Składniki: (forma o średnicy 24 cm.) Ciasto 200 g. mąki gryczanej 100 g. mąki ziemniaczanej 110 g. margaryny + do posmarowania blaszki 65 g. cukru pudru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia) 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zimnej wody Masa jabłkowa 900 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 4 łyżki(...)sodę/proszek, cukier puder i cynamon. Wymieszaj rękami. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i żółtko. Siekaj nożem, aż kawałeczki margaryny będą bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej
Delicious PlaceSkładniki: (16 szt. drożdżówek) Ciasto 600 g. mąki pszennej 200 g. cukru + 1 łyżeczka 3 jajka 45 g. świeżych drożdży szczypta soli 1 szkl. mleka 100 g. margaryny (lub masła) Lukier jeżynowy 2-3 łyżki jeżyn 5 czubatych łyżek cukru pudru Oraz 400 g. jeżyn 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki anyżu (całe nasionka) 1 małe jajko mąka pszenna(...)Zaczyn z drożdży wymieszaj z mąką, dodaj sól, wlej resztę letniego mleka oraz jajka z cukrem. Mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą i zacznij wyrabiać przez kilka minut ciasto podnosząc je łyżką i próbując "wpompować" w nie jak najwięcej powietrza. Wlej ostudzoną margarynę, wymieszaj, a gdy już się wchłonie w ciasto znowu wyrabiaj je łyżką przez 5-10 minut
Delicious PlaceSkoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej(...)taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno
Healthy food explorerwłaśnie - ciasto z bananami i nie jest to popularny chlebek. Banany w kuchni mam zawsze, co zresztą chyba widać przeglądając przepisy na blogu ;) Uwielbiam używać ich jako naturalnego cukru, bardzo lubię też tą wilgotność i miękkość jakie nadają one wypiekom. Co ciekawe rzadko jadam je na samo, jakoś nie przepadam za tymi owocami w stanie surowym, chyba że jako dodatek(...)plamki i wtedy to dla mnie znak, że pora upiec coś zdrowo-pysznego . Tym razem jednak nie rozgniotłam bananów, a pokroiłam je w plasterki, które posłużyły jako nadzienie do ciasta. Natomiast za słodzik posłużył mi ksylitol oraz trochę cukru brązowego. Ciasto wyszło lekko biszkoptowe, z wilgotnym i słodkim bananowym nadzieniem, a całość wieńczy doskonała owsiano - cynamonowa kruszonka. Ciasto prezentuje się
Healthy food explorerserniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco prostsza w wykonaniu - nie trzeba rozwałkowywać ciasta, piecze się je też szybciej, a do tego można je szybko zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na przekąskę. Takie mini serniczki sprawdzą się też idealnie na słodki deser(...)Serniczki w wyglądzie przypominają mi oreo i myślę, że wyglądają bardzo uroczo i wykwintnie. Z pewnością będą też doskonale prezentować się na świątecznym stolę :) Składniki (10-12 sztuk): Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu Masa serowa: 400 g twarogu sernikowego (polecam Wieluń. Mój Ulubiony) 1 jajko
Healthy food explorersię go do koktajli i je bez jakiejkolwiek obróbki (taki jest chyba najlepszy -byle z lodówki! ;)). Dzisiaj jednak podzielę się z wami przepisem na pyszne, lekkie i orzeźwiające bezglutenowe ciasto z arbuzem idealne na lato Pianka jest wyjątkowo delikatna, a spód to biszkopt z mąki kokosowej barwiony naturalnie na zielono młodym jęczmieniem, bo chciałam uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony(...)wyglądu arbuza Przepis na bezglutenowe ciasto z arbuzem już dawno powinien się tutaj ukazać, ale trochę sobie o nim zapomniałam. Jeśli regularnie otrzymywaliście magazyn Bezbolesne Usuwanie Cukru – pewnie znacie ten przepis, albo chociaż trochę kojarzycie z widzenia A dodaję teraz, bo pewnie… znowu zapomnę i będę musiała czekać kolejny rok na publikację Ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka
FitkotKruche kakaowe ciasto z masą kokosową i czerwoną porzeczką. Słodko kwaśne połączenie, które bardzo fajnie się łączy w smaku. Przepis znaleziony na stronie www.przyslijprzepis.pl od użytkownika: Jaga85 . Dziękuję za przepis :) Składniki: Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier puder 3/4 szklanki, żółtka 5 szt, margaryna lub masło 250 g, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, śmietana 1 łyżka, soda(...)śmietankowy 1 szt, mąka ziemniaczana 3 łyżki, wiórka kokosowe 150 g, śmietana 5 łyżek, proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki, Ponadto: porzeczka czerwona ok. 400 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Wkładamy na 30-40 min do lodówki do schłodzenia. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną
kulinarne odsłony patiDzień dobry :-) Cieplutko, słonecznie, nic tylko odpoczywać, bo robić się nic nie chce ;-). Ja moim głodomorom upiekłam jeszcze ciasto, tak na szybko z tego przepisu ( klik ), dałam dużo borówek amerykańskich, nieco mniej cukru. Ciasto pyszne, puszyste, do owoców idealne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki: 4 jajka L 3 szklanki mąki (szklanka(...)jajka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. 2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżek nakładamy na blaszkę najpierw porcję ciasta jasnego, potem
kruche babeczkiPrzepyszne ciasto z porzeczkami aromatyczne wilgotne, puszyste długo zachowuje świeżość SKŁADNIKI 20 dag czarnej porzeczki 2 jajka ¾ szklaki kefiru Szklanka cukru 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białka ubić na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksują wlewać olej dokładnie wymieszać dodać kefir a następnie mąkę i proszek do pieczenia miksować(...)jeszcze około 2 minuty. Do ciasta dodać połowę porzeczek delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ciasta rozsypać pozostałe porzeczki, piec około 45 minut w temperaturze 175 C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem Smacznego
RAROSSAweekend proponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki(...)odciekły. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodajemy do niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Układamy na nim śliwki. Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania
PatiGotujeCudownie pachnące, puszyste ciasto z dodatkiem jagód i chrupiącej kruszonki. Drożdżówka sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy ale również na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao. Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie, ciężko się mu oprzeć :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła(...)cukru waniliowego Masa serowa: 250 g sera białego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko budyń waniliowy 1,5 szkl jagód/borówek Ciasto: Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam w mleku. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam
Smakołyki AsiMoje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut. Pewnie dlatego tak bardzo lubię piec babeczki – większość przepisów, z których korzystam spełnia właśnie wszystkie te kryteria. Takie też jest dzisiejsze ciasto z borówkami :) Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli(...)pieczenia. Jeśli szukacie inspiracji na coś pysznego z dodatkiem borówek, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na sernik na zimo z borówkami , pyszne bezy czekoladowe lub ciasto leśny mech lub tort lawendowy . A borówki na śniadanie wspaniale nadadzą się jako dodatek do bananowych placuszków i zdrowego budyniu jaglanego . Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru
Ciastkozercywiększość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę 37x26 c m. , także starczy dla każdego. Puszystość i sytość tego sernika z pewnością każdego zachwyci(...)temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części
Zdrowie i pysznie na talerzuWitam Kochani sezon malinowy w pełni, więc dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniową pianką i malinami. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 22x35cm CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -0,5 szklanki mąki krupczatki -250g masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek cukru pudru -7 żółtek -2 łyżki śmietany 12 lub 18% PIANKA(...)szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -150ml oleju DODATKOWO -500g malin Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp 180 stopni. Studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiękką palmę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch wygładzić porzeczki obieram przy pomocy widelca, ogonek wkładam między zęby widelca i i ciągnę do góry, porzeczki spadają do miski, porzeczki(...)rozsypać na cieście i delikatnie przycisnąć w ciasto, piekarnik nagrzany na 18oC, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto dobrze wystudzić zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać puder cukier, śmietanfix i mikserem ubić na sztywno śmietanę ubitą śmietanę rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta, ozdobić porzeczkami i posypać kakao, schować do lodówki - porzeczki idealnie smakują
W Mojej Kuchni Lubię