właśnie ten nowy ulubiony .. Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka smalcu kurzego lub innego tłuszczu 3 kawałki sera żółtego sól , ostra papryka do smaku olej rzepakowy do smażenia Paprykę i cebulę drobno kroimy . Podsmażamy na kurzym
Ogrodnik w podróżywędzona pierś kaczki orzeszki piniowe 1 pomidor ( mogą być koktajlowe ) Sos : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Winogrona po umyciu pokroiłem na połówki. Orzeszki pinii uprażyłem na suchej patelni. Pierś kaczki pokroiłem
R'n'G Kitchenmięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu, sitko stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci z soku(...)zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki. FARSZ Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu) Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt. Kartacze gotujemy po kilka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubyć posiekana suszona - choć figa nie jest konieczna, jej brak nie zrujnuje smaku) winogrona ciemne drobne kilka sztuk lub jak ktoś lubi rodzynki - ja nie lubię dałam winogrona szczypta mielonego anyżu szczypta cynamonu 2 goździki olej rzepakowy tymianek suszony ok pół łyżeczki Szalotkę pocięłam w drobną kostkę, zeszkliłam na odrobinie oleju,wlałam wino i ocet, posoliłam do smaku
AZgotuj!boczku – 3 pomidory – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Na suchej patelni podsmaż boczek, a pod koniec jego smażenia dodaj czosnek pokrojony
nietylkopasta.pldzieciństwa 🙂 Pyszne, smaczne i garść wspomnień z kuchni naszych babć, mam … Farsz w środku może być według naszych upodobań i smaków. Ja swoje zrobiłam z farszem z mięsa mielonego z okrasą z boczku i cebuli. Składniki ziemniaki mączyste – 1½ kg mąka pszenna – 2-3 łyżki mąka … Czytaj dalej Babcine cepeliny ,kartacze z mięsem
gotuj ze mnąjako szczęśliwa posiadaczka dużej rodziny, licznego rodzeństwa, dzieci, mnóstwa kuzynów, siostrzeńców, bratanków i wielu innych krewnych zostawię tu Wam przepis na wielką porcję. Zaopatrzcie się w: - 1 kg sera mielonego, mój ulubiony to Mój ulubiony z Wielunia - 3 galaretki, u mnie malinowe - 400g śmietanki 30% lub 36% - 130g cukru bardzo drobnego - 220g kakaowych ciastek kruchych (mogą być inne
I tu będę miała takie teoraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ a teraz składniki: Kurczak 1 filet z kurczaka 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii suszonej olej do smażenia Sałatka 300 g pierożków tortellini dowolnych 1 papryką czerwona
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 200g maku mielonego, 150g masła, 6 jajek, 50g rodzynek, 50g orzechów włoskich, ½ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej ok. 2- 2 i 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki daktyli + gorąca woda 2 łyżki kakao 30 g gorzkiej czekolady szczypta mielonej wanilii coś do posłodzenia (u mnie 2 tabletki stewii) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie
Healthy food explorerrosołu lub drobiowego bulionu Sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku do okrasy Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy(...)rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy
Wanilia i KardamonPecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g oliwa z oliwek – ok. 125 ml * sól morska * gałka muszkatołowa * pieprz grubo mielony KONFITOWANE ŻÓŁTKO: * klarowane masło – 3 łyżki * oliwa z oliwek – 1 łyżka * żółtko – 4 szt * gałka muszkatołowa * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KONFITOWANE ŻÓŁTKO: Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy masło klarowane
Ostra na Słodkoosób 1 kg udek z kurczaka 3 cytryny (niewoskowane) garść świeżego rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego * PRZYGOTOWANIE Udka z kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie wyszoruj. Część rozmarynu drobno posiekaj i połącz
Food Squaredanie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto ! Składniki : 1 opakowanie ciasta filo 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg ) 1 kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Na łyżce masła , dusimy mrożony szpinak ( nie trzeba rozmrażać , na patelni
Ogrodnik w podróżyszklanki mleka 3 jaja "S" szczypta soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Salsa: 2 pomidory 2 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku sól morska pieprze czarny świeżo mielony 1 szalotka 1 mała cebula czerwona 6 dużych listów bazylii Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki na ciasto włożyłam/wlałam do miski i zarobiłam jednolite ciasto gęstości lejącej śmietany. Usmażyłam
Moje Małe Czarowanie