Ciasto z płatków owsianych Znudziła Wam się owsianka? Weźcie ją upieczcie! Wrażenie smakowe zupełnie inne, a fakt zaserwowania sobie zdrowego ciast na śniadanie… bezcenne. Ciasto z płatków owsianych to de facto składniki, które najczęściej u mnie lądowały z płatkami w owsiance. Banany, truskawki i troszkę syropu klonowego… ja więcej do szczęścia nie potrzebowałem. Chcesz dodać orzechów? Śmiało(...)ciasto czeka na Twoją inwencję twórczą. Jeśli zdecydujecie się je zrobić, to musicie mieć na uwadze, że nie jest to pulchne ciasto drożdżowe! Na takie zapraszam do innych przepisów. Polecam w szczególności ciasto bananowe bezglutenowe oraz chlebek bananowy z mąki gryczanej . Na wierzchu ciasta jest konfitura truskawkowa własnej roboty. Oczywiście możesz użyć sklepowej, ale staraj się wybrać taką, która
BlendmanPyszna krucha kostka z truskawkami i migdałową kruszonką. Szybkie, proste i przepyszne. Ciasto jest nizutkie więc po pokrojeniu wygląda ja ciasteczka. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka 75 g mąki pszennej 75 g tartych migdałów BackMit 100 g zimnego masła 100 g cukru oraz(...)małych truskawek 1 łyżka maki pszennej Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Foremkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Dno przygotowanej foremki wylepić ciastem. Truskawki oprószyć mąką i ułożyć na cieście, jeśli mamy duże to przekroić je na pół. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem
Monia miesza i gotujeciastem zadziwiłam nawet Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane(...)czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ wykonanie: Ze składników z pierwszej grupy zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części (2/3 i 1/3) i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażarki. Można też do lodówki, wtedy nawet
Patchworkweekend postawiłam na zdrowe ciasto 😊 A jest nim Sernik z kaszy jaglanej💙 Ciasto smakuje wybornie! Uwielbiam połączenie zdrowych smakołyków o niepowtarzalnym smaku. Spód ciasta zrobiłam z daktyli i orzechów włoskich, masę a'la serową zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, masła orzechowego oraz skórki z pomarańczy, a wierzch ciasta ozdobiłam truskawkami i oblałam galaretką...Idealne ciasto na lato(...)Masa z kaszy jaglanej jest dosyć muląca, więc ciasto doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i galaretką. Jagielnik odpowiedni jest dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. Takie ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia 😃 Zapraszam moi drodzy na przepis oraz na stronę Uczymy jak słodzić Składniki (tortownica 24 cm): spód 14 daktyli, orzechy włoskie 1 szklanka, olej kokosowy
kulinarne odsłony patiopada. Kwaskowaty rabarbar wspaniale harmonizuje ze słodką masą serową, a cynamonowy kruchy spód dodatkowo wzbogaca smak. Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA 1kg tłustego twarogu 150g masła 120g cukru pudru 4 jajka 1 białko 3 łyżki domowego(...)cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej NADZIENIE 300-350g rabarbaru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko (białko pozostawić do masy serowej) i cynamon - składniki posiekać, zagnieść ciasto - ciasto
Smakołyki BerenikiCIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Ciasto jogurtowe to klasyk. Proste ciasto ucierane, które najlepiej smakuje ze sezonowymi owocami. Najlepiej jeszcze jak jest chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ja bardzo lubię takie ciasta, bo przy robieniu nie brudzi się dużo naczyń :D a smakuje obłędnie. Do odmierzania składników potrzebny będzie kubeczek po jogurcie, który zużyjemy do ciasta, aby proporcje były(...)idealne, bo ciasto musi być idealne. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: jogurt naturalny 180 g. mąką 2 i 1/2 kubeczka cukier 1 i 1/2 kubeczka proszek do pieczenia 1 i 1.2 łyżeczki jaja duże 3 szt. olej rzepakowy 3/4 kubeczka Kruszonka: mąka około 4 czubatych łyżek cukier 4 łyżki masło ok. 20 g. Dodatkowo: truskawki
Kuchnia PaulettesIdealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie :) 400 g jagód leśnych 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku(...)żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamBułeczki cynamonowe z rabarbarem to wersja cinnamon rolls na bogato, z dodatkiem rabarbaru. Wykonałam je z klasycznego ciasta drożdżowego, w wersji nieco większej niż zazwyczaj przygotowuje się cynamonki. Bułeczki są miękkie i puszyste, dość mocno wyrastają. Podczas rośnięcia sklejają się ze sobą, ale po upieczeniu dość łatwo je od siebie oderwać. Rabarbar doskonale wzbogaca smak słodkiego ciasta drożdżowego i aromatycznego(...)cynamonu. Z poniższego przepisu przygotowałam 9 dużych drożdżówek , upiekłam je w formie o wymiarach 28x27cm . Bułeczki cynamonowe z rabarbarem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 600g mąki pszennej 350ml mleka 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 100g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 40g masła szczypta soli NADZIENIE 250g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 20g masła 1 białko
Smakołyki Berenikijest sernik japoński? Jest to przepyszne, bardzo lekkie i niezbyt słodkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Tak wiem banalne określenie ale to jest prawda! :) Zdecydowanie różni się od takiego typowego sernika ale mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie ponieważ nie jestem jakąś wielką fanką tradycyjnego sernika to jest dla mnie idealne rozwiązanie :) Naprawdę polecam to ciasto dla wszystkich(...)którzy lubią serniki ale i dla tych, którzy za nimi nie przepadają. Czyli ciasto idealne hehe :) Składniki: serek Philadelphia 250 g masło 50 g sok z cytryny 1 łyżeczka szczypta soli mąka pszenna 60 g mleko 100 ml jajka 5 szt. cukier 150 g skrobia ziemniaczana 10 g W garnku mieszam serek, masło, sok z cytryny, mleko i szczyptę soli
Kuchnia VikiKolejna propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem truskawek, chociaż ciasto jest też pyszne z innymi owocami sezonowymi. Przepyszne ciasto na lato, miękkie, wilgotne, puszyste. U mnie zniknęło w jeden dzień :) Bardzo proste w przygotowaniu a podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach truskawek. To ciasto nie może się nie udać :) Składniki: (użyłam blaszki 24 na 26 cm) * 2 szklanki(...)cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35- 40 minut
Zrób to smacznieupałami, ze słońcem świecącym od rana samego mamy ochotę na leciutkie jedzonko. Schaboszczaki schodzą na plan dalszy. Na stołach królują chłodniczki, zsiadłe mleko, owocowe zupy. I na takie same ciasta nachodzi nas ochota. Delikatne, a jednocześnie pełne słodyczy. Dziś serwuję Wam trzy przepyszne ciastka z ciasta francuskiego. Robi się je bardzo szybko, za to delektować się nimi trzeba powoli(...)Ciastka truskawkowe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 szt dużych truskawek 5-8 łyżek dżemu pokruszona czekolada Rozwijamy ciasto francuskie (musi mieć temperaturę pokojową). Szklanką lub foremką wycinamy ciastka. Każde z nich smarujemy dżemem zostawiając około 1 cm odstępu od brzegu.Na wierzch układamy truskawki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut
Niuniokipieczenia. Wlać do ubitych białek i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao. Dodać masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej tortownicy wlać ciasto i wstawić do zimnego piekarnika (środkowa półka), ustawić temperaturę 170 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka (ciasto jest upieczone, gdy drewniany(...)galaretki wsypać do miseczki, zalać 350 ml gorącej, przegotowanej wody (zamiast jak na opakowaniu 500 ml), dokładnie wymieszać i wystudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, należy wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto odstawić do lodówki w celu schłodzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 22 cm. Jeśli maliny nie będą wystawały ponad
Gospodyni MiejskaTort składający się z kilku warstw. Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym „korą orzechową”, świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego. Do wypieków użyłam mąki z Młynów Stoisław BISZKOPT KAKAOWY: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław(...)boków przykleić rozdrobnione orzechy, a na wierzchu ułożyć rurki waflowe, połówkę brzoskwini, cukierki, ozdobić kremem czekoladowym. Odstawić do stężenia. Smacznego :) http://www.mlynystoislaw.pl/ Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Torty Tagged: brzoskwinie , budyń , czekolada , kakao , orzechy włoskie , rodzynki , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamCiasto filo to jedno z ciast, z którymi nie warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Dzięki swojej cieniutkiej strukturze podczas pieczenia nabiera niepowtarzalnej chrupkości. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się w formie koszyczków, które można wypełnić dowolnym farszem. Wprost idealny pomysł na przystawkę. Mój(...)lodówce. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła
PatiGotujemleka, ze szklamnki łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut do rośnięcia, do pracujących drożdży wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, sól, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty wlać stopioną i letnią margarynę, aromat waniliowy i ciasto wyrabiać z 8 minut ciasto posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia(...)godziny, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką do miski dać dżem aroniowy "zobacz TUTAJ" lub jaki się lubi, twaró półtłusty, sparzone rodzynki, mąkę ziemniaczaną i wszystko widelcem rozgnieść ciasto rozwałkować na ok 2 cm placek, nałożyć nadzienie i zwinąć jak na roladę blacha z papierem do pieczenia, ciasto dac na blachę, ostrym nożem ponakłuwać dla ujścia pary z nadzienia
W Mojej Kuchni Lubię