 łyżki tartego sera, gran padano lub parmezanu szczypiorek do posypania sól do smaku 1 opakowanie makaronu muszelki ( lub innego ) (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyjagód (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru kruszonka: 100 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 150 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki kardamonu (użyłam kruszonego, ale może być też mielony) do posmarowania: 1 jajko Składniki kruszonki ucieramy i wstawiamy do lodówki by się schłodziły. W misce mieszamy letnie mleko i drożdże. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy żółtka, jogurt
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto będzie dobrze się kroić. Galaretka z kawy: Zaparzyć 2 łyżki mielonej kawy naturalnej w 250 ml wrzącej wody i po około 3 minutach zlać zaparzony płyn, aby nie było w nim fusów od kawy. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, użyć
Kuchcik gotujebardzo smacznie Składniki: ok. 1 kg karkówki wieprzowej 4 cebule (użyłam dwie białe i dwie czerwone) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona olej do smażenia 1/2 szklanki bulionu lub wody *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i nacieramy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami smażymy
Blog z Apetytempeklosól 13 g/kg -cebula suszona płatek 6 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -100 g skórek wp ugotowane i zmielone na 2 mm -słoiki lub puszki -zamykarka do puszek -szybkowar WYKONANIE Łopatkę kroimy w kostkę 3 cm, peklujemy i przyprawiamy wszystkimi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Propozycja na danie jednogarnkowe :).Klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem pieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebul
Mała w garnku miesza