każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego(...)jasną masę, aż cukier się rozpuść. Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy
PatiGotujecukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki. Jeśli jest za gęste dodajemy wodę lub 1-2 łyżki śmietany. Formujemy kulę i pozostawiamy ciasto na ok. 30 min. Następnie ciasto
Domowy Smak JedzeniaRogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 350g masy makowej z puszki 250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony(...)białko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie
Blog z Apetytemświąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem Składniki: Ciasto: 350 g mąki(...)jasną masę, aż cukier się rozpuść. Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy
PatiGotujemisy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia forma 34x25 cm z papierem(...)pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia - ciasto drożdżowe jest najlepszym ciastem w naszym domu na różne okazje, jest doskonałą
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry :-) Mój mąż jest fanem karpatki, bardzo lubi to ciasto, jak za długo nie ma to się przypomina. Tym razem zrobiłam z dodatkiem żurawiny, tak bardziej pod święta, żeby wypróbować czy żurawina pasuje do tego ciasta. Tak, powiem Wam, że karpatka z żurawiną smakuje genialnie :-) Ciasto zrobiłam w sobotę na wieczór, a już prawie nie ma, został jeden pasek(...)Polecam :-) Blaszka 23 x 33 cm Składniki ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek L 1. W garnuszku musimy zagotować wodę z cukrem, solą i masłem. Zmniejszamy płomień do minimum, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5-7 minut, aż masa zrobi się jednolita i szklista. Ciasto odstawiamy, żeby
kruche babeczkioraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy *** *** Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto dzielimy(...)równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę twarożku *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem
Blog z Apetytemciasto jest bardzo uwielbiane przez moją rodzinę oraz znajomych! Smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników o tej samej nazwie. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z pysznym, gęstym kremem oraz miękką, kuszącą polewą. A jeśli chodzi o kaszę - to wcale jej nie czuć i za każdym razem słyszę pytanie, z czego zrobiłam krem...? (Zerknijcie też(...)podobnym kremem - klik .) Polecam wszystkim fanom kokosowych smaków, ale i nie tylko! (Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm) Ciasto czekoladowe: 100g masła 90g cukru 1 jajko (duże) 100g mąki pszennej 20g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 ml kwaśnej śmietany 12%/zsiadłego mleka/kefiru Krem
Di gotujeciasto orzechowo – imbirowe to kwintesencja jesieni. Pachnie orzechami i jest charakterystyczne w smaku dzięki imbirowi. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. I wiecie? To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu! A jak zrobić takie(...)ciasto orzechowo – imbirowe? Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru skórka otarta z 1/3 cytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem orzechowy 6 łyżek masła orzechowego 2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów) 1 łyżka
Raj dla Podniebieniabędę się rozpisywać, bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 250 ml mleka szczypta soli Budyń żurawinowy: 35 dkg żurawiny świeżej(...)mleka 1 łyżka masła kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka 1 szklanka żurawiny do dekoracji Ciasto: Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
wesoła kuchniaAnia idzie w gości to i ciasto powstało Powiem szczerze, że tak prostego, meeega smacznego, aromatycznego i ekspresowego ciasta dawno nie robiłam. Uwielbiam takie! Bez miksera, cichutko, raz dwa, smak jak tylko fantazja poniesie. A mnie unosi i dużo i często, więc robię, mieszam, piekę, mam. Zrobiłam, zabieram w gości, do kawy, rozmów, może nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej(...)dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Helio, delikatne, bez miksera, szybkie, świetna propozycja na święta, imprezy, dla mnie
Zasmakuj Kuchniłyżką cukru i mąki, odstawić na 30 minut do podrośnięcia zaczynu do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut ciasto posypać trochę mąką na wierzchu, przykryć misę talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma(...)papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe
W Mojej Kuchni Lubiękońcu się zmobilizowałam i zabrałam się za pierwszy w życiu dojrzewający piernik. Pierwszy raz relacjonuje przygotowania ciasto na bieżąco ;-) Ktoś chętny dołączyć? Najlepiej ciasto przygotować do końca tego tygodnia, tak więc spieszcie się. Pracy dużo nie ma. A końcowego efektu jestem baaaardzo ciekawa! Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin(...)Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej. Składniki: 500 g miodu 250 g margaryny 2 niepełne szklanki cukru 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2-3 opakowania przyprawy do piernika Sposób przygotowania: 1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia
Kuchnia domowa Anisosem pomidorowym. Spróbujcie. Przepis na 4 mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką. Jeśli chcecie przygotować ich więcej, to wystarczy powiększyć ilość składników. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego(...)olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam do obsypania tart *używamy ulubionych, ilość dostosujemy do wielkości form na mini tarty Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie. Formy na mini tarty smarujemy masłem lub margaryną. Odcinamy kawałki ciasta i układamy do foremek dociskając tak, aby ciasto wypełniło całą foremkę. Odcinamy nadmiar ciasta. Z reszty ciasta wycinamy
Słodkie okruszki