świeżych ziół np. natki pietruszki, koperku, szczypiorku itp.) 10 ml (ok 2 łyżeczek) soku z cytryny 60 g masła klarowanego lub smalcu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie 1 cytryna pokrojona w plasterki lub ćwiartki do podania opcjonalnie w wersji z laktozą śmietana 30% Pora umyć, osuszyć i odciąć ciemnozielone grube części. Białe oraz jasnozielone zostawić
Ola la LCHFRównie smaczne są polane zeszkloną na maśle cebulką. Polecam :) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki oleju ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 2 łyżki oleju kulka mozzarelli kilka suszonych pomidorów łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano mała cebulka ząbek czosnku Farsz: na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, dodać
Smakołyki Asijednych takich, które widziałam w internecie. Smacznego! i dajcie znać jeśli tu wpadniecie :) Migdałowo-owsiane ciacha w sam raz na powrót... 1 szkl. mąki owsianej 1 szkl. mielonych migdałów 100 ml cukru trzcinowego 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki dowolnego mleka po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli morskiej
Dzieje kuchennej Wiewióryextra , bez tłuszczu 1 kg soli 2 czubate łyżki chilli 2 łyżki granulowanego czosnku 1 nie noszona pończocha ( jakaś tania podkolanówka za 1 zł za dwie pary ) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry Schab oczyszczamy z wszelkich nad bagażowych spraw , typu tłuszcz, błony itp. Ma być ekstra , samo mięcho Płukamy . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Tak przygotowany , zasypujemy solą . Sól ma dokładnie
Ogrodnik w podróżySkładniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka) 2 cebule 500 g pieczarek 200 g ryżu 1 mały koncentrat pomidorowy 700 ml przecieru pomidorowego (passaty lub domowego przecieru - przepis tutaj ) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonego oregano lub parę gałązek świeżego 4 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania
Qchnia po prostudojrzałe banany 3 małe jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 2 duże gruszki sok z cytryny Wykonanie pyszne ciasta bananowego z gruszką: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, dodajemy banany pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy
Izabelawkuchnijako dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: " Smaki ogrodu ") Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego ok. 400 g obranej dyni 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos: 2 marchewki 1 pietruszka
Simply Foodduże obrane pomidory malinowe średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego bulion warzywny (około 1 l) spora szczypta soli i pieprzu łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki mielonej papryki pikantnej łyżka jogurtu ser feta natka pietruszki Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Obraną dynię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę
Mienta blogoleju, 1/2 cebuli, marchewka, 1 litr bulionu, 4 większe ziemniaki, pęczek koperku, małe opakowanie śmietany 18% (200 g), po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy. Składniki na pulpeciki: 30 dag mielonego, jajko, łyżka bułki tartej, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/2 małej cebuli, mąka do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików. Przygotowanie: Cebulę do pulpecików
JejKuchniałagodzi doskonały śmietanowy sos podlany koniakiem. Trzy przykazania jak robić steka poivor Trzy są rzeczy, o których trzeba pamiętać robią steki poivre: pieprz do panierki powinien być tłuczony, nie mielony w młynku na grubo – to muszą być duże rozłupane ziarenka pieprzu. Po drugie, mięso na steki – najlepsze byłyby fillet mignon, ale sprawdzi się każdy rodzaj wołowiny: rostbef, antrykot
Niedzielny kucharzudka z kurczaka tzw ćwiartki 1/2 średniej wielkości kalafiora maleńka cukinia 2 cebule 2-3 średniej wielkości żółte lub zielone pomidory 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka , curry 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sól do smaku 2 łyżki klarowane masła , roztopionego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka
Ogrodnik w podróżyboczku, natłuszczamy górę i dół oliwą z oliwek i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Obsmażone przekładamy do formy lub naczynia do zapiekania posypując świeżo mielonym pieprzem i układając na nich kawałki rozmarynu. Wkładamy do pieca i pieczemy ok 15 minut w 200 oC. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i na 4-5 minut
Mechanik w kuchnimnie Helio) Dressing: 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiata łyżeczka miodu 1 kopiata łyżeczka musztardy Dijon lub innej ostrej świeżo mielony pieprz sól Szpinak i ogórka dokładnie myjemy i osuszamy. Szpinak wrzucamy do miski. Ogórka kroimy w półplasterki i układamy na szpinaku. Z serka wiejskiego pozbywamy się nadmiaru płynu
PatiGotujepowstała na spontanie surówka czy po prostu sałatka :) Składniki : duża garść umytych i osuszonych liści buraczka czerwonego papryka żółta kilka pomidorów suszonych w oleju odrobina soli i pieprzu mielonego Przygotowanie : Liście pokroić, pomidory również, paprykę w piórka Składniki wymieszać, posypać solą, pieprzem, polać olejem z pomidorów
Proste Potrawycebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Zawartość garnka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę wlewamy do misek, dodajemy jogurt
Kardamonovy