Śliwkowo-orzechowa wariacja 153Czas Przygotowania : 3 h Gotowe w : 4 h Ciasto jakie dzisiaj chcę zaproponować to moja wariacja jesiennych smaków. Połączenie wilgotnego ciasta, powideł śliwkowych, bezy i masy orzechowej zdecydowanie zadowoli każdego miłośnika takich słodkości. Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 2 łyżeczki sody 1 szkl. kefiru 1 szkl. cukru Krok po Kroku(...)jajka z cukrem na sztywną pianę. 2 Wszystkie składniki łączymy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka (kiedy patyczek wbity w ciasto jest suchy). Składniki na bezę 4 białka jaj 24 dkg. drobnego cukru 2 łyżki soku z cytryny Krok po Kroku 1 Białka w temperaturze pokojowej ubijamy powoli i dodajemy stopniowo
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
łatwe ciasto piernikowe z pomarańczami, nerkowcami,dżemem... 172mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok. Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić. Wystudzane ciasto przekroić na połowę, ściąć wypukłą(...)część wierzch jeśli taka jest (zjadłam z dżemem), ciasto można nasączyć herbatą. Dżem kwaskowaty mój domowy (jabłka z pigwą) rozsmarować na cieście, nakryć drugą częścią, lekko docisnąć. Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą, posmarować wierzch ciasta i od razu dodać resztę podsmażonych skórek na lukier, łyżką docisnąć do lukru. - pyszne, mocno aromatyczne bardzo łatwe ciasto ucierane piernikowe, smak wzmacnia pomarańcza
W Mojej Kuchni Lubię
Sernik Izaura 497Sernik Izaura, ciasto Izaura lub po prostu sernik z murzynkiem.Choć od dzisiaj u mnie: sernik z dromaderem. Widzicie też to co ja? Ten sernik pamiętam z dzieciństwa. Podczas wakacji piekłam z koleżanką w prodiżu, a ser barwiłyśmy na różne kolory. Koleżanka była z Gliwic, przyjeżdżała do swojej babci na wakacje na wieś i przywoziła mi z miasta różne(...)Oczywiście nie wiedziałyśmy ile tego nasypać i w efekcie pierwszy sernik prawie świecił w nocy Taki był neonowy! Później już uważałyśmy z ilością i to było nasze popisowe wakacyjne ciasto. W przepisie zmieniłam proporcje (najczęściej występują prawie dwie kostki masła i w sumie 8 jaj), a ja nie chciałam tak ogromnej porcji. Ta, na tortownicę albo mniejszą blaszkę
bistro mama
Proste ciasto kakaowe z wiśniami i wiórkami kokosowymi 146Chciałoby się śpiewać "najłatwiejsze ciasto w świecie..." bo to ciasto, które zajmuje dosłownie kilka chwil. Tak proste, że uda się każdemu - świetne do pieczenia razem z dziećmi, gdzie wszystko mogą zrobić sami. Przepis otrzymałam od Halusi - ostatnio urządziłyśmy sobie przednią zabawę w wirtualne wspólne pieczenie, Halinka upiekła to ciasto z przyprawą korzenną i bakaliami a ja z wiśniami(...)pieczenia 2 szklanki wydrylowanych wiśni (świeże lub z kompotu) Do dekoracji: 100 g czekolady mlecznej/deserowej wiórki kokosowe Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wiśni umieścić w misie i zmiksować na gładkie ciasto. Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Kocham..lubię..gotuję..
Dwukolorowe ciasto na oleju ze śliwkami 166Proste, bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami w dwukolorowej wersji, która dodaje wypiekowi uroku i ciekawie wygląda w przekroju. Za sprawą dodanego oleju ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Świetnie sprawdza się z różnymi owocami: jabłkami, malinami, truskawkami czy jagodami. Zarówno w wersji łaciatej z kakao jak i bez jego dodatku, w jasnej wersji. Polecam serdecznie(...)śliwek cukier puder do posypania Przygotowanie: Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Mąkę przesiać i 2 łyżki odłożyć do miseczki (będzie dodawana do jasnego ciasta). Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia. W misie miksera umieścić jaja i cukier. Ubić aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie
Kocham..lubię..gotuję..
Kokosanka jabłkowa 155CIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać(...)Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić
ciasta i desery czyli na słodko
Sernik królewski-pyszny i prosty 142większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę 37x26 c m. , także starczy dla każdego. Puszystość i sytość tego sernika z pewnością każdego zachwyci(...)temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części
zdrowo i aktywnie
Szybkie pełnoziarniste ciasto ze śliwkami-HIT! 172Pełnoziarniste ciasto z dodatkiem śliwek do wykonania w ekspresowym tempie. Mocno aromatyczne oraz wilgotne. Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na Facebooku wstawiłam zdjęcia serników (pod tym LINKIEM znajdziecie ten post) i znowu dałam Wam wybór, który przepis ma się jako pierwszy pojawić na stronie. Głosowanie jeszcze trwa, lecz muszę się(...)najpierw podzielić jednak tym przepisem na obłędne ciasto! Sezon na śliwki w pełni, że grzechem byłoby nie zrobić ciasta z tymi owocami. Wpadłam na pomysł mega szybkiego ciasta, które w smaku jest obłędne! Jest mokre, puszyste, mocno aromatyczne dzięki cynamonowi, który ze śliwką tworzy naprawdę super smak. Co ciekawe do przepisu nie dodawałam kakao, a ciasto mimo tego wyszło
zdrowo i aktywnie
Ciasto na oleju z malinami 125Szybkie ciasto na oleju z malinami. Nie wiele składników, a smakuję naprawdę super. Przygotowanie: 20 minut Pieczenie 60 minut Koszt: Tanie Uwielbiam szybkie ciasta z dodatkiem owoców, które nie wymagają wielu składników i można je zrobić w ekspresowym tempie. Na dodatek efekt końcowy cieszy oko. Ciasta na oleju są delikatniejsze niż na maśle, tak mi się zdaję według moich(...)spostrzeżeń smakowych. Dlatego częściej wykonuje ciasta właśnie na nim. Zresztą ceny dobrego prawdziwego masła teraz wiadomo, jakie mamy w sklepach...a, że ja nie używam margaryny, masło staram się wykorzystywać bardziej do codziennych spraw, jak np. jajecznica ma masełku. 😊 Zamiast malin możecie użyć innych świeżych owoców, które najbardziej Wam smakują. A żeby jeszcze bardziej dopieścić kubki smakowe, możecie zrobić polewę
zdrowo i aktywnie
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 131Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)nawet migdały. Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo dosładzać ciasta. Jeśli chodzi o rodzaj mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie, na pewno
zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 141Budyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Uwielbiam proste ciasta z kruszonką i budyniem. Już parę przepisów wykonałam na swoje stronie np. z jabłkami i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają na trudne w przygotowaniu ciasta, są tak naprawdę banalnie proste w wykonaniu. Zawsze dla ułatwienia, szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam(...)starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie ala placek. Efekt gwarantowany taki sam jak przy wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy możecie zamienić na truskawkowy czy czekoladowy. W takich wypiekach możliwości jest naprawdę wiele
zdrowo i aktywnie
Krucha szarlotka pod pierzynką 192mąki 4 jajka 10 dag cukru pudru + 2 łyżki 25 dag masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać z mąką, dodać cukier puder, szczyptę soli. Zrobić na środku wgłębienie i wbić trzy żółtka. Białka zostawić. Szybko zarobić ciasto dłońmi na stolnicy. Zawinąć w folię spożywczą(...)schować do lodówki. Gdy ciasto będzie się chłodziło przygotujemy jabłka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałeczki i wrzucić do rondla o grubym dnie. Jabłka rozparzać przez kilka minut, pilnując by się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier waniliowy lub esencję + łyżka cukru. Jeżeli jabłka będą bardzo kwaśne można je na końcu dosłodzić. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować
Gotujemy i jemy
Strudel z owocami leśnymi (Strudel ai frutti di bosco) 200Ciasto na pożegnanie lata, tak o nim pomyślałam, gdy wyjmowałam je z piekarnika. Ostatnie maliny i borówki, pierwsze sezonowe jabłka, do tego maślane, chrupiące ciasto francuskie i mamy gotowy przepyszny strudel. Idealnie komponuje się z kulk ą lodów lub kleksem bitej śmietany. Deser wprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na strudel z jabłkami(...)rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Smacznego! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jabłko np. golden 150 g owoców leśnych (malin, borówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 mela golden 150 g di frutti di bosco
La grande e la piccola cuoca
KRUCHE CIASTO Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 227Uwielbiam proste ciasta 💗 Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku! Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 31cmx21cm) 2.5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: pokrojone morele(...)inne owoce) kruszonka przepis tutaj Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ja często kruche ciasto przygotowuję wieczorem, a następnego dnia dodaję owoce i kruszonkę. I tym sposobem szybciutko ciasto jest gotowe. Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem
Walijskie Pichcenie
Ciasto Michałek z borówkami 184Dzień dobry :-) Po weekendzie zapraszam na ciasto :-) Tym razem z czekoladkami typu michałki, borówką amerykańską i serkiem mascarpone. Ciasto wyszło pyszne, jest bardzo czekoladowe. Biszkopt upiekł się super. Do jego upieczenia użyłam mąki Szymanowskiej od Polskie Młyny. Bardzo lubię ich produkty, bo są dobre gatunkowo. Ciasto polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 24x34 cm Składniki na ciasto(...)pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy. Teraz albo mieszamy drewnianą łyżką, albo jak wolę ja mikserem na niskich obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy na nią ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut do tzw."suchego patyczka" 4. Po wyjęciu Ważne ! Ciasto z blaszką zrzucamy z wysokości około 30 cm na ziemię i odkładamy
kruche babeczki