mielone - 47549 przepisów (strona:1406/3170)

Gulasz dyniowy z dodatkiem mięsa wołowego 147

pietruszka 1 cebula 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pikantnej papryki 1 łaska łyżeczka kminu rzymskiego 200 ml koncentratu pomidorowego z domowej spiżarni ciecierzyca konserwowa 250 gram mięsa mielonego wołówego olej sól i czarny pieprz do smaku liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Składniki: Dynię Hokkaido kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na papierze  do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Kalafior marynowany w curry 133

cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli masz ochotę na nico ostrzejszy smak dodaj do listy przypraw 2 ml (pół łyżeczki) płatków ostrej papryki albo

Cztery Fajery
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 146

nasz czas, a to dla wszystkich zabieganych i zapracowanych rozwiązanie idealne. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt,  krojenie, siekanie, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje za nas Kohersen Mycook.  Nie muszę już szukać wagi(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kohersen Mycook mieli, rozdrabniania i rozciera na proszek - dosłownie wszystko. Dla osób nietolerujących glutenu takie rozwiązanie będzie prawdziwym wybawieniem. Wreszcie koniec z poszukiwaniem drogiej mąki migdałowej, ryżowej czy gryczanej. Robot równie dobrze poradzi sobie

Cztery Fajery
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 136

smaku) 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake) pół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie

Cztery Fajery
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 109

oliwki. Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku,  a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu(...)zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.   Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1.  Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4.  Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę  100º, prędkość

Cztery Fajery
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 133

mrożoną) 1 mała cebula  1 ząbek czosnku około 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz do smaku  grubo mielony czarny pieprz do dekoracji 2 łyżki oleju do smażenia kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji P rzepis na chipsy z szynki parmeńskiej Cienkie plastry szynki parmeńskiej ułożyć na blaszce

Cztery Fajery
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 119

warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe   2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa

Cztery Fajery
Śledzie marynowane z imbirem 109

pomidorowego około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy pół szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki miodu Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu ( zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł

Cztery Fajery
Fińskie wigilijne smakołyki 132

nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem

Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 201

suszonych)  2 ząbki czosnku   pół łyżeczki wędzonej papryki 1 listek laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka  pasty Vegemite lub Marmite *** szczypta gałki muszkatołowej sól, mielony czarny pieprz i pieprz cayenne do smaku opcjonalnie około 150 g kiełbasy chorizio *** Vegemite i  Marmite to pasty zrobione z wyciągu z drożdży z warzywami i przyprawami, stosowane

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 181

która pomimo, iż uznawana jest za nieco gorszy rodzaj wołowiny także doskonale sprawdza się na grillu i na patelni, a przy tym jest znacznie tańsza niż polędwica. Z mielonego mięsa z łaty wołowej "Sokołów" przygotował doskonałe, już przyprawione i gotowe do grillowania burgery wołowe. Przygotowanie wołowiny na grilla Wołowina, którą zamierzamy grillować lub smażyć powinna mieć temperaturę otoczenia. Dlatego

Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 228

liście curry 2 goździki 3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy  sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego kurczaka na małe kawałki

Cztery Fajery
KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 410

sera żółtego dobrej jakości (patrz na skład: makro, skład i dodatki!) 100 g mąki kokosowej 2 jajka 1 szklanka zimnej wody sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony w zależności od wariantu smakowego: suszony czosnek , suszona cebula, zioła prowansalskie , oregano , bazylia , papryka ostra , papryka słodka itp. Dobrej jakości ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach

Ola la LCHF
Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie 224

nabycia w Bio Natura Trade 2 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) 1 łyżeczka suszonej bazylii (u mnie mielona) Przygotowanie: Piersi kroimy tak, aby powstały 4 kotlety. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem. W misce mieszamy składniki marynaty: jogurt, miód wielokwiatowy, sól, obie papryki i suszoną bazylię. Mięso dokładnie maczamy

Słodkie okruszki