również na gołąbki bez zawijania . Tym razem zapraszam na gołąbki bez zawijania w wersji pieczonej. Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach, polecam :) Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 główki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz
magiczna kuchnia KasiMakaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego – 3-4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano – 1 łyżka oliwy – pół cebuli drobno posiekanej
nietylkopasta.plSyte, smaczne i bardzo aromatyczne danie. Robię je z mięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam
Pieprzyć z Fantazjąnieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej lniany Dodatkowo: olej lniany czarnuszka sezam natka pietruszki Przygotowanie: 1)Buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
Fitsweet.mezaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza. * * * Składniki (proporcje dla 3 osób): 250 g makaronu (np świderki) 2 czerwone papryki 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 50 g mielonych migdałów kilka łyżek oliwy tarty ser grana padano listki bazylii do dekoracji Wykonanie: 1, Papryki myjemy, suszymy, wydrążamy gniazda nasienne, przekrojone na pół układamy (tak jak na zdjęciu
Kawa z mlekiemgroszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 limonka garść świeżej kolendry kilka nitek szafranu oliwa z oliwek gruboziarnista sól morska świeżo mielony różowy pieprz * PRZYGOTOWNIE Nitki szafranu zalej 100 ml wrzątku i odstaw na 5 minut. Papryczkę chili, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię do paelli wlej oliwę z oliwek
Food Squaremłodych ziemniaków 1 pietruszka 4 średnie marchewki 250 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 10 dag serka topionego szczypiorkowego pół pęczka świeżego koperku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy
Izabelawkuchnisłonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 3 łyżki drobno startego parmezanu, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: pesto: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku
Moniki SmakołykiSkładniki: 4 plastry schabu 4 jajek 3 łyżki mleka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki ajvaru sól (polecam sól z ziołami i czosnkiem świeżo mielona) pieprz olej roślinny (do smażenia kotletów) 3 łyżki masła (do smażenia jajek) Sposób wykonania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Oprószamy je solą i pieprzem. 1 jajko roztrzepujemy
Qchnia po prostuwalce z nadwagą, dzięki czemu stanowią również składnik wielu suplementów diety. Czas przygotowania: 5 minut Smak: jagodowy Kiedy pić: z rana Składniki : • pół kilograma jagód • szklanka kefiru • imbir • łyżeczka mielonego lnu • mała łyżeczka cynamonu • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Zetrzyj imbir. Opłucz jagody i wrzuć je do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji
KUCHNIA POLSKAwody 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek DODATKI: 500 g bobu 4 pomidory 8 jajek 2 cebule słodkie natka pietruszki sól pieprz czarny mielony sos ziołowy Winiary Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na ok.10 min. Mąkę wymieszać z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą
https:KKuchniaMniamcebula 2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy 2 malinowe pomidory 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej 25 dag makaronu kokardki lub muszelki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia Natka pietruszki do oprószenia Sposób przygotowania: Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę
Wanilia i Kardamonoleju 2 łyżki rumu albo 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżka brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta soli olej do smażenia
Karo in the Kitchenmożna zrobić z sera mielonego, który nam został np po pieczeniu sernika czy robieniu naleśników? Można przykładowo zrobić mini serniczki z wiśniami, z wiśniowym kisielem i migdałami w formie na muffinki. Lekki, pyszny i prosty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikduży ząbek czosnku 1 mała, zielona papryczka jalapeno 1 szalotka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek Sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Czyste, ale nie mokre listki pietruszki obrywamy i wrzucamy do blendera. Podobnie postępujemy z oregano i kolendrą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę czosnek, małe kawałki papryczki jalapeno
Kuchnia w czekoladzie