ciasto - 163812 przepisów (strona:1389/10921)

Drożdżówki z makiem 129

albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Ciasto twarogowo-kakaowe 168

Wczoraj przekonałam się o tym, że najlepsze przepisy wychodzą przypadkiem… Mając w lodówce twaróg, jajka i kilka dodatków, upiekłam coś, co w sumie trudno nazwać. Jakby ciasto, jakby omlet… w każdym razie jest to coś pysznego, co bardzo Wam polecam! Oto przepis na ciasto twarogowo-kakaowe Będziecie zaskoczeni smakiem i prostotą wykonania! Może nam ono posłużyć jako posiłek(...)kawy czy herbaty, ale także jako pyszne śniadanko. Polecam! Ciasto twarogowo-kakaowe – składniki: twaróg półtłusty, 250g, 2 duże jajka (rozmiar L) od szczęśliwej kurki, 4 łyżki mąki (użyłam owsianej), 2 łyżki syropu daktylowego (lub mniej), 2 płaskie łyżki kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Ciasto twarogowo-kakaowe – sposób przygotowania Na początek nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie oddziel

Natka Pietruszki
Kokosanka z brzoskwiniami 146

Kolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem(...)cukru 330 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią puszka brzoskwiń – połówek kilka łyżeczek ciemnego dżemu cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Ciasto jest na formę 21 x 25 cm lub nieco większą albo tortownicę 24 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam

Zasmakuj Kuchni
ciasto orzechowiec 1027

Pyszne, warstwowe ciasto na każdą okazję. Orzechowe blaty przełożone kremem budyniowym zwieńczone chrupiącymi orzechami w karmelu. Ciasto pozornie pracochłonne ale tak naprawdę przygotowanie orzechowca nie sprawi Wam kłopotu. Ciasto warto przygotować dzień lub nawet dwa przed planowanym podaniem, aby dobrze zmiękło. I choć trudno wytrzymać, to jednak warto poczekać, aż nabierze pełni smaku. składniki: 500  g mąki pszennej(...)budynie waniliowe 200 g masła wykonanie: Masło roztopiłam z miodem i cukrem, odstawiłam do wystygnięcia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z sodą. Do mąki wlałam przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagniotłam ciasto i podzieliłam na dwie części. Zagotowałam masło z cukrem, mlekiem i miodem, gotowałam chwilę, aż cukier się rozpuścił. Dodałam posiekane orzechy, wymieszałam i gotowałam jeszcze chwilę. Jedną częścią ciasta wylepiłam

babka w formie
Piernik z kremowym serkiem, deser bez cukru i mąki 157

Ciasto, którego nie może zabraknąć w okresie świątecznym to zdecydowanie piernik. Już w trakcie pieczenia w domu unosi się niesamowity aromat, który jednoznacznie kojarzy się ze świąteczną atmosferą. Kto jednak powiedział, że nie można odrobinę pobawić się tradycją i przygotować piernik w nieco innej formie? ;) W tym przypadku piernik powstał na bazie ciasta z czerwonej fasoli. Użyte przyprawy korzenne nadały(...)wyrazistego, piernikowego smaku. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i miękkie. Żeby było jeszcze ciekawiej ciasto przełożyłam lekkim kremem na bazie twarogu sernikowego. Krem posłodziłam naturalnym miodem. Warto wykorzystywać naturalny miód w słodkościach przygotowywanych na zimno, korzystamy wtedy z pełni jego cennych wartości. Szczególnie zimą, kiedy narażeni jesteśmy na przeziębienia miód pomoże wzmocnić odporność dzięki swoim antybakteryjnymi i odżywczym wartościom.  PIERNIK

HealthyCreations
Przekąska z pomidorami i bazylią 164

Składniki/12 porcji: -1 arkusz ciasta francuskiego XXL -2 pomidory -2 kule sera mozzarella -½ szklanki tartego sera grana padano -1 łyżka posiekanej bazylii -1 jajko -1 ząbek czosnku -2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Ciasto tniemy na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze wciasto(...)mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Kwadraty ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Wierzch posypujemy startym serem grana padano. Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilkumiejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmujemy je i studzimy. W tym czasie pomidory

I LOVE LIFE
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 118

Cześć! Kiedyś trochę na bakier byłam z ciastem drożdżowym. Jakoś nie chciało ze mną współpracować…Różne rzeczy mi wychodziły zamiast jadalnych Uważałam, że tylko mamy i babcie potrafią piec tego typu placki. Trzeba próbować zawsze i do skutku. To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić mu wyrosnąć(...)cieple i porządnie wyrobić. Jest bardzo smaczne i dla tych, co za drożdżowym nie przepadają polecam wręcz spróbować skosztować taki wypiek. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 5 dkg drożdży * 1 jajo * 3 łyżki roztopionego masła * szczypta soli * 1 szklanka ciepłego mleka * kilka jabłek * opcjonalnie cynamon – ja nie dodaję Na kruszonkę: * 1/2 szklanki mąki

Pieprzyć z Fantazją
Pleśniak 125

Zawsze coś muszę zmienić i próbować w nowej wersji. Składniki: * 3 szklanki mąki * 1 kostka margaryny * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 5 jajek * 3 łyżki cukru pudru do ciasta * opakowanie cukru wanilinowego * 2 łyżki kakao * dżem lub powidła (u mnie sprawdził się domowej roboty dżem porzeczkowy) * bakalie (rodzynki, suszona śliwka, orzechy) * 1 szklanka cukru do białek * łyżka śmietany(...)ciasta – opcjonalnie * 1 opakowanie kisielu o dowolnym smaku * cukier puder do posypania ciasta Oddzieliłam żółtka od białek. Mąkę przesiałam i połączyłam z margaryną, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Zagniotłam ciasto. Podzieliłam na trzy części i do jednej dodałam przesiane przez sitko kakao. Do tej ciemnej części ciasta dodałam łyżeczkę śmietany. Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki

Pieprzyć z Fantazją
Puszysty mokry sernik 122

całych jajek * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cały olejek waniliowy * 1 cukier waniliowy * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki oleju * 1 budyń waniliowy  * małe opakowanie śmietanki 30 % Na ciasto: * 1 margaryna * 2,5 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżki kakao Składniki na ciasto zagniotłam, podzieliłam na dwie nierówne części, owinęłam(...)dodawałam. Masa serowa wydawała się bardziej puszysta. Na koniec ucierania dodałam śmietankę i ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Wszystko przemieszałam delikatnie łyżką. Większą o odrobinkę część ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ciasto wyciągnęłam i wylałam na nie dość rzadką masę serową. Piekłam

Pieprzyć z Fantazją
Izaura -sernik pieczony 108

Miałam troszkę przerwy w jego pieczeniu i z przyjemnością sięgnęłam do mojego poplamionego zeszytu z przepisem na Izaurę  W tej chwili wspomnieniem wróciłam do serialu….:) Składniki: Na ciasto: * 1 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/2 szklanki cukru * 4 jaja * 3 łyżki kakao * 1 kostka margaryny lub masła * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier waniliowy Ser: * 4 jaja(...)ekstraktu z wanilii. Do wyłożonej pergaminem do pieczenia formy wylałam masę czekoladową i piekłam w 200 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wylałam przygotowaną masę serową na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze 50 minut. Ciasto wyciągnęłam z piekarnika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Odlaną masą polałam po wierzchu ciasto. Wiórkami niestety nie posypałam, bo zapomniałam kupić… Notatki: * robiłam

Pieprzyć z Fantazją
Szybkie ciasto piernikowe 168

Cześć! To ciasto jest wspomnieniem mojej szkoły podstawowej i zajęć technicznych Prócz obróbek w drewnie, zabawami z młotkiem i imadłem gotowaliśmy i piekliśmy. Była to wielka frajda Jednym z ciast, które piekliśmy na zajęciach był murzynek. Jednak przez lat dwadzieścia parę zdążyłam robić je w różnych wersjach. Dzisiaj wersja piernikowa.  Ciasto jest naprawdę banalne i przez tyle(...)słoiczek dżemu – 250 ml * przyprawa do piernika ok. 2-3 łyżeczek * 2 płaskie łyżeczki sody * 2 płaskie łyżki kakao * 1 szklanka mleka * powidła o dowolnym smaku do przełożenia ciasta Na polewę: * 1/2 kostki masła * 2 łyżeczki żelatyny plus 1/5 szklanki wody gorącej * 2 łyżki kakao * 2 łyżki mleka * 1/3 szklanki cukru * garść śliwki suszonej Margarynę rozwierciłam z cukrem

Pieprzyć z Fantazją
Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami 137

Cześć! To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim Składniki: * 50 dkg mąki * 1 szklanka ciepłego mleka * 3 dkg drożdży  * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 2 jajka * 1 opakowanie cukru wanilinowego * szczypta soli * śliwki Na kruszonkę: * 15 dkg mąki * 10 dkg cukru * 10 dkg masła Mąkę(...)wyrośnięcia. Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do mąki, dodałam cukier i cukier wanilinowy, sól, rozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski. Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami 198

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: 380g mąki pszennej 65g masła extra 40g świeżych drożdży 120g cukru 2 jajka 150ml mleka 550g domowej masy makowej szczypta soli(...)Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 60g skórki pomarańczowej 100g orzechów włoskich masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik z kremem grysikowym 210

Pierniki to obok serników i makowców to najczęściej pieczone ciasta na święta Bożego Narodzenia. Mój dzisiejszy piernik jest trochę inny od tradycyjnego, ponieważ jest przełożony kremem grysikowym i masą galaretkową na bazie dżemu porzeczkowego. Lekko kwaskowy smak czarnych porzeczek świetnie komponuje się ze słodką masą grysikową. Całość polana jest polewą czekoladową, ale możecie taki piernik udekorować według własnego uznania. Ciasto(...)dodawać po jednym żółtku, porcjami miód i śmietanę. Odłożyć mikser. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać szpatułką do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić

Danka Pichci
Drożdżowa gwiazda 127

dużej misce wymieszać przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. Do suchych składników dodać mleko, masło i wbić jajko.  Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, które uformować w kulę i odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 45 min). Po tym czasie ciasto ponownie krótko powyrabiać i uformowane(...)Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartą warstwę pozostawić bez nadzienia. Na samym środku ciasta lekko odcisnąć szklanką lub kokilką mały okrąg. Ostrym nożem podzielić ciasto na 16 równych części, nie nacinając ciasta w odciśniętym miejscu

wyzwania kuchenne