wołowo-wieprzowe, ale w przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina. 500 g Mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, jeszcze lepiej nada się jagnięcina) 1,5 Główki czosnku (1 cała plus 6 ząbków) 1 tbsp Sosu Worcestershire (pomiń jeśli stricte Paleo) 1 Mała cebula
Oslov.nogi nawet po najcięższej nocy. Chlebki 1/3 cup Mąki z komosy ryżowej 1/3 cup Wody (mniej lub więcej) Szczypta soli Masło klarowane Ghee (do smażenia) Micha 300 g Mięsa mielonego wieprzowego 1 Papryczka chipotle (lub więcej jeśli chcemy bardziej pikantne) 2 Świeże pomidory (lub z puszki) 2 Ząbki czosnku 1 łyżeczka Wędzonej papryki Natka pietruszki Masło klarowane Ghee
Oslov.łyżki Miodu 1/4 cup Mąki z tapioki 1/4 cup Mąki z migdałów ziemnych Szczypta soli 1/4 łyżeczki Sody oczyszczonej 1/4 cup Oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka Mielonego cynamonu 1 łyżka Cukru kokosowego Brzoskwinie obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je do garnka razem z odrobiną wody i miodem. Gotuj przez kilka minut, aż owoce zmiękną. Rozgrzej
Oslov.drobnych oczkach 75g drobno pokrojonego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały słupki) 50g wiórków kokosowych 200g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli Krem: 125g kremowego serka np. Twój smak ( dodałam 200g) 50g miękkiego masła 80-100g cukru pudru ziarenka z laski wanilii ( dodałam dodatkowo) Wykonanie: Ciasto: produkty powinny
Słodkie zapomnienieorzech włoski prażony na odrobinie oleju 35-40 g/kg (rozgnieciony w moździerzu ) -peklosól 19-20 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg -kolendra mielona 1,5 g/kg -woda 300 ml dodana podczas dodania przypraw -jelita wieprzowe 28-30+ do kiełbasy podpiekanej podsuszanej proponuje 30-32 WYKONANIE Kupione mięso kroimy do peklowania łopatkę pierwsza
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szklanka mąki Basia 2 lyżki ciemnego kakao szczypta soli proszek do pieczenia 2 łyżeczki krem 3 budynie waniliowe 6 łyzek cukru krysztalu 800 ml mleka 3 łyżki kawy mielonej kawy 1 kostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce
Moje Wyrobyszklanki czerwonej soczewicy 8-10 suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos z ostrych papryczek kurkuma kumin mielona kolendra (ziarna) pieprz sól woda Wykonanie: Suszone pomidory i soczewicę należy namoczyć parę godzin przed gotowaniem. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy
Quinoa Raz!Będziemy potrzebowali: papieru ryżowego oleju do smażenia Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 50 g kiełków brokułu 1 posiekana w kostkę cebula 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 30 g grzybów mun (grzyby moczymy we wrzątku – odcedzamy, studzimy, siekamy) 100 g makaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę
MojaQchnia.plłyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto
Wanilia i Kardamonalbo 1kg całego kurczaka na 4 dorosłe osoby) 2 duże główki czosnku (rozebrane na ząbki, obrane ze skórki) 1 kieliszek białego wina oliwa z oliwek natka z pietruszki (posiekana) mielony pieprz sól Mięso osolić i opieprzyć. Na patelni rozgrzać sporo oliwy, kiedy się rozgrzeje, zezłocić na niej czosnek pilnująć, żeby go nie przypalić. Zdjąć z patelni i odłozyć
stajnia gołębie od kuchnismaku...szczególnie w pochmurne dni :) Cobbler pomidorowy Potrzebujesz: 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1kg pomidorów 2,5 łyżeczki miodu 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Biszkopty: 45g mąki ryżowej 45g mąki kukurydzianej 35g posiekanych płatków migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu, 200 g grzybów leśnych, 200 g śmietanki 30%, 40 g masła, mała cebula,' 2 ząbki czosnku, szczypta tymianku, sól, pieprz świeżo mielony, duża garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję al dente. Cebulę i czosnek siekam, szklę na 20 g masła. Do podsmażonej cebuli dodaję
JejKuchniacheddar ale można zastąpić innym ulubionym ( u mnie gouda ) sałata keczup sos czosnkowy: śmietana 12%- 8 łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz Wykonanie: *Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko raz, bo to mięso do burgera nie na klopsa. Mięsa nie doprawiamy, delikatnie przemieszamy, formujemy kotlety. Gotowe smażymy
Z Majeczką w kuchniawokado lub/i delikatnej oliwy z oliwek bądź dobrej jakości majonezu ze sklepu sól himalajska lub kłodawska – opcjonalnie w zależności od stopnia słoności śledzi i kapusty pieprz czarny świeżo mielony Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce
Ola la LCHF