pasuje do letnich upałów. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się cytrusowe smaki i aromaty. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Masa jabłkowa kilogram jabłek 2 łyżki cukru 2 szczypty zielonego, mielonego kardamonu skórka i sok z połowy cytryny Ciasto 400 g mąki (użyłam orkiszowej typu 630, ale można spokojnie pszennej, tylko wtedy pewnie mniej tłuszczu będzie potrzeba) szczypta soli skórka
Weekendy w domu i ogrodzieśredniej wielkości cebula 2-3 łyżki klarowanego masła 200 ml kremówki 1 łyżka miodu ( ja używam z mniszka ) 2 ząbki czosnku szczypta kurkumy dla koloru 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonych ziaren kolendry pęczek natki pietruszki 1 łyżka octu jabłkowego sól, biały pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obieramy , kroimy w piórka , podsmażamy na maśle , razem z wyciśniętym praską czosnkiem
Ogrodnik w podróżykruchy maślany spód, aksamitna warstwa kremowego sernika... Aby zachować w pełni naturalny efekt zabarwiłam sernik kwiatami klitorii ternateńskiej, która barwi żywność na piękny niebieski kolor... (Oczywiście, jeśli będziecie mieli ochotę przygotować taki serniczek, spokojnie możecie użyć w tym celu również odrobiny niebieskiego barwnika spożywczego). Przy okazji TUTAJ (klik) możecie podejrzeć przepis na moje Pierogi z Klitorią". Muszę(...)gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a układanie kwiatów to już czysta przyjemność... Myślę, że taki sernik zrobi na Waszych gościach ogromne wrażenie, nie wszyscy bowiem mieli w swoim życiu okazję kosztować jadalnych kwiatów, takich jak np. bratki ogrodowe, stokrotki, goździki ogrodowe, róże jadalne czy fiołki (a mamy przecież do nich tak łatwy dostęp
Słodko-Słony Świat Ilonywychodzi BOSKI. Puszysty, słodki i zdrowy 🤤 To taki przepis "podstawowy". Możecie dodać do niego rodzynki 😱 orzechy czy polać go karmelem (of kors z daktyli 🤣). Składniki: 1 kg białego mielonego sera (najlepiej półtłusty) 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu 3/4 szkl. mleka (u mnie bez laktozy) 2 budynie waniliowe bez cukru 5 jaj Aromat waniliowy
Czarnawisienkazalewie curry. SKŁADNIKI : ok. 2,5 kg cukinii o średnicy nie większej niż 5cm 2 łyżeczki curry w proszku 3 łyżki soli do przetworów 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 350 ml octu spirytusowego 10% 650 ml wody 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki Przepis na cukinię w zalewie curry. PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka KucharskaSkładniki: (4 porcje) 500 g. antrykotu wołowego 1 mała cebula świeżo mielony czarny pieprz odrobina soli 4 bułki 1 pomidor kilka liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody
Delicious PlaceIndyk pieczony z ziemniakami ( porcja dla 3 osób ) 1 udziec z indyka ( mój miał 70 dkg ) 10 ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu ( możesz zastąpić suszonym ) świeżo mielony pieprz odrobina soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka wody Smażona sałata rzymska sałata ( u mnie 2 szt ) 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz Zaczynamy od indyka, układamy
Kuchnia na wzgórzuzimno przygotowany, z galaretką z podany. SMAK....delikatny, waniliowy i mocno owocowy. Składniki na wysoką formę prostokątną 28/18 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm: sernik: 1 kg serek mielonego o smaku waniliowym (najlepiej wyjąć go z lodówki ok. 30 min przed przygotowaniem, żeby nie był za zimy), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 opakowanie mix do śmietany
Moniki Smakołykidodatków. Jest to proste, pyszne i … bardzo zdrowe jedzenie :) 1 kg mięsa wołowego – pręga, 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól, 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja), 2 pomidory, 3 papryki, na kluski: 1 jajko, mąka Mięso
królestwo garówwilgotny chlebek. A właściwie dwa chlebki. Gdyby były trzy, to byłyby po prostu niższe. Składniki 500 ml wody 1 kg mąki – wymieszałam mąkę pszenną z mąką graham grubo mieloną ,wsypałam otręby i wyszło mi równe kilogram mąki. Mąki dodajecie w nierównych proporcjach. 50 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła
Z Kuchni Do Kuchniwycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów
Kardamonovypieprzem do smaku. 4 Odstawiamy do schłodzenia na godzinę do lodówki, bądź podajemy od razu z kostkami lodu. 5 Po nalaniu do naczynia, gazpacho ozdabiamy warzywami oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Możecie zupę podawać także z kawałkami pieczywa lub grzankami. Artykuł Gazpacho – chłodnik z pomidorów pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliidwóch godzinach solimy rosół. Następnie wyciągamy ugotowaną golonkę, por i cebulę. Dolewamy jeszcze kapkę sosu sojowego i gotowe. Smacznego :-) Czasem, gdy akurat mam w domu, dodaję jeszcze szczyptę mielonej kozieradki. Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemszybkie w wykonaniu. Idealne na niedzielny obiad, kiedy nie chcemy za dużo stać przy garach 😋 Składniki: udka z kurczaka - mogą być podudzia, pałki lub ćwiartki przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, szczypta kminu rzymskiego, kilka kropel ostrego sosu Worchester puszka pomidorów pelati - mogą być całe lub krojone - lub 2 średnie pomidory świeże, najlepiej mocno
Ze smakiem bez glutenu800g cukinii – małych i młodych – 1 duża cebula, ok. 200-250g – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 duże ząbki czosnku – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki mielonego pieprzu – 3 jajka M – 80g startego parmezanu (albo 40g parmezanu i 40g Pecorino Romano) – szczypta startej gałki muszkatołowej – ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
Karo in the Kitchen