mielone - 47549 przepisów (strona:1458/3170)

Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką 202

cebulki dymki (całe, ze szczypiorem) 1 jajko 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 2 płaskie łyżeczki soli + 1 do wyciągnięcia soków 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu olej Dip: 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego skórka i sok z 1/2 limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Do tego: kilka plastrów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kompot ze śliwek 96

Przepis na ten pyszny, klasyczny przepis pochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków . Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie. Składniki 1 kg śliwek 2 litry zimnej wody cukier wg uznania cynamon wg uznania Przygotowanie Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą

R'n'G Kitchen
WENUS – CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 539

SKŁADNIKI : ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 2 lyżeczki MASA: * ser biały 3 x mielony – 500 g * śmietana 30% – 330 ml * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 1 łyżka PONCZ: * sok z cytryny * woda – 0,5 szkl DODATKOWO: * dżem

Ostra na Słodko
Pałki pieczone 256

Składniki 1,5 kg pałek z kurczaka masło śmietana marynata: 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka granulowanego … Czytaj dalej Pałki pieczone

czarrna od kuchni
Leczo z ciecierzycą 343

świeży pomidor 5-6 pieczarek 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendry do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw. Papryki i pomidora kroimy w dużą kostkę. Cebule obieramy i kroimy

Poezja smaku
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym 191

ogórki kiszone , konserwowe ) 1 słoik selera konserwowego 200 g żółtego sera twardego mały pęczek rzodkiewek Sos: słoiczek sosu czosnkowego 1 ząbek czosnku śmietana gęsta szczypta soli pieprz ¼ łyżeczki imbiru mielonego Wykonanie: Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam

Kuchnia u Krysi
Sałatka z kaszy pęczak z kalafiorem pieczonym w kurkumie, fetą, orzechami i granatem 160

propozycja na lunch lub kolację. Składniki na 2-4 porcje 100-150 gramów ugotowanej kaszy pęczak 1 mały kalafior, podzielony na miejsze kawałki 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kuminu, mielonego szczypta soli 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej mięty, z grubsza posiekanej 4 łyżki natki pietruszki, z grubzsa posiekanej garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść orzechów nerkowca

olalacooking
Leczo z kapustą włoską 317

Składniki : połowa małej główki włoskiej kapusty 15 dag pieczarek duża żółta papryka mała czerwona papryka 1 cebula puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie : Kapustę pokroić drobno, umyć Pieczarki, cebulę i papryki pokroić dość grubo Na rozgrzany olej wrzucić kapustę, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką, dusić, dodać cebulę i ponownie przykryć Dorzucić pieczarki

Proste Potrawy
Kakaowy placek z wkładką serową 113

mleku i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Przygotowany budyń ostudzić i utrzeć z masłem. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej części dodać płaską łyżkę mielonej kawy i wymieszać. Przygotowanie śliwek: 30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć. Składniki na polewę: Galaretka wiśniowa

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety babuni 157

Kotlety wymyśliła moja babcia i dała mi przepis, zrobiłam je sama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu. Składniki: Karkówka mielona ½ kg Zmielony filet z kurczaka ½ kg Jajka 2 szt. Bułka czerstwa 1 szt. Mleko ½ szklanki Ziemniaki ugotowane 3 szt. Bułka tarta 4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
MAKARON W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM - z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem 238

ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 5 łyżek tartego parmezanu do sosu 8 łyżek tartego parmezanu do posypania (po 2 łyżki na porcję) sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente (!), odcedzamy. Wkładamy z powrotem do garnka, trzymamy w cieple. Krok

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA Z JAJEM I BOCZKIEM 146

kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula 4 plastry wędzonego boczku kilka kostek sera feta kilka gałązek natki pietruszki sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu jabłkowego pieprz mielony Wykonanie: *Wędzony boczek obsmażamy *Na talerz wykładamy sałatę. Na nią połówki pomidorków, ćwiartki jajek, kawałki boczku, półplasterki cebuli.  * Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładko, polewamy nim sałatkę, posypujemy

Z Majeczką w kuchni
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 152

Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli 1 cebula 1 puszka całych pomidorów 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz 150 g szpinaku baby 1/2 puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki 218

stronę i fanpaga producenta Składniki: 5 łyżek masła klarowanego Sertop 1 pełna łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka ziemniaków (u mnie 6 większych sztuk) * dodatkowo: można dodać odrobinę masła na wierzch pod koniec pieczenia *ilość wg potrzeb, wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość

Słodkie okruszki
Cukinia jako przystawka na zimno 263

cukini ułożone na półmisku. Spożywać na zimno jako przystawkę lub zakąskę do mięsa,  ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Polecam jako dodatek do  Rolady z mięsa mielonego  lub   hamburgerów z mięsa drobiowego SMACZNEGO

zielonacukinka