ciasto - 163812 przepisów (strona:1398/10921)

Przepis na chleb z boczkiem 188

Chleb domowy Przepis na chleb z boczkiem rozpoczynamy od przygotowania podstawowego ciasta. Ciasto drożdżowe na ten chleb jest delikatne. Drożdżowe ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie. Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając(...)niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki z solą. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut w ciepłe miejsce. Boczek kroimy w kosteczkę, ser pleśniowy również

MamaOskarka
Murzynek 225

Przepis na "murzynka" z  "Poradnika Domowego". Ciasta i ciasteczka jest to co prawda przepis na ciasto Izaura  ale ciasto czekoladowe z tego przepisu jest tak pyszne że przygotowuje je często bez dodatku sera i w ten sposób otrzymuje przepysznego murzynka. Dodatkowo polewa z tego przepisy jest bardzo uniwersalna i znajduje zastosowanie wielu innych wypiekach(...)Fale Dunaju  lub w przepysznym czekoladowym cieście z  kulkami kokosowymi

RAROSSA
Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką 144

Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto z dodatkiem świeżego, kwaskowego i orzeźwiającego rabarbaru, ukryte pod warstwą chrupiącej  kruszonki, to moja propozycja sezonowego ciasta z owocami. Składniki: Ciasto: 4 jajka 120g masła extra 220g cukru 400g mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła(...)puder do posypania masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mleko, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy

Szalona Kuchnia Eweliny
Obwarzanki 195

Dobre śniadanie Ciasto drożdżowe jest dobre na wszystko. Kiedy coś świętujesz, kiedy masz zły dzień - ciasto drożdżowe sprawdzi się zawsze! Ja bardzo lubię drożdżowe na słodko, jak i na słono. Drożdże w mojej lodówce są niemalże cały czas, nie lubię używać suchych drożdży, ale wiem że są tacy, którzy nie lubią świeżych drożdży.  Bułeczki drożdżowe jakie dziś przygotowałam(...)akurat zechce zjeść. Mam w domu "niejadkę" i bywa momentami bardzo ciężko. Staram się, żeby mój repertuar wypieków drożdżowych się nie powtarzał, chociaż to bardzo trudne zadanie. Proste ciasto drożdżowe sprawdza się zawsze i bardzo wszystkim smakuje, nawet córce mojej niejadce! :) Obwarzanki - składniki: Ciasto drożdżowe: 14 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli

MamaOskarka
Kruche ciasto z owocami i pianką 209

Składniki: Ciasto: Mąka pszenna 250 g Masło zimne 100 g Żółtka 3 Śmietana 12 % 2 łyżki Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Pianka: Białka 3 Cukier puder 3/4 szklanki Budyń śmietankowy Owoce: 500 g ulubionych owoców ( u mnie 300 g rabarbaru pokrojonego w kostkę i 200 g wymieszanych razem truskawek, malin i borówek. W przypadku rabarbaru(...)należy go wcześniej zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut) Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, żółtka, cukry, śmietanę oraz proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki pozostała 1/3 część włożyć do zamrażalnika. Białka ubić na sztywno dodawać partiami cukier puder cały czas miksując. Dodać budyń w proszku

Kulinarne przygody
Ciasto Królewiec mojej mamy 154

Pieczenia ciast uczyłam i uczę się od dwóch niezwykłych kobiet – mojej mamy i mojej teściowej. Moja mama robi zdecydowanie najlepszą szarlotkę na świecie. Moja teściowa swego czasu piekła ciasta na wesela, ma więc wprawę w wymyślaniu ciekawych smaków i kompozycji słodkich wypieków. Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta. Polany polewą deserową od Helio , która fantastycznie chrupie(...)Składniki: Placki do królewca: 3 szkl mąki 1/2 margaryny 1 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut.   Biszkopt

MojaQchnia.pl
Ciasto Ra-barbarrr 210

Pierwsze majowe ciasto to ciasto sezonowe J Pora na rabarbar! Kruchutki przekładaniec z warstwami kwaskowego nadzienia, słodkiego, waniliowego kremu i miodowych orzeszków… Wyważone w swojej słodyczy. Nie chciałam robić typowego kruchego z rabarbarem, gdyż , szczerze mówiąc dla mnie kruche pieczone jedynie z rabarbarem jest za kwaśne. Znalazłam więc inną drogę zastosowania tego sezonowego warzywa(!). W połączeniu ze słodkim, mlecznym kremem(...)kruche: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 12 dag prawdziwego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy

Domowe ciasta
Graham drożdżowe z rabarbarem 150

Graham drożdżowe z rabarbarem Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z pełnoziarnistej maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS NA GRAHAM DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki na graham drożdżowe z rabarbarem 350g mąki pszennej graham typ 1850 150g mąki pszennej jasnej typ 550 150g masła 2 jajka

Dorota Smakuje
Pyszne rogaliki maślano-drożdżowe 153

oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie wyrabiamy(...)dzielimy na 6 równych części *** *** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę dżemu lub powideł. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Blog z Apetytem
Ryba w cieście piwnym 163

Ryba w cieście piwnym Niesamowicie chrupiące ciasto oraz zanurzona w nim delikatna, soczysta i aromatyczna rybka to pomysł na obiad doskonały. Danie jest bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Sprawdzą się tutaj filety z rożnego rodzaju ryb np. dorsz, morszczuk, sandacz, miruna, okoń itp.     Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych sól, pieprz cytrynowy (lub gotowa przyprawa(...)ryby) olej do smażenia – ok 1,5 szklanki Ciasto: 3/4 szklanki jasnego piwa – świeżo otwartego 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli       *** Filety myjemy i dokładnie osuszamy *** *** Rybę kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki i oprószmy z dwóch stron przyprawami. Odkładamy na około pół godziny

Blog z Apetytem
Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami 151

Propozycja na weekend, majówkę, imprezę, domowy obiad – nic jej nie przebije! Domowa pizza smakuje najlepiej, z dodatkami rozmaitymi, ulubionymi składnikami lub przyprawami. Ciasto na pizzę z tego przepisu jest bardzo puszyste, miękkie, delikatne. Jest to przepis na dużą pizzę o średnicy 32 cm lub 2 mniejsze, jak wolicie. Z ciasta można uformować kilka kulek i zrobić z nich kilka(...)mini pizz, a każda z innymi dodatkami – będzie pysznie! Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00 płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy SKŁADNIKI NA WIERZCH: 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki kilka plastrów pepperoni żółty tarty

Zasmakuj Kuchni
Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia 281

Krakersiak z orzechami bez pieczenia to błyskawiczny deser o wyjątkowym smaku. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a słona nuta dodaje mu charakteru. Wykonuje się je błyskawicznie i można je zajadać właściwie od razu po przygotowaniu, choć najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krakersy lekko zmiękną, a masa z mascarpone i kajmaku zastygnie. Jest wyjątkowo pyszne i będzie smakować wszystkim łasuchom(...)części masy. Czynność powtarzamy tak, aby mieć 4 warstwy krakersów i trzy warstwy masy. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy ostatnią, najmniejszą cześć masy i posypujemy ją resztą orzechów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nam ładnie zastygło.   [caption id="attachment_8171" align="aligncenter" width="685"] Krakersiak z orzechami - ciasto bez pieczenia[/caption

e-PrzepisyKulinarne
Makowiec japoński 240

Makowiec japoński jest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest  torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego(...)maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka

Kuchcik gotuje
Sernik z rosą - pyszny 195

przepis, bo jest rewelacyjny. Ja go wprost uwielbiam, nawet mój mąż, który fanem serników nie jest twierdzi, że ten jest pyszny. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki , jak widać ciasto wyszło super. Polecam Wam go bardzo i życzę miłego piątku :-) Blaszka: 24x34 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej typ 450 100 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka (białka(...)cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane zimne masło i siekać do momentu, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę (ja czasem rozcieram masło z mąką w rękach). 2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię

kruche babeczki
Ciasto Łowickie 223

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle

Domowe ciasta