drobno posiekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, cząbru, tymianku (lub innych) 8 małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku) 6 lub 12 kwiatów dyni 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Cebulki pokrój w cienkie plasterki i wrzuć na rozpuszczone na patelni masło. Szklij
Delicious Placełyżki serka mascarpone 2 łyżki majonezu kilkanaście listków świeżej mięty 2 gałązki oregano 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, dodaj majonez i mascarpone. Zmiksuj blenderem. Listki oregano i pietruszki obierz z łodyżek, razem z miętą wrzuć do śmietanki. Dodaj estragon
Delicious Placemleka Ciasto 350 g, mąki pszennej 65 g. drobnego cukru 2 małe jajka 2/3 szkl. letniego mleka szczypta soli 40 g. margaryny (lub masła) Masa serowo-rumowa 300 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka, najlepiej firmy Piątnica) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki rumu Oraz 200 g. malin
Delicious Placemuffinek) 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki) 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1,5 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier pistacjowy 2/3 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. łuskanych pistacji (prażonych, solonych) + garść
Delicious Placesoli 2 żółtka 170 g. masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% Nadzienie 5 jabłek skórka otarta z 1/2 cytryny 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mielonego cynamonu (dałam 1 łyżkę cynamonu i 1 łyżkę świeżo zmielonej kory cynamonowej) Mleko podgrzej leciutko. Dodaj cukier, drożdże i mąkę. Wymieszaj dokładnie firlejką, aby nie było grudek. Odstaw
Delicious Placeoliwek 2 ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, koperku, natki pietruszki pół łyżki małych listków świeżej szałwii odrobina soku z cytryny do smaku sól świeżo mielony czarny pieprz do posypania ser twardy typu parmezan (u mnie Dziugas) Kurki oczyść za pomocą pędzelka z drobinek ziemi, piasku czy liści (unikaj mycia kurek, bo niepotrzebnie nasiąkną wodą
Delicious Placeskórką) 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki) 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 1/2 szkl. drobno startego parmezanu po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku świeżo mielony czarny pieprz Na dużej patelni rozpuść masło. Wrzuć drobno posiekane cebule oraz czosnek, zamieszaj i smaż przez minutę. Dosyp ryż, mieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2 minuty
Delicious Placewypłucz pod bieżącą zimną wodą i dobrze odsącz. Kapary pozostaw całe (odetnij tylko ogonki), oliwki przekrój na pół lub pokrój na plasterki. Dodaj do sorga, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wsyp starty ser i wymieszaj całość. Na dno naczynia żaroodpornego wlej olej. Papryki faszeruj nadzieniem z sorga i owoców kaparów, przykrywaj odciętymi górami i układaj w naczyniu
Delicious Placemąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 100 g. masła 70 g. łuskanych orzechów włoskich 60 g. łuskanych migdałów szczypta soli Masa serowo-dyniowa: 400 g. mielonego twarogu sernikowego (może być z wiadereczka) 1,5 szkl. puree z dyni Hokkaido* 110 g. cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka
Delicious Placeorzechowy: 3/4 szkl. mleczka kokosowego 1/4 - 1/2 szkl. mleka krowiego 90 g. wyłuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) 3 łyżki kremowego masła orzechowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka sezamowej pasty tahini 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka cukru trzcinowego Jabłka umyj i wytrzyj. W każde jabłko wbij po kilka goździków. Ułóż owoce w naczyniu
Delicious Placeryżowego z tapioką i zieloną herbatą (lub zwykłego ryżowego) odrobina masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. drobno startego sera Bursztyn 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 jajka sól i grubo mielony pieprz świeży tymianek Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja zalałam go osolonym wrzątkiem i przykryłam pokrywką na 6 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Kokilki do zapiekania
Delicious Placeryżowej (quinoa) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 cebula 1 łyżeczka masła 150 g. sera koziego dojrzewającego 1/4 czerwonej papryki czubata łyżka natki pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Quinoę wsyp na sitko i przepłucz pod strumieniem zimnej wody, odsącz. Do garnka wlej oliwę i trochę podgrzej. Wsyp opłukaną komosę, mieszaj i smaż na niedużym ogniu
Delicious PlaceSkładniki: (4 porcje) 12 szt. świeżych sardynek sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 7 ząbków czosnku sól morska i świeżo mielony czarny pieprz po 1 łyżce posiekanej drobno natki pietruszki i tymianku po 2-3 gałązki natki pietruszki i tymianku 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sardynki oczyść z łusek i dobrze wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Ułóż ciasno
Delicious Placełyżki płatków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek wrzątku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku garstka listków świeżej szałwii świeżo mielony czarny pieprz Oraz: około 1 szkl. panierki panko lub bułki tartej olej rzepakowy do smażenia Soję wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Na drugi dzień odcedź, zalej
Delicious Placegałązki świeżego majeranku sól, pieprz Sos truflowy ¼ szkl. oliwy truflowej 1 płaska łyżeczka musztardy, np. dijon 2 szczypty cukru 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku ½ szkl. oleju Chipsy z szałwii trochę oleju garść listków szałwii szczypta soli Sos: Oliwę truflową wlej do wyższego i wąskiego naczynia. Dodaj musztardę, rozpuszczone
Delicious Place