ciasto - 163812 przepisów (strona:1391/10921)

Ciasto Leśny Mech z malinami i borówkami 3291

ciastem spotkałam się pierwszy raz jakiś czas temu u mojej bratowej na imieninach. Zaintrygowała mnie jego zielona, intensywna barwa. A kiedy dowiedziałam się, że jest ono ze szpinakiem to musiałam go koniecznie spróbować. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, a szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Poprosiłam bratową o przepis i postanowiłam zrobić je w domu. Wyszło tak samo pyszne. Leśny Mech(...)świetne ciasto, aby zaskoczyć nim gości na przyjęciu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki na biszkopt: 125 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe około 400 g malin 3 szklanki wrzątku Krem

Danka Pichci
Seromakowiec 192

dzielimy na tych, którzy kochają makowca i tych, którzy kochają sernik. Jak więc ich pogodzić i zadowolić wszystkie podniebienia w domu? Seromakowiec przychodzi na ratunek, czyli połączenie obu smaków. Ciasto jest stworzone z dwóch mas: serowej i makowej, które w połączeniu tworzą pyszny deser i dodatek do kawy. Zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią ani sernika ani makowca. U mnie(...)seromakowiec jest w wersji bez spodu i polewy, ale można go przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa

Analiza Smaku
Drożdżowy wieniec cynamonowy 144

rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyn urośnie i się spieni, dodajemy go do miski z mąką, wbijamy jajko, dodajemy masło i wyrabiamy rękami, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – w trakcie wyrabiania, przekładamy ciasto na blat i rozciągamy około 8-10 minut. Nie martwcie się, że ciasto początkowo bardzo się klei(...)łatwiej będzie się odklejać, nie musicie dodawać więcej mąki. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.   Robimy masełko do przełożenia ciasta – do miękkiego masła dodajemy cynamon oraz cukier i wszystko rozcieramy, najlepiej widelcem, do dokładnego połączenia.   Po godzinie wyrastania ciasta, wyciągamy he z miski i ponownie zagniatamy w rękach, około

Smaczna Strona
,,PIRAMIDA- MONASTYRSKA IZBA” 172

nazwą kryje się pyszne, nietypowe i ciekawie wyglądające ciasto. Owszem, jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidki. Całość połączona jest masą z gęstej śmietany. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości. Polecam ! Składniki: Ciasto: 400g mąki (plus mąka do podsypywania) 180g masła 180g śmietany 1 jajko(...)wanilii Do dekoracji: 50g białej czekolady Helio Sposób przygotowania przepisu: Śmietanę odcedzamy na wyłożonym gazą sicie i wstawiamy na noc do lodówki, aby śmietana odciekła. Na drugi dzień przygotowujemy ciasto. Łączymy składniki suche: mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt, śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę

Podróż w kulinaria
Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków 185

Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków Kto kocha kawę? A słodkości? Jak dla mnie od zawsze jest, to duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną(...)wyśmienicie smakuje solo, czyli jako tradycyjne włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem (jak wiecie, to moja ulubiona wersja kawy ;)). Sprawdza się ona również doskonale do nasączenia najróżniejszych ciast, w tym biszkoptów do wspomnianego tiramisu. Właściwie mogę Wam tu polecić wszystkie dostępne kawy marki Riposso Kawa, którą można pić każdego dnia P.s. Warto teraz zajrzeć na stronę czaskawy.pl

Słodkie okruszki
Szarlotka japońska 186

Szarlotka japońska. Ciasto właściwie o wielu nazwach. Piekłam podobne ciasto o nazwie Japoniec. Jednak różni się ono od wcześniejszego mojego wpisu i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :) Składniki(...)ciasto: * 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * 10 dkg masła * 1 jajko * 1 żółtko * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * opcjonalnie śmietana Masa: * 8 jajek * 25 dkg masła * 40 dkg cukru pudru * 30 dkg maku * 60 dkg jabłek * 10 łyżek kaszy manny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * bakalie: orzechy, rodzynki, morele, migdały Polewa: * 10 kg masła

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z brzoskwiniami 1761

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście z bezową pianą.  Składniki( blaszka 25/40): ciasto: margaryna w kostce 250 g, cukier puder 5 łyżek, żółtka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 szklanki, masa serowa: ser w wiaderku 1,5 kg, masło 160 g, cukier 1,5 szklanki, jajka 5 szt, budyń waniliowy 1,5 szt, piana: białka(...)cukier 3/4 szklanki, Dodatkowo: brzoskwinie z puszki odsączone 600 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczka i mrozimy przez 2 godziny. Następnie połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy w temp. 170-180 st.C przez

kulinarne odsłony pati
Makowiec z wiśniami 296

Makowiec na krucho drożdżowym cieście z wiśniami i gotowa masą makową. Prosty makowiec przy którym nie ma dużo pracy. CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 25 g drożdży świeżych 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki mleka 2 żółtka 50 g masła DODATKI: 1 puszka masy makowej 3 białka 2 szklanki wiśni z syropu mleko Drożdże rozetrzeć(...)cukrem i ciepłym mlekiem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami i wlać do przesianej mąki. Dodać też rozprowadzone drożdże. Wymieszać składniki i wlać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto, bez konieczności długiego wyrabiania. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na prostokąt

https:KKuchniaMniam
CIASTO KAKAOWE MIESZANE ŁYŻKĄ 161

jedno z moich ulubionych ciast i do tego nie musimy używać miksera :).Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil.To ciasto wychodzi wilgotne i rozpływa się w ustach. Sprawdzi się doskonale gdy mamy gości do kawki czy herbatki :). Przepis pochodzi ze strony "słodkieokruszki" Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżka  kakao 2 jajka(...)miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite). Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy. Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy

Mała w garnku miesza
Pleśniak z budyniową pianką wg Aleex 146

dodać żółtka do mąki. 3. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. 4. Dodać do mąki ¼ szklanki cukru i 2 łyżki śmietany. 5. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. 6. Ciasto podzielić na 3 nierówne części. Najpierw na połowę, a potem jedną połowę na 2/3 i 1/3. 7. Połową ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika(...)rozgrzanego do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez 10-15 minut w opcji dół + termoobieg. Wyjąć, aby przestygło. 8. Do 2/3 pozostałego ciasta dodać kakao, zagnieść. Oba kawałki ciasta schować do zamrażalnika. 9. Ubić białka ze szczyptą soli. Powoli dodawać ½ szklanki cukru i cukier waniliowy. Ubić na sztywno. 10. Wsypać do białek proszek budyniowy. Wlać cieniutką strużką

W mojej kuchni
Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki łatwy przepis 213

odbywają się zabawy z przymrużeniem oka mające charakter wróżb. Ciasteczka, które dzisiaj proponują mają iście andrzejkowy charakter, a teksty na karteczkach ukryte w wypieku mają bawić, rozśmieszać i cieszyć Ciasto na ciasteczka jest proste do przygotowania, fajnie wyrasta podczas pieczenia i nie klei się do karteczki, dzięki czemu łatwo później wyjąć tekst z ciasteczka. Sporo pracy jest z wałkowaniem, wycinaniem(...)składaniem ciasteczek, ale efekt jest wart zachodu. Ja ułatwiam sobie życie przepuszczając ciasto przez maszynkę do makaronu – dzięki czemu mam cieniutko rozwałkowane płaty ciasta, gotowe do wykrawania. Po inne przepisy na tego typu wypieki zapraszam do tagu Ciastka .       PRZEPIS NA CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ NA ANDRZEJKI   Składniki na ciasteczka z wróżbą na Andrzejki

Dorota Smakuje
Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem 373

prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku(...)smarujemy masłem i obsypujemy np. kaszą manną lub mąką. Przygotowujemy spód: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (masło należy posiekać nożem). Zagniatamy ciasto i owijamy je w folię spożywczą. Schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykładamy

Słodkie okruszki
łatwe ciasto ucierane z wiśniami "odwrócone"... 168

łyżki Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie, gęste ciasto. Forma niska silikonowa z kominkiem 26 cm, na dnie rozłożyć wiśnie kisielowe, wyłożyć ciasto. Ciasto łyżką rozsmarować na wiśniach, wygładzić wierzch. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto(...)piec 45-50 minut do suchego patyczka, wystudzić w formie. Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający 166

się Boże Narodzenie i świąteczne wypieki. Na rodzinnym stole nie może również zabraknąć pachnącego piernika.  Jednym z pierników o jakich nie można długo zapomnieć jest właśnie ten - dojrzewający. Ciasto powinno leżakować około 5 tygodni. Przygotowane na 3 tygodni przed świętami także zachwyci smakoszy pierników :) Spróbujcie - jest jeszcze czas :) Składniki: 0,5 kg miodu naturalnego  1,5 szklanki(...)mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5  łyżeczki soli 2 torebki po 40g przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie:   Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta należy pamiętać, że upiec blaty należy około 5 dni przed podaniem, aby mogły idealnie połączyć się z powidłami. Ważną informacja jest również konsystencja ciasta - po samym wyrobieniu jest ono luźne ( po leżakowaniu

ChilliJemy