mielone - 47549 przepisów (strona:1418/3170)

Kurczak curry z ananasem 168

cebula 1/2 szklanki soku z ananasa 5 łyżek śmietany 3 łyżeczki curry w proszku 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek  dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości

W kuchni bez szafek
Młode marchewki pieczone z miodem 174

zjedzenia tak po prostu. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 pęczki marchewek 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy 4 łyżki oleju szczypta soli różowej szczypta cynamonu pieprz mielony też troszeczkę 1. Marchewki dobrze szorujemy szczotką, zielonej części nie obcinamy do końca, troszkę zostawiamy. W misce mieszamy olej, miód i przyprawy. Namaczamy w tak przygotowanej marynacie marchewki

kruche babeczki
Pogacse czyli węgierskie bułeczki 176

niej nic co nadawałoby się do zjedzenia. A teraz zajadam się węgierskimi kiełbasami z papryką oczywiście, węgierską kaszanką, zupą rybną, zupą gulaszową, paprykami nadziewanymi mięsem mielonym, galuszką czy pogacsami, na które to właśnie postanowiłam zamieścić przepis. Pogacse to nic innego jak bułeczki na bazie mąki i drożdży. Ja przygotowałam takie, które dodatkowo są na bazie ziemniaków – te lubię

mecooks
Burgery z indyka (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 248

którzy cierpią na IBS ( szerzej o tym, czym jest IBS przeczytasz TUTAJ ). Mój burger jest podwójny jedynie na potrzeby zdjęcia ;) Zapraszam do gotowania! :) Burgery (4 porcje): 400 g mięsa mielonego z indyka w temp. pokojowej 1 jajko w temp. pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku

My Culinary Art
Chłodnik z melona 156

składników czyni poezję smaku 1/2 melona kantalupa lub galia lub 1/4 miodowego 1 szalotka ok. 5 małych rzodkiewek 1 mała kalarepa 400 g kefiru przyprawy: sól, szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej Kalarepę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Melona miksujemy z oczyszczonymi rzodkiewkami, obraną szalotką i kefirem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki

Kucharzyca
Chili con carne 161

już niedługo będę musiała stworzyć post o tym jaki blender wybrać, żeby się sprawdzał. Składniki na 4 porcje: 1 butelka passaty pomidorowej (1l) 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej dobrej jakości wołowiny 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 papryczki chili (jeżeli lubisz ostre, spokojnie możesz dodać więcej) 2 papryki czerwone 2 łyżeczki garam masali (do kupienia na stoiskach

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Golonka pieprzowa 246

ścięgien, które kroimy w kostkę 2-3 cm. No i pozostają nam tłuste kawałki błony i ścięgna, które na razie nie rozdrabniamy. Dopiero po 24 godz. po peklowaniu mielimy na sitku 8 mm. Po klasyfikacji mięso chude i skórki peklujemy i łączymy ze sobą ,a przyprawiamy dodajemy zgodnie z gramaturą całego surowca. Dokładnie mieszamy .Tłuste kawałki tylko peklujemy. Wkładamy(...)lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Mielimy tłuste dodajemy do skórek i chudego mięsa dokładnie mieszamy. Teraz na dno słoika lub puszki dajemy cebulę dodajemy mięso, zakręcamy i sterylizujemy 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi z kurkami i bobem 144

farsz : 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu, 400 ml umytych pokrojonych kurek, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, sól, chili w proszku, pieprz świeżo mielony, 2 – 3 łyżki masła, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi

królestwo garów
Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy 169

cebula 1 łyżka oleju 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego bez cukru (z kartonu) 250 ml wywaru z warzyw - można dolać więcej lub mniej wg uznania szczypta lub więcej mielonej papryki chili, soli, pieprzu i kurkumy Do podania 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub śmietany Przygotowanie Kukurydzę umyj i ostrym

Powiedz dietom nie
Zupa krem z białych warzyw 203

ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną

Apetyt na Zielone
Sałatka z kurczakiem i cukinią 214

łyżki pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonej papryki garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek garść gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz sos miodowo-musztardowy Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek, papryce i listkach tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Miseczkę z kurczakiem przykrywamy

My Chcemy Jeść
Spaghetti z pulpecikami (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 225

kilka kroków i bogatsza o pół kg ;) chcę podzielić się z Wami moim pierwszym przepisem LOW FODMAP. Zapraszam! Składniki na pulpeciki (dla 3-4 osób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona

My Culinary Art
Szybka zupa meksykańska z quinoą 165

pewniakiem. Nie miałam akurat świeżej kolendry, ale jeśli macie i lubicie, to polecam obficie posypać nią zupę, będzie jeszcze pyszniejsza ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200-250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła pół litra wrzątku

Quinoa Raz!
Jedzonko do pracy #65 189

oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem Jak zrobić soboro z indyka: 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 łyżki mirinu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki cukru olej do smażenia Sos sojowy

Codzienne Gotowanie