mielone - 47549 przepisów (strona:1422/3170)

Burgery z indyka (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 222

którzy cierpią na IBS ( szerzej o tym, czym jest IBS przeczytasz TUTAJ ). Mój burger jest podwójny jedynie na potrzeby zdjęcia ;) Zapraszam do gotowania! :) Burgery (4 porcje): 400 g mięsa mielonego z indyka w temp. pokojowej 1 jajko w temp. pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku

My Culinary Art
Chłodnik z melona 140

składników czyni poezję smaku 1/2 melona kantalupa lub galia lub 1/4 miodowego 1 szalotka ok. 5 małych rzodkiewek 1 mała kalarepa 400 g kefiru przyprawy: sól, szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej Kalarepę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Melona miksujemy z oczyszczonymi rzodkiewkami, obraną szalotką i kefirem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki

Kucharzyca
Chili con carne 128

już niedługo będę musiała stworzyć post o tym jaki blender wybrać, żeby się sprawdzał. Składniki na 4 porcje: 1 butelka passaty pomidorowej (1l) 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej dobrej jakości wołowiny 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 papryczki chili (jeżeli lubisz ostre, spokojnie możesz dodać więcej) 2 papryki czerwone 2 łyżeczki garam masali (do kupienia na stoiskach

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Golonka pieprzowa 223

ścięgien, które kroimy w kostkę 2-3 cm. No i pozostają nam tłuste kawałki błony i ścięgna, które na razie nie rozdrabniamy. Dopiero po 24 godz. po peklowaniu mielimy na sitku 8 mm. Po klasyfikacji mięso chude i skórki peklujemy i łączymy ze sobą ,a przyprawiamy dodajemy zgodnie z gramaturą całego surowca. Dokładnie mieszamy .Tłuste kawałki tylko peklujemy. Wkładamy(...)lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Mielimy tłuste dodajemy do skórek i chudego mięsa dokładnie mieszamy. Teraz na dno słoika lub puszki dajemy cebulę dodajemy mięso, zakręcamy i sterylizujemy 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi z kurkami i bobem 123

farsz : 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu, 400 ml umytych pokrojonych kurek, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, sól, chili w proszku, pieprz świeżo mielony, 2 – 3 łyżki masła, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi

królestwo garów
Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy 146

cebula 1 łyżka oleju 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego bez cukru (z kartonu) 250 ml wywaru z warzyw - można dolać więcej lub mniej wg uznania szczypta lub więcej mielonej papryki chili, soli, pieprzu i kurkumy Do podania 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub śmietany Przygotowanie Kukurydzę umyj i ostrym

Powiedz dietom nie
Zupa krem z białych warzyw 181

ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną

Apetyt na Zielone
Sałatka z kurczakiem i cukinią 194

łyżki pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonej papryki garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek garść gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz sos miodowo-musztardowy Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek, papryce i listkach tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Miseczkę z kurczakiem przykrywamy

My Chcemy Jeść
Spaghetti z pulpecikami (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 201

kilka kroków i bogatsza o pół kg ;) chcę podzielić się z Wami moim pierwszym przepisem LOW FODMAP. Zapraszam! Składniki na pulpeciki (dla 3-4 osób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona

My Culinary Art
Szybka zupa meksykańska z quinoą 148

pewniakiem. Nie miałam akurat świeżej kolendry, ale jeśli macie i lubicie, to polecam obficie posypać nią zupę, będzie jeszcze pyszniejsza ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200-250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła pół litra wrzątku

Quinoa Raz!
Jedzonko do pracy #65 163

oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem Jak zrobić soboro z indyka: 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 łyżki mirinu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki cukru olej do smażenia Sos sojowy

Codzienne Gotowanie
Czwartek: najprostszy burger według Jamiego Oliviera 175

skomplikowanego, po prostu podczas smażenia trzeba mięso posmarować musztardą i ostrym sosem – tabasco, sriracha. I wychodzi genialny, smakowity kawałek burgera. Przepis pochodzi z serwisu seariouseats.com Składniki: 500 g mielonej wołowiny 4 łyżeczki musztardy dijon lub sarepskiej 2 łyżeczki sosu tabasco lub sriracha Sól i pieprz do smaku Dodatki 1 czerwona cebula 1 łyżka octu winnego 2 ogórki kiszone

Niedzielny kucharz
Sałatka z ogórków gruntowych do słoików, Jak pasteryzować przetwory? 233

przetworów. Składniki: - 3 kg ogórków gruntowych - 1 średnia cebula - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 125 ml octu winnego - 125 ml oliwy - 2 łyżki cukru - 2 łyżki soli - pieprz mielony Ogórki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie. Moje moczyły się całą noc.  Sposób przygotowania tradycyjnego: Czyste ogórki kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 1h żeby

CookYourself
Mus z jabłek do słoiczków 158

naleśników, do pieczywa...  Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6   łyżek cukru sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny ¼   łyżeczki mielonego imbiru * Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam do przerobienia, ponieważ część to były spady i dużo

Kuchnia u Krysi
Śniadaniowe wrapy z pastą jajeczną 347

przygotowania: Pasta jajeczna: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek/dymkę drobno siekamy. Jajka łączymy z szczypiorkiem, musztarda i majonezem. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę pasty jajecznej. Rukolę układamy równą warstwą na paście jajecznej. Pomidory

Pyry na Gaz