BORÓWKAMI (bez sody) (foremka keksowa o dł. 20 cm) Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju pół szklanki cukru 3-4 przejrzałe banany 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1,5-2 szklanki umytych borówek Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem ok. 160 stopni). Jajka
W kuchni Karmel-itkipudrem. Inspirację na ten sernik znalazłam na FB u Violi Stawarz na grupie Kocham Gotować z Violą . W internecie krąży bardzo wiele przepisów na sernik z dodatkiem ubitej śmietany. Mielenie twarogu, osobne ucieranie żółtek z cukrem, osobne ubijanie śmietany, osobne piany… ile sprzętu, ile garów! To mnie właśnie zawsze powstrzymywało przed testowaniem tego rodzaju przepisów (no, może nie do końca(...)lubię wyzwania, nawet z furą garów). U Violi przepis był zminimalizowany chyba do granic możliwości. Nie trzeba mielić twarogu, ani osobno ubijać śmietany, ale za to wprowadziłam trochę zmian. Ponad 4 lata temu po raz pierwszy upiekłam sernik w kąpieli wodnej. Zaletą tej metody jest to, że serniki wychodzą równe, nie pękają i są bardzo wilgotne. Sernik z budyniem biszkoptowym
mojewypiekiinietylkomasła 100 g mąki + do oprószenia 250 g cukru 4 jajka skórka z ½ niewoskowanej cytryny ½ laski wanilii ½ laski cynamonu olej do posmarowania foremek cukier puder do podania mielony cynamon do podania * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej mleko, dodaj przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii, cynamon oraz obraną skórkę cytrynową. Mleko doprowadź tylko do wrzenia i odstaw na 5 minut. Następnie
Food Squareśmietanki się czuje. Składniki: 400 g makaronu szerokiego tagliatelle, albo wąskiego lasagne, 250 g świeżych drobnych kurek, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 trawa cytrynowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, ser żółty chedar, świeża bazylia. Przygotowanie: Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy
Moniki Smakołykidzisiejszym przepisie przedstawię Wam zupełną nowość, która ostatnio zagościła w mojej kuchni. Zupa pizza przygotowana na bazie świeżych pomidorów, papryki, pieczarek i mielonego mięsa sprawiła, że nasze kubki smakowe odpaliły rakietki i poleciały w kosmos! 😀 Zupa pizzowa jest naprawdę warta spróbowania i polecam ją naprawdę każdemu, kto czasami lubi przełamać klasykę i spróbować... Tryb czytania Artykuł Zupa pizza pochodzi
PysiaGotuje.pldzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze z pulpecikami tworzy duet idealny. Ja swoją zupę porową przygotowałam formie kremu, w którym znalazły się ziemniaki, marchewka i korzeń pietruszki, a dopełnieniem całości był serek topiony. Pulpeciki natomiast... Tryb czytania Artykuł Zupa porowa
PysiaGotuje.plskrobi -60g mąki sojowej -230g mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego -150 g ksylitolu -200 g świeżego szpinaku -100g szklanki oleju rzepakowego -40 g siemienia lnianego mielonego -200 ml gorącej wody -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia „Sernik” limonkowy -180g tofu naturalnego -150g mleka sojowego/ryżowego
Candy Pandassmakiem. Składniki (12 batoników z blachy 17x17 cm): - 95g mąki ryżowej - 95g mąki gryczanej - 45g kakao - 100g oleju kokosowego (stałej ale miękkiej strukturze) - 90g ksylitolu - 2 łyżki mielonego lnu lub mąki lnianej - około 250 ml napoju roślinnego (u nas sojowe) - 50g śmietany kokosowej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (z małą ilością cynamonu w składzie) - ½ łyżeczki sody - ½ łyżeczki proszku
Candy Pandasroślinnego 1 czubata łyżka jogurtu kokosowego (50 g) 1,5 łyżeczki cukru kokosowego 2 łyżeczki mąki kokosowej 1 łyżeczka musu kokosowego 1 łyżeczka nasion chia szczypta mielonej wanilii Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do słoika i dokładnie ze sobą wymieszaj. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia owsianka jest gotowa. Gotową owsiankę udekorowałam melonem
Zdrowie na języku :Pwięc muszą być odpowiednio przygotowane . Nie siedział w zatłoczonej hali bez ruchu , tylko jedząc i tyjąc . Wyjmujemy mięso z wody osuszamy papierowym ręcznikiem . Obficie solimy , nacieramy pieprzem i suszonym mielonym czosnkiem . Pod skórę wpychamy wszędzie gdzie się da dość grube plastry masła . Umieszczamy kurczaka w woreczku do pieczenia , wlewamy do niego 1/2 szklanki wody ( 100 ml ) , to pozwoli
Ogrodnik w podróżywindow.adsbygoogle || []).push({}); Wszystko szybko kroimy w kawałki najlepiej nie większe od makaronu , tylko czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy warzywa oprócz pomidorów ,na patelni na złoty kolor . Dorzucamy makaron , słodką paprykę mieloną , zioła ,doprawiamy solą do smaku , smażymy jeszcze chwilę . Na koniec dodajemy pomidory i smażymy do czasu aż się rozpadną . Podajemy na gorąco , jako kolacja obiad lub inny posiłek
Ogrodnik w podróżylubicie ) 3 l bulionu drobiowego , lub wywaru z kości ( można się wspomóc kostką bulionową rozrobioną z wodą ) 2 łyżki masła 100 ml słodkiej kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego cząbru,roztartego palcami,żeby nie przeszkadzał przy jedzeniu sól ,pieprz do smaku natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka wlewamy bulion , dodajemy
Ogrodnik w podróżyInstagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 250 g makaronu ja dałam rurki 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 100% 150 g mieszanki warzyw chińskich np.mrożonych 150 g sera żółtego tartego 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku do indyka olej rzepakowy
Gotowanie Patkisosie porowym to danie, które wprost rozpływa się w ustach… Polecam! Składniki: 5-6 plastrów karkówki 1 średni por 300ml wody przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry świeże zioła np oregano, bazylia, zielona pietruszka olej do smażenia opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki – do zagęszczenia sosu *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem
Blog z Apetytemjedynie 105 zł! Takie gotowanie to my lubimy! Menu na pierwszy tydzień września w naszym wykonaniu wygląda tak: Poniedziałek: Wegetariańska sheperd’s pie w słoiku Wtorek: Pikantna sałatka z mielonej wieprzowiny larb moo Środa: Enchiladas z mięsem z indyka Czwartek: Kurczak generała Tso Piątek: Ravioli w kremie pomidorowym Przepisy na kolejne dni będziemy publikować codziennie rano. Jak gotowaliśmy Pierwsze
Niedzielny kucharz