ciasto - 162322 przepisów (strona:1384/10822)

Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 103

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy i pieczemy. Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią(...)lekko ściskami palcami i zlepiamy ciasto, tak aby “zamknąć” bułkę od spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 mleka 100 g masła 2 jaja 25 g świeżych drożdży 60 g cukru MASA MAKOWA 250 g suchego maku sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo) 100 g kandyzowanej, krojonej skórki

Tajemnice Smaku
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 86

Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać(...)cukrem pudrem. Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca. Ale pamiętajcie, kwiaty migdałowca nie są jadalne ! * Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą , tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.   Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej

Tajemnice Smaku
Dyniowe bułeczki orkiszowe 75

przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku. Składniki Zaczyn poolish 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g wody 5 g świeżych drożdży Mąka zaparzana(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200 g wody Ciasto właściwe zaczyn poolish mąka zaparzana 100 g puree z dyni** 360 g mąki orkiszowej tortowej 10 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 8 g soli Dodatkowo – pestki dyni Wykonanie Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn i zaparzamy mąkę. Pieczemy dynię na puree. Zaczyn poolish W misce łączymy 100 g wody

Tajemnice Smaku
Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami 86

Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych.  Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy. Wiele osób kupuje świąteczny  stollen (Christstollen lub Weihnachtsstollen), albo w zaufanych piekarniach, albo na jarmarkach bożonarodzeniowych, które to właśnie(...)długą tradycję i stanowią nieodłączny element kultury. Zapraszam na krótką fotorelację z Jarmarku Bożonarodzeniowego w Rostocku. W niemieckich domach często przygotowuje się stollen według starych rodzinnych receptur, dzięki temu ciasto przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki

Tajemnice Smaku
ekspresowe francuskie kółeczka w posypce cukrowo cynamonowej – smażone 91

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 100 g cukru 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy np. szklanką kółka. W każdym kółku wykrawamy dziurkę, polecam użyć jak najmniejszego np. kieliszka. Ja użyłam trochę większego i tego ciasta jest trochę mało ale i tak są smaczne ;). Smażymy

Domowy Smak Jedzenia
W sobotni wieczór 133

szpinakiem . Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto. Uwielbiam piec pizzę, bo zawsze mam na nią inny pomysł. Ciasto na pizzę najczęściej robię na oko…ma się wprawę. Po prostu wiem jakie ciasto powinno być aby spód do pizzy nabrał pęcherzy i ładnie się upiekł. Pieczenie pizzy w moim(...)domu do prawdziwy maraton. Zaczynam od przygotowania spodu. Zawsze używam robota z hakiem do ciasta. Kiedy ciasto się samo robi, przygotowuję wszystkie dodatki, nagrzewam kamień do pieczenia i potem piekę pizze jedną za drugą. Zawsze do pizzy przygotowują włoską surówkę z białej kapusty . Jest pyszna, doprawiona winnym octem, oliwą, majerankiem i pieprzem. Prosta surówka do pizzy, a smak niesamowity! Pizza

codojedzenia
ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone 97

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki na ciasto marchewkowe: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 200 g masła, roztopionego 250 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem(...)miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozpuszczone masło cały czas miksując. Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy np. szpatułka. Dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy tylko do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto smarujemy kremem lub oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRLu 152

Ciasto pijak i jego klasyczny przepis rodem z PRL-u. Kto zna ciasto pijak ten wie, że  ma ono w swoim składzie też mak, albo też wiśnie. Ale mało kto pamięta jaki jest klasyczny przepis na te pyszne ciasto alkoholowe . W klasycznym przepisie mak nie występował. Przepis ten z biegiem lat troszkę zmodyfikowano. A ja w dzisiejszym poście przypomnę(...)kiedyś nasze babcie   robiły te Ciasto. Jak wykonać ciasto pijak pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRL-u SKŁADNIKI: Biszkopt: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej  jajka (6 szt.) mąka pszenna (120 g) mąka ziemniaczana (50 g) cukier

RITA food channel
Faworki lane vel. lany chrust – szybki przepis na karnawał 793

łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć) cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto. Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Olej rozgrzej na patelni. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto na rozgrzany tłuszcz tworząc koncentryczne kształty. Faworki smaż(...)rumiany kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem. Wskazówki: Faworki lane są tym smaczniejsze, im bardziej są chrupiące. Dlatego odetnij z woreczka naprawdę mały rożek, żeby ciasto mogło się wylewać bardzo wąską strużką. Staraj się tworzyć kształty raczej cienkie, dzięki temu faworki dobrze się usmażą i zminimalizujesz ryzyko niedosmażonego ciasta. Zamiast woreczka możesz użyć butelki z dzióbkiem

Słodki Blog
Drożdżówki z dżemem 129

dziś wróciłam do lat dziecinnych i przygotowałam takie pyszne drożdżówki w wersji z dżemem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g mąki tortowej 0,5szkl. mleka 1 żółtko do ciasta + 1 do posmarowania bułek 15g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru zwykłego 70g stopionego masła 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 2-3 łyżki konfitury porzeczkowej (adsbygoogle(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam cukier puder. Dolałam stopione i wystudzone masło, wyrośnięty zaczyn i dodałam żółtko. Wszystko wyrobiłam na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Można to zrobić rękami lub mikserem z hakami. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski. Wyrobione ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło

Waniliowe Improwizacje
Mleczny galaretkowiec 930

Upały się skończyły, a u mnie ciasto na zimno. Ktoś mógłby powiedzieć, że trochę na opak, ale to ciasto czy też deser zrobiłam specjalnie dla mojego synka, który bardzo lubi galaretki. Postanowiłam, że zrobię je w postaci takiego deseru, aby przemycić trochę mleka do jego diety, bo samego nie chce pić. Przy okazji mieliśmy sporo frajdy ze wspólnego przygotowywania ciasta(...)Chociaż musiałam go dobrze pilnować żeby nie wyjadł wszystkich kostek galaretkowych, zanim trafiły do mleka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A tak poza tym, na moim blogu znajdziecie już dwa podobne ciasta: galaretkowiec na jogurcie naturalnym (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/galaretkowiec-na-jogurcie.html) oraz warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/warstwowiec-mleczno-galaretkowy.html). Takie ciasta mają to do siebie

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z makiem 83

albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Ciasto twarogowo-kakaowe 106

Wczoraj przekonałam się o tym, że najlepsze przepisy wychodzą przypadkiem… Mając w lodówce twaróg, jajka i kilka dodatków, upiekłam coś, co w sumie trudno nazwać. Jakby ciasto, jakby omlet… w każdym razie jest to coś pysznego, co bardzo Wam polecam! Oto przepis na ciasto twarogowo-kakaowe Będziecie zaskoczeni smakiem i prostotą wykonania! Może nam ono posłużyć jako posiłek(...)kawy czy herbaty, ale także jako pyszne śniadanko. Polecam! Ciasto twarogowo-kakaowe – składniki: twaróg półtłusty, 250g, 2 duże jajka (rozmiar L) od szczęśliwej kurki, 4 łyżki mąki (użyłam owsianej), 2 łyżki syropu daktylowego (lub mniej), 2 płaskie łyżki kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Ciasto twarogowo-kakaowe – sposób przygotowania Na początek nastaw piekarnik na 180 stopni. Następnie oddziel

Natka Pietruszki
Kokosanka z brzoskwiniami 112

Kolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem(...)cukru 330 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią puszka brzoskwiń – połówek kilka łyżeczek ciemnego dżemu cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Ciasto jest na formę 21 x 25 cm lub nieco większą albo tortownicę 24 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam

Zasmakuj Kuchni
ciasto orzechowiec 956

Pyszne, warstwowe ciasto na każdą okazję. Orzechowe blaty przełożone kremem budyniowym zwieńczone chrupiącymi orzechami w karmelu. Ciasto pozornie pracochłonne ale tak naprawdę przygotowanie orzechowca nie sprawi Wam kłopotu. Ciasto warto przygotować dzień lub nawet dwa przed planowanym podaniem, aby dobrze zmiękło. I choć trudno wytrzymać, to jednak warto poczekać, aż nabierze pełni smaku. składniki: 500  g mąki pszennej(...)budynie waniliowe 200 g masła wykonanie: Masło roztopiłam z miodem i cukrem, odstawiłam do wystygnięcia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z sodą. Do mąki wlałam przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagniotłam ciasto i podzieliłam na dwie części. Zagotowałam masło z cukrem, mlekiem i miodem, gotowałam chwilę, aż cukier się rozpuścił. Dodałam posiekane orzechy, wymieszałam i gotowałam jeszcze chwilę. Jedną częścią ciasta wylepiłam

babka w formie

Proponowane wyszukiwania