być posiekana suszona - choć figa nie jest konieczna, jej brak nie zrujnuje smaku) winogrona ciemne drobne kilka sztuk lub jak ktoś lubi rodzynki - ja nie lubię dałam winogrona szczypta mielonego anyżu szczypta cynamonu 2 goździki olej rzepakowy tymianek suszony ok pół łyżeczki Szalotkę pocięłam w drobną kostkę, zeszkliłam na odrobinie oleju,wlałam wino i ocet, posoliłam do smaku
AZgotuj!boczku – 3 pomidory – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Na suchej patelni podsmaż boczek, a pod koniec jego smażenia dodaj czosnek pokrojony
nietylkopasta.pldzieciństwa 🙂 Pyszne, smaczne i garść wspomnień z kuchni naszych babć, mam … Farsz w środku może być według naszych upodobań i smaków. Ja swoje zrobiłam z farszem z mięsa mielonego z okrasą z boczku i cebuli. Składniki ziemniaki mączyste – 1½ kg mąka pszenna – 2-3 łyżki mąka … Czytaj dalej Babcine cepeliny ,kartacze z mięsem
gotuj ze mnąjako szczęśliwa posiadaczka dużej rodziny, licznego rodzeństwa, dzieci, mnóstwa kuzynów, siostrzeńców, bratanków i wielu innych krewnych zostawię tu Wam przepis na wielką porcję. Zaopatrzcie się w: - 1 kg sera mielonego, mój ulubiony to Mój ulubiony z Wielunia - 3 galaretki, u mnie malinowe - 400g śmietanki 30% lub 36% - 130g cukru bardzo drobnego - 220g kakaowych ciastek kruchych (mogą być inne
I tu będę miała takie teoraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ a teraz składniki: Kurczak 1 filet z kurczaka 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii suszonej olej do smażenia Sałatka 300 g pierożków tortellini dowolnych 1 papryką czerwona
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 200g maku mielonego, 150g masła, 6 jajek, 50g rodzynek, 50g orzechów włoskich, ½ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej ok. 2- 2 i 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki daktyli + gorąca woda 2 łyżki kakao 30 g gorzkiej czekolady szczypta mielonej wanilii coś do posłodzenia (u mnie 2 tabletki stewii) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie
Healthy food explorerrosołu lub drobiowego bulionu Sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku do okrasy Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy(...)rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy
Wanilia i KardamonPecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g oliwa z oliwek – ok. 125 ml * sól morska * gałka muszkatołowa * pieprz grubo mielony KONFITOWANE ŻÓŁTKO: * klarowane masło – 3 łyżki * oliwa z oliwek – 1 łyżka * żółtko – 4 szt * gałka muszkatołowa * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KONFITOWANE ŻÓŁTKO: Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy masło klarowane
Ostra na Słodkoosób 1 kg udek z kurczaka 3 cytryny (niewoskowane) garść świeżego rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego * PRZYGOTOWANIE Udka z kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie wyszoruj. Część rozmarynu drobno posiekaj i połącz
Food Squaredanie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto ! Składniki : 1 opakowanie ciasta filo 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg ) 1 kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Na łyżce masła , dusimy mrożony szpinak ( nie trzeba rozmrażać , na patelni
Ogrodnik w podróżyszklanki mleka 3 jaja "S" szczypta soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Salsa: 2 pomidory 2 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku sól morska pieprze czarny świeżo mielony 1 szalotka 1 mała cebula czerwona 6 dużych listów bazylii Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki na ciasto włożyłam/wlałam do miski i zarobiłam jednolite ciasto gęstości lejącej śmietany. Usmażyłam
Moje Małe Czarowaniełyżki miodu 50 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 100 g płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż papierem do pieczenia. Daktyle przełóż do dużej miski lub garnka, zalej je gorącą wodą
365 dni dookoła kuchniśliwek i fig Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g dojrzałych śliwek węgierek 6 sporych dojrzałych fig ok. 200 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Owoce bardzo dokładnie myjemy, ze śliwek usuwamy pestki, a następnie kroimy je na mniejsze części. Wrzucamy do szerokiego rondla o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Lekko potrząsamy
Kulinarne przygody Gatitywarsztatów jedliśmy z pielmieniami, ale równie dobrze smakuje z makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - składniki 1 cały
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata