ciasto - 162322 przepisów (strona:1416/10822)

Tarta z kremem matcha i figami 185

matcha, której używamy. Mój krem ma lekki, seledynowy odcień i delikatny, orzeźwiający smak, używałam Green tea powder Matcha - najsmaczniejszej matcha jaką dotychczas piłam. Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy. Smacznego :) Składniki - proporcje na formę o średnicy 24 cm Ciasto 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 4 czubate łyżki(...)budyniu) 1 łyżka cukru pudru domasła od 1 do 3 łyżeczek herbaty matcha ( zależności od upodobań) przesianej uprzednio przez sitko Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto.  Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta ze śliwkami w budyniu 598

Zaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu...   Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie(...)cukru - 330ml śmietanki 12% - 170ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru (najlepiej ciemnego) - kilka kropel olejku waniliowego - łyżka masła - 1 żółtko 5 dużych śliwek Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki na pół godziny. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, schłodzone ciasto

Wypieki Rene
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 198

Jesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku. Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek(...)albo kwaskowaty rabarbar. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać ksylitolu, użyjcie zwykłego cukru lub miodu. Ksylitol nie jest tak klejący jak cukier i ciasto może się rozpadać (szczególnie, gdy jest ciepłe), z cukrem będzie bardziej zwarte. Ciasto nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło (np. z lodami waniliowymi), jak i przestudzone. Następnego dnia smakuje najlepiej, ale prawdę mówiąc marne

Dietolog
TARTA Z FIGAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I RUKOLĄ 203

Dziś szybciutki przepis na tartę na cieście francuskim z figami, serem pleśniowym, orzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo  innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku(...)zaostrza fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut i sprawdzi się ona świetnie jako oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋 SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 3 łyżki dżemu figowego, morelowego lub brzoskwiniowego albo serka ricotty 5 - 6 dojrzałych fig 80 - 100 g sera z niebieską pleśnią 3 łyżki siekanych orzechów włoskich garść

Słodko-Słony Świat Ilony
Fantazyjne ciasto drożdżowe z nadzieniem dyniowo-pigwowym 187

Ciasto drożdżowe idealnie pasuje na codzienny i niedzielny stół. Ostatnio zaczęłam eksperymentować z formą jego podania i dzisiejsza propozycja jest jednym z takich eksperymentów. Jest nie tylko smaczna, aromatyczna i puszysta, ale również efektowna. Z pewnością zachwyci wyglądem. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 0,9 kg pigwowców(...)cukru Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 120 ml zimnego mleka 80 g masła 0,6 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka 15 g cukru waniliowego szczypta soli duże jajko małe jajko (do posmarowania) łyżka nasion sezamu dwie łyżki oleju do smażenia Z pigwowców usunąć pestki. Dynię pokroić na kawałki. Dynię i pigwowce wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort ananasowo- kokosowy 151

Niedziela nie może obejść się bez pysznego ciasta, a dzisiaj na moim stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja przygoda(...)więc mój tort nie wygląda perfekcyjnie, ale myślę że praktyka czyni mistrza.  Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 5 szt, kokos 1 szklanka, biszkopty podłużne 5 szt, cukier puder 1 szklanka, masa: mleko 1 szklanka, sok z ananasów + woda, razem powinno być 2 szklanki, cukier

kulinarne odsłony pati
JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 199

Ciasto ze śliwkami to obowiązkowy jesienny wypiek w moim domu. Najbardziej lubimy maksymalnie proste ciasta, w których owoce grają pierwsze skrzypce. W sumie to nie wiem, czy nie powinnam tego przepisu nazwać śliwki z ciastem, zamiast ciasto ze śliwkami. W naszym domu wszyscy uwielbiamy śliwki. Ja najbardziej lubię takie twarde i niedojrzałe na surowo, ale jeśli jestem w posiadaniu dużej(...)ilości dojrzałych węgierek (takich małych i słodkich owoców), to powstają u mnie takie właśnie ciacha. Skorzystałam z tego, co akurat miałam w szafce i powstało bardzo fajne, zdrowe ciasto ze śliwkami. Zamiast białego cukru użyłam cukru kokosowego, który jak na substancję słodzącą ma całkiem niezły indeks glikemiczny (IG=35). Spotkałam się też z obliczeniami australijskich naukowców, którzy twierdzą

Dietolog
Drożdżowo makowe ze śliwką 131

Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z cukrem trzcinowym na puch. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka ubite, jogurt, mak i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto będzie za rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około dwie godziny. Śliwki(...)pozbawiam pestek i przesmażam razem z cukrem na patelni aż trochę zmiękną. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 60 cm na 30. Moja foremka ma długość 30 cm i takie długie paski potrzebuję. Ciasto kroję na paski o szerokości 10 cm cztery sztuki i jeden zostawiam szerszy 20 cm. Na tym szerszym układam

wesoła kuchnia
Rustykalna tarta z jabłkami 159

Rustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy gruszkami. Warta wypróbowania 😊. Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej  2 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki  3 łyżki zimnej wody  szczypta soli  Składniki na nadzienie: 4 duże(...)jabłka, obrane i pokrojone na plasterki  3 łyżek cukru  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu  2 łyżki roztopionego masła  1 roztrzepane jajko  Przygotowanie ciasta:  Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i 3 łyżki wody. Posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez

Słodka Strefa
Ciasto " Słodkie usta " 281

Nazwa ciasta pochodzi od tego że biszkopty przełożone są powidłami śliwkowymi i przekrojone wygląda właśnie jak usta :) Ciasto przerzucam z mojego poprzedniego bloga bo jest przepyszne. Pięknie się prezentuje na stole a więc polecam na spotkania rodzinne, ze znajomymi.   Wymiary foremki : 24 x 29 cm  Czas pieczenia : 30 - 35 minut  Temp. pieczenia  180 C   Składniki(...)Ciasto: ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g ) słoiczek powideł śliwkowych 250 g masła pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem budyń śmietankowy lub waniliowy pół litra mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka łyżka mąki kostka masła Polewa gorzka czekolada 6 łyżek mleka

Różne smaki w kuchni
Ciasto jogurtowe z owocami 127

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to proponuję to pyszne i banalnie proste ciasto. Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 5 minut, a po godzinie, ciasto może śmiało trafić na talerze. Owoce dodajcie takie jakie macie lub lubicie, nie ma tutaj żadnych narzuconych ograniczeń. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 szklanka cukru(...)proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia  się składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar obtoczony w cukrze, przykryć pozostałym ciastem, a na nim ułożyć truskawki ciasto, wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem ,ustawić temp

Gosia gotuje
Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem 605

Pachnące, miękkie, wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu(...)miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do miski, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek

Smak mojego domu
Belgijskie chrupiące gofry w wersji wegańskiej 166

specjalnego cukru perłowego, ale ciężko taki znaleźć, więc spokojnie użyć można polskiego cukru, który kupicie bez większego problemu. Te belgijskie gofry są tak samo dobre na drugi dzień, a ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce szczelnie przykryte folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie, a w dniu pieczenia wyjąc z lodówki na około pół godzinki, tak aby ciasto(...)osiągnęło temperaturę pokojową. Tak samo możecie zrobić z wyrośniętym już ciastem Składniki na około 15 sztuk: 400 g mąki pszennej 200 g margaryny roślinnej 2 banany 100 ml mleka sojowego 200 g grubego cukru tzw. gruba rafinada (dostaniecie bez większego problemu) opakowanie suchych drożdży łyżka cukru waniliowego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W rondelku rozpuść i dodaj mleko- nie gotuj tylko

greenscarf
Cytrynowe tartaletki 157

Kruche słodkie ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas pieczenia wiąże się i tworzy jakby budyń a po ostudzeniu zastyga ładnie. Można zrobić w formie jednej dużej tarty.  Składniki na 10/12 sztuk: Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)łyżka śmietany 18% Szczypta soli Nadzienie: 2 jajka 10 dag cukru 2 cytryny 100 ml śmietany kremówki30% Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temp 190*c. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, dodać zimne pokrojone  na kawałki masło, wbić jajko, połączyć ze śmietaną, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Włożyć do lodówki

Wanilia i Kardamon
Brownie z masłem orzechowym 374

Brownie z masłem orzechowym to połączenie klasycznego ciasta czekoladowego typu brownie z pysznym masłem fistaszkowym. Jeśli wykorzystacie masło z dodatkiem orzechów, to dodatkowo wzbogacicie ciasto o element crunchy (czyli chrupiący). Ciasto można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce, oczywiście w obu przypadkach pod przykryciem.  Brownie z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 20x30cm . Brownie(...)widelcem - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać - w osobnej misce wymieszać mąkę i kakao - składniki suche przesiać do składników mokrych, dokładnie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu porozkładać nieregularne kleksy z masła orzechowego - wykałaczką zanurzoną w cieście, wymieszać masę czekoladową z masłem orzechowym, tworząc na wierzchu esy floresy - ciasto wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania