Rolada z białek 174Ciasta rolady to deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Ja sama bardzo rzadko je robię, bo nigdy nie wychodzą mi idealne. Fakt, że taką tradycyjną roladę biszkoptową robiłam chyba tylko jeden raz w życiu, wiec nie miałam jak dojść do wprawy. Dziś jednak postanowiłam zrobić kolejne podejście. Tym razem jednak zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych(...)ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było jednolite przełożyłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem od pieczenia. Ciasto rozprowadziłam równomiernie po całej blaszce i wstawiłam do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 20 minut w temp
Waniliowe Improwizacje
Cytrynowe brioche z kremem budyniowym. 133Przed nami kolejny weekend, ależ ten czas leci... w moim domu w każdą sobotę piekło się ciasto, teraz ja powielam tą tradycję. Oczywiście są też odstępstwa w formie lodów czy np., owoców. Ciasta piekę rzadziej niż kiedyś w moim rodzinnym domu ale raz na jakiś czas się pojawiają. Dziś proponuje Wam pyszne drożdżowe brioszki z kremem budyniowym(...)Pycha! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 180 ml mleka 10 dag cukru 2 jajka 10 g świeżych drożdży 6 dag miękkiego masła 1 łyżka esencji waniliowej 3 łyżki soku z limonki Limmi * szczypta soli Przygotowanie; Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, wanilię, sok z limonki i szczyptę soli. Na końcu przesiewamy
Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 184komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli 70 g masła(...)skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30 o C mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
niecodziennikpary
Tort z musem kawowo czekoladowym 135jest. Warto wypróbować, bo z pewnością zachwyci podniebienia największych smakoszy:) Print Tort z musem kawowo czekoladowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword czekolada Prep Time 40 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 100 g mąki pszennej tortowej 80 g cukru(...)czekoladę dodać do podgrzewanej masy, kiedy wszystko się rozpuści, zdjąć z ogna. Dodać 7 łyżek soku z pomarańczy. Z powstałej masy odlać 1/4 szklanki, posłuży jako do posmarowania ciasta. Resztę delikatnie przestudzić, dodać 2 żółtka i wymieszać, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito dodać do masy w trzech porcjach
SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z porzeczkami 128Czas czytania: 2 min Brownie – le negre, to nic innego jak murzynek, ale jaki! Ciasto jest wyśmienite, wilgotne w środku z pyszną cieniutką i chrupiącą skórką na zewnątrz. Oryginalny przepis nie przewiduje porzeczek, ale nie mogłam się oprzeć tym kolorowym perełkom i dodałam do środka ciasta mieszankę czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Eksperyment się powiódł, połączenie porzeczek i pysznego(...)mocno czekoladowego ciasta jest wyśmienite. Brownie, można podać na ciepło, które podane z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina smakuje obłędnie. Oczywiście, podane na zimno smakuje również wyśmienicie, super komponuje się z bitą śmietaną i kawą:) Print Brownie z porzeczkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Słodka czekolada i porzeczki to najlepsze połączenie. Course Ciasta Cuisine International Keyword
SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki na piwie 139upieczone zdjęcia zrobione! Oczywiście po południu pączki znów w dziwny sposób zniknęły , ale przynajmniej zdjęcia zostały. Pączki na piwie są niewiarygodnie lekkie i puszyste , rewelacyjne! Dodatek piwa sprawia, że ciasto pięknie rośnie , jest elastyczne i delikatne po upieczeniu. Pączki można przygotować w różnych wersjach, jeśli chodzi o kształt, mogą to być oponki , klasyczne pączki lub pączki mini. Pączki o klasycznym(...)cukrem cynamonowym. Smacznego ! Print Pączki na piwie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekkie, puszyste i bardzo smaczne niewielkie pączusie. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, piwo Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 450 g maki pszennej 50 g drobnego cukru 7 g suchych
SprawdzonaKuchnia.pl
Zielona babka ucierana 146nadzieję, że Wam posmakuje! Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej ? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej ! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut , wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie(...)niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa . Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest „piaskowe” ale i bardzo wilgotne . Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała. Jeśli chodzi o polewę , to można przygotować zamiast
SprawdzonaKuchnia.pl
Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem 188format: 2, ad_newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezmąkipszennej #słodko-kwaśna #bezdodatkucukru Składniki na ciasto: – 250 g mąki orkiszowej – 100 g masła – 3 łyżki erytrytolu – szczypta soli – 80 g śmietany 18% Składniki na nadzienie: – 500 g rabarbaru(...)łyżek erytrytolu – kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj erytrytol, sól i pokrojone zimne masło. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili dodaj śmietanę. Ciasto zagniataj szybko i krótko. Uformuj gładką kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 15- 30 min. Nadzienie: Rabarbar umyj, osusz i pokrój
Mrs. Endorfina
Wypieki z truskawkami 208Tarta z truskawkami i śmietaną na francuskim cieście Ciasto z truskawkami Sernik z truskawkami Kruche ciasto z truskawkami Tarta cytrynowa z rabarbarem i truskawkami w bezie Kruchy torcik z truskawkami Muffinki truskawkowe Ciasto truskawkowa fantazja(...)Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem Babeczki makowe z kremem truskawkowym Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Rolada truskawkowa Murzynek z truskawkami Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami Tarta truskawkowo-rabarbarowa
Passions hobbies life
Sernik z malinami, bez cukru, bez białej mąki 134Sernik z malinami Lekkie ciasta z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców to najlepszy deser jaki można sobie wymarzyć! Szczególnie latem, kiedy mamy duży wybór świeżych, pysznych owoców. A sernik w towarzystwie soczystych, lekko kwaskowych malin przebija wszystko! Nie znam osoby, która będzie w stanie oprzeć się takiej słodkości. Takie lekkie, proste w przygotowaniu ciasta to u mnie zdecydowanie opcja, która pojawia(...)się najczęściej. Prosta, pyszna baza i dowolne owoce, w zależności od sezonu i zachcianki Tym razem postawiłam na maliny. A bazą jest lekkie ciasto bananowe, idealnie wilgotne i słodkie mimo, że nie użyłam w nim ani odrobiny cukru. Na wierzchu kremowa warstwa sernikowa, a w niej zatopione soczyste maliny. Jak zwykle w moich przepisach – wszystko w odchudzonej, zdrowej wersji
Healthycreations.pl
Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką 182sernik jest pyszny. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa, lekka kajmakowa pianka i orzeźwiająca galaretka. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Bardzo polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy zwyczajnie do kawy. Wymaga trochę pracy, ale warto. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżek gorącej wody 2 śmietan-fixy ( zagęstniki ) 20 dag masy kajmakowej Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Izabelawkuchni
krucha rolada z rabarbarem 149minut. W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą dłoni rozpłaszczamy na grubość ok. 3-4 mm. rozpłaszczmy na prostokąt o długości nie dłuższej niż wielkość(...)blaszki. Blat najlepiej podsypać odrobiną mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie. Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 rabarbaru i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając
Kulinarne przygody
Niedzielny łakomczuszek 200Pieczecie w weekend ciasta? Mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! To wyjątkowe ciasto, piekłam go daaaawno temu jak jeszcze nie byłam mężatką dla swojego przyszłego męża. Wróciłam do niego w ubiegły weekend. Jest to pyszne, kruche ciasto z budyniem i owocami o bardzo sympatycznej nazwie ;-) Owoców można użyć dowolnych. Polecam gorąco! Składniki (na dużą tortownicę lub blaszkę o wymiarach(...)24x36cm): Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Nadzienie: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) 700 ml mleka 4 łyżki cukru 3 owoce kiwi 2 banany 3-4 jabłka kilka truskawek cynamon Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, połowę zawinąć w folię
Kuchnia domowa Ani
Tarta z kremem i truskawkami 172Tarta z kremem i truskawkami to jedna z tych pozycji, które zawsze się udają. Ciasto kruche, krem i owoce. Owoce dowolne ponieważ truskawki można zastąpić w tym przypadku wszystkim. Krem też jest super prosty i nie może się nie udać: śmietanka, mascarpone i cukier puder No i kruchy spód. Do tej pory myślałam, że tego się zepsuć(...)jednak można. Testuję ciasta kruche i tym razem spód wyszedł mi taki, że można nim okna rozbijać Dlatego w przepisie podaję wam składniki na spód wielokrotnie sprawdzony już wcześniej, żebyście nie musieli zębów łamać PS. tartę można zrobić również w wersji bez pieczenia. Wówczas zamiast kruchego spodu wystarczy zblendować herbatniki i połączyć je z rozpuszczonym masłem. Tarta z kremem truskawkowym
Relaxtime