niej to co dobre spożywając ją w małych ilościach co jakiś czas. A ja bardzo chciałam zrobić syrenkowe kanapeczki:-) Składniki na 3 tosty: łyżeczka spiruliny 3 łyżki serka twarogowego mielonego (ja użyłam soft cheese) – można też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje. 3 kromki chleba pełnoziarnistego Sposób przygotowania: Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść
wysmienitykładniki : ok. 30 dag boczniaków grzybów cebula pieprz mielony czarny, sól ewentualnie śmietana tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Grzyby umyć, osaczyć i pokroić w cienki makaronik Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć (zeszklić) Dodać grzyby, przykryć pokrywką i krótko smażyć, ale do momentu aż grzyby będą miękkie- puszczą wodę Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie już po usmażeniu dodać
Proste Potrawysię zajadać na okrągło. Składniki: (na 4 porcje) średni kalafior 5 małych ogórków gruntowych wiązka koperku 250 ml jogurtu typu greckiego 1 - 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić sałatkę z kalafiora i ogórka? Kalafior umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze części. Włożyć do gotującej się i osolonej wody
Kuchcik gotujePolecam , koperek i czosnek , potrafią zdziałać cuda z nereczkami Składniki : 4 nerki wieprzowe 1 duża cebula , lub dwie mniejsze 3-4 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej musztardy pęczek koperku 100 ml słodkiej śmietanki łyżka masła sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nerki wieprzowe , oczyszczamy z środkowych
Ogrodnik w podróżyprzez godzinę o nich zapomnieć. A potem zajadać ze smakiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka 2 małe cebule 1,5 szkl. ryżu przyprawy np. suszony czosnek, oregano, mielona papryka na zalewę: 4 szkl. wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 g masła 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem
wyzwania kuchenneJeśli nasiona bobu są lekko suche dzień wcześniej należy je namoczyć, by napęczniały. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15-20 minut) i odcedzamy. Po ostudzeniu mielimy go w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do bobu. Dodajemy również drobniutko posiekany boczek, zmiażdżony czosnek i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy
Trzeci talerzzłota i wyjątkowego smaku. Czasem wystarczy tylko kolendra, która może koloru nie zmieni, ale smak nada wyjątkowy. 400 g kalafiora 1 jako 2 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki garam masala lub curry Kalafiora siekamy drobno. Ja użyłam melaksera, ale nóż w zupełności wystarczy. Można także zetrzeć na tarce. Kalafiora doprawiamy do smaku, dodajemy jajko
Kucharzycawłaściwości przeciwzapalne dzięki zawartości goździków i gałki muszkatołowej. Nalewka no.1 Składniki: 13 zielonych orzechów włoskich Skórka z połówki cytryny (dokładnie oczyszczone z białych fragmentów) ½ łyżeczki goździków ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1 litr spirytusu lub 700 ml czystej wódki Szklanka wody Ok. 300 g cukru trzcinowego. Jeśli wolicie baaardzo słodkie nalewki, może być więcej. Nalewka orzechowa z goździkami i gałką
Kate's Kitchenwtedy całość wymieszać. Podsmażać tak ok.4 minut. Następnie dolać wino i dusić ok.10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę przekładamy do słoika (słoików), schładzamy i przechowujemy w lodówce. Świetna zarówno na ciepło jak i na zimno
Smaczne Zdrowemogło zabraknąć, bo to one w tym torcie grają główną rolę. I tak oto powstał tort o smaku lata. Mega owocowy, mega letni, mega pyszny! Składniki: biszkopt: 120g mielonych migdałów (bez łupinek) 120g mąki pszennej tortowej (typ 405) 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 120g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Mąkę
Obiad gotowyzrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń 1 marchew 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry szczypta słodkiej papryki 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej szczypta suszonego tymianku sól, pieprz 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka sou sojowego kawałek oscypka świeże listki mięty Wykonanie Do dużego garnka
Raj dla Podniebieniafarsz : 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, sól, chili w proszku, pieprz świeżo mielony, 2 – 3 łyżki masła, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać
królestwo garówpiecze i włala! Gotowe ;) Zapewniamy…obiad z przygotowaniem, to 60 min. Składniki 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 1 pęczek koperku 1 puszka pomidorów krojonych z zalewą 400 g mięsa mielonego z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie N Kapustę szatkujemy. Koperek siekamy. Kapustę, koperek, pomidory z zalewą, mięso, bulion, ryż dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
R'n'G Kitchensię kupić (gdyż to właśnie dżem malinowy stanowi nadzienie tarty z Linzu). Dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu. Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Chciałam, aby mój spód był mocno orzechowy. Do tarty planowałam zużyć cały koszyczek malin, ale wiedziałam, że nie mogę wszystkich surowych owoców wrzucić na spód, dlatego część
Moja Delicjatylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg sera trzykrotnie mielonego 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka niebieska 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka
Szalona Kuchnia Eweliny