Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, kiedy w naszych kuchniach unoszą się wspaniałe aromaty. Jednym z moich ulubionych jest zapach pieczonego ciasta. Coś pięknego, chyba się ze mną zgodzicie? Mam dla Was przepis na pyszne i efektowne ciasto świąteczne, zielony keks z bakaliami, obficie polany lukrem. Dzięki szpinakowi uzyskałem piękny zielony kolor. Polecam nie tylko od święta. Obserwuj mój profil(...)kremową masę. Dodać masę szpinakową i zmiksować. Do masy dodawać partiami wymieszane suche składniki i bakalie. Całość wymieszać przy pomocy łyżki. Masę przelać do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec przez 50-55 min. na środkowej półce z grzaniem góra i dół. Ciasto kontrolujemy już po 45 min. pieczenia. Sprawdzamy patyczkiem. Nakłuwamy ciasto w najgrubszym miejscu. Patyczek po wyjęciu
kulinarnyJaPyszne i proste ciasto upieczone z białek, które pozostały mi po smażeniu pączków. Ciasto które zawsze się udaje i zostaje zjedzone do ostatniego okruszka. Wzbogacone czekoladą i skórką pomarańczową. Pachnie obłędnie. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 6 białek 1 cukier waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka(...)masła lub margaryny Dodatkowo: 10 dag czekolady mlecznej 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie pysznego ciasta: 1. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy. 2. Zimne białka, najlepiej prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Następnie wsypujemy
IzabelawkuchniUcierane ciasto z borówkami to pyszne , puszyste a zarazem szybkie w przygotowaniu ciasto . Tak naprawdę zamiast borówek można dodać różne inne dodatki, co kto lubi. Mogą być to owoce, rodzynki, wiórki kokosowe, czekolada. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut+ około 40-45 minut pieczenia i gotowe. Praktycznie zaraz po upieczeniu można pokroić ciasto, więc jest ono doskonałą alternatywą na niespodziewanych(...)gości . Składniki na ucierane ciasto z borówkami : * 200 g masła * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 200 g mąki pszennej * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 50 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * około 200 g borówek amerykańskich Wykonanie: Masło utrzeć mikserem około 3 minut, potem dodać cukier puder i cukier waniliowy i dalej jeszcze chwilę ucierać
Zrób to smacznieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto śnieżny puch to bardzo lekkie i smaczne ciasto bez pieczenia . Jest bardzo puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Śnieżny puch możemy zaliczyć do grona serników na zimno, ponieważ w jego skład wchodzi ser twarogowy. Dzięki śmietanie kremówce i galaretce jest bardzo lekki i puszysty, stąd też jego nazwa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować(...)tego przepisu, gorąco zachęcam do przygotowania tego smakołyku. Ciasto śnieżny puch jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jedyny minus, to to, że musimy poczekać, aż stężeje i odstawić go na minimum kilka godzin do lodówki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto śnieżny puch w moim wydaniu. Na pewno Wam posmakuje. PRZEPIS NA ŚNIEŻNY PUCH Składniki
Przepiski.plcytatem z książki z 1910 r. pt. "Praktyczna kuchnia" Róży Makarewiczowej. Kiedy na niego trafiłam, wiedziałam, że w tym roku pączki będą! Zachęciły mnie dwie rzeczy - dodatek migdałów w cieście i język, którym napisany został przepis. Przeczytajcie sami i zobaczcie. Toż to czysta poezja! Kto dziś mówi, że ciasto trzeba dobrze wymiesić? Albo dodać mąki najpiękniejszej ? Do tego(...)postęp technologiczny, dokonałam kilku zmian. Oto one: zamiast rozdrabniania migdałów w moździerzu, dodałam gotowe zmielone migdały zamiast oryginalnego araku - dodałam kilka kropel aromatu arakowego zamiast miesić ciasto przez godzinę - robot wyrobił je w mniej więcej 15 minut nie nadziewałam pączków przed smażeniem, ponieważ nie jestem specjalistką jeśli chodzi o pączki i zwyczajnie miałam obawy, że coś
bistro mamapieczonego pieczywa dodaje pozytywnej energii na cały dzień. A ten smak domowego pieczywa! Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy i szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki(...)smaku serek homogenizowany. Nie piekłam tych bułeczek na polskim twarogu. Ale pewnie też wyjdą. Trzeba będzie tylko dobrze rozgnieść widelcem biały ser. Tak, żeby nie było grudek w cieście. Bułeczki piekę na mące pszennej, ale często zastepuje część mąki( około 50 gram) mąką orkiszową. Szybkie bułeczki twarogowe: na 6-8 sztuk Składniki: 200 g twarogu 20% tluszczu
dolcevitainmykitchenDziś dzień ciasta marchewkowego. Ciasto to dość często gości na moim stole , tym bardziej zdziwiłam się, że nie ma przepisu na moim blogu. Skoro takie mam święto to była okazja do przyrządzenia ciasta. Przepis jest na blachę 24cm - ja robiłam w kwadratowej ale możecie zrobić w okrągłej. Do ciasta dałam krem z mascarpone i śmietaną co w połączeniu(...)samym ciastem daje smaczne połączenie. Składniki: - 200 g startej marchewki ( to są 3 duże sztuki) - 1 małe jabłko - 1 szkl. ( ok.220g) cukru - 3 duże , kurze jajka - ok 450 g mąki tortowej ( typ.450) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - ok.3/4 szkl. oleju. Krem: - opakowanie serka mascarpone - 300ml śmietanki
Kuchnia Pełna EmocjiPoznaj przepis na pyszne ciasto Makowa Panienka z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Efektownie wyglądające ciasto składające się z 2 makowych biszkoptów, przełożonych kremem maślano-budyniowym oraz dżemem. Polane masą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wyśmienite, nie za słodkie. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Polecam nie tylko od święta. Składniki na Makową Panienkę. Wszystkie składniki powinny być(...)mleczna czekolada 40 ml śmietanki 30% 25 g wiórek kokosowych Poncz do nasączenia biszkoptu: pól szklanki wody aromat cytrynowy 2 łyżki cukru Dodatkowo warstwa dżemu nieduży słoiczek dżemu porzeczkowego Ciasto Makowa Panienka sposób wykonania krok po kroku. Wykonanie ciasta Makowa Panienka zaczynam oczywiście od upieczenia biszkoptu makowego. Krok 1. Przygotowuję i mieszam składniki na biszkopt makowy. Do miski wsypuję mąkę
Ania gotujesztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony(...)przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich 3 białka 120 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier
Domowy Smak JedzeniaFaworki karnawałowe Mój ulubiony przepis na ekstra kruche, cieniutkie i rozpływające się w ustach chruściki. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki + mąka do podsypania 5 żółtek 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: ok 1 litr oleju do smażenia (można także smażyć na smalcu) cukier puder do posypania faworków *** Wszystkie składniki(...)ciasto umieszczamy w misce *** *** Następnie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy, lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki uzyskamy. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy
Blog z Apetytemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatniki to pyszne ciasteczka, które stanowią bazę do wielu smacznych deserów i ciast. Z ich dodatkiem możemy przygotować między innymi pyszną napoleonkę, która z pewnością Wam posmakuje. Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne dla osób, które uwielbiają budyniowe kremy. Wykonanie tego smacznego deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Jest(...)bardzo szybkie i banalnie proste ciasto, które zawsze się udaje. Dodatkowo, do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika. Przed Wami napoleonka na herbatnikach w 15 minut! Składniki * blacha 24×28 200 g masła 180 g cukru 1 cukier wanilinowy 100 g mąki 3 budynie waniliowe lub śmietankowe 1200 ml mleka 40 herbatników cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plJeśli znudziła ci się ryba tradycyjnie panierowana w bułce tartej, spróbuj usmażyć ją w cieście. Wychodzi niezwykle pyszna i delikatna. Przepis na rybę smażoną w cieście Składniki: pół kilograma filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj), 1 jajko, pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić rybę smażoną w cieście? Jeśli używasz ryby mrożonej(...)odtajać, następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajko, wlej mleko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj lub wymieszaj rózgą na jednolite, gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony – aż ciasto zrobi się ciemnozłote. Zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru
Kulinarna PolskaCiasto Madagaskar z Tapioki i bananów Ciasto Madagaskar, czyli Malagasy Cake. Kolejna podróż kulinarna, bez wątpienia będzie smacznie i egzotycznie, ponieważ odwiedzimy największą afrykańską wyspę i czwartą na świecie, czyli Madagaskar. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kuchni Madagaskaru to mieszanka kultur, od Azji południowo-wschodniej po Afrykę, od Indii po Europe. Istotnie kuchnia Madagaskaru odzwierciedla wiele kultur ludzi, którzy osiedlili(...)się na wyspie ok. setnego roku n.e. Na początek fantastyczne Ciasto Madagaskar. Istotnie był to pomysł mojego kolegi Huberta, który rzucił hasło… Ty sobie na Madagaskar jedź… Dlatego sobie pojechałem na Madagaskar. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🇲🇬 – Madagaskar Co potrzebujesz by zrobić Malagasy Ciasto 3 szklanki mleka 2-3 laski
RafalCookpistacjowy z nazwy, a tak naprawdę jest migdałowy. Tort biszkoptowy z marcepanem. Przepis z Kalendarza dla wszystkich z 1938 roku – tort pistacjowy . Torcik jest bardzo słodki jak to marcepan. Ciasto : jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i ekstrakt wanilii. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Z przygotowanego(...)ciasta upiec dwa blaty o średnicy 20 – 22 cm, oraz jeden blat o wymiarach ok. 40x36 cm. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 20 - 25 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia. Masa : mączkę migdałową utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną, rumem i wodą pomarańczową. Dodać zielony barwnik. Duży blat ciasta pociąć na paski szerokości/wysokości
królestwo garówProste ciasto dwukolorowe z owocami, świetne ze świeżymi owocami ale sprawdzi się też doskonale z mrożonymi. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 35-40 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g oleju 150 g cukru 1 łyżeczka(...)waniliowym (5-7 min) Wlej powoli olej i zmiksuj do połączenia Masę jajeczną podziel na dwie części i dodaj po połowie do jasnej i ciemnej mieszanki sypkich składników Oba ciasta powinny mieć taką samą konsystencję, w razie potrzeby dolej do ciemnego ciasta ok. 2 łyżki letniej wody Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż naprzemiennie jasne i ciemne ciasto
Słodki Blog