cebula 1/2 szklanki soku z ananasa 5 łyżek śmietany 3 łyżeczki curry w proszku 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości
W kuchni bez szafekzjedzenia tak po prostu. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 pęczki marchewek 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy 4 łyżki oleju szczypta soli różowej szczypta cynamonu pieprz mielony też troszeczkę 1. Marchewki dobrze szorujemy szczotką, zielonej części nie obcinamy do końca, troszkę zostawiamy. W misce mieszamy olej, miód i przyprawy. Namaczamy w tak przygotowanej marynacie marchewki
kruche babeczkiniej nic co nadawałoby się do zjedzenia. A teraz zajadam się węgierskimi kiełbasami z papryką oczywiście, węgierską kaszanką, zupą rybną, zupą gulaszową, paprykami nadziewanymi mięsem mielonym, galuszką czy pogacsami, na które to właśnie postanowiłam zamieścić przepis. Pogacse to nic innego jak bułeczki na bazie mąki i drożdży. Ja przygotowałam takie, które dodatkowo są na bazie ziemniaków – te lubię
mecooksktórzy cierpią na IBS ( szerzej o tym, czym jest IBS przeczytasz TUTAJ ). Mój burger jest podwójny jedynie na potrzeby zdjęcia ;) Zapraszam do gotowania! :) Burgery (4 porcje): 400 g mięsa mielonego z indyka w temp. pokojowej 1 jajko w temp. pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku
My Culinary Artskładników czyni poezję smaku 1/2 melona kantalupa lub galia lub 1/4 miodowego 1 szalotka ok. 5 małych rzodkiewek 1 mała kalarepa 400 g kefiru przyprawy: sól, szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej Kalarepę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Melona miksujemy z oczyszczonymi rzodkiewkami, obraną szalotką i kefirem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki
Kucharzycajuż niedługo będę musiała stworzyć post o tym jaki blender wybrać, żeby się sprawdzał. Składniki na 4 porcje: 1 butelka passaty pomidorowej (1l) 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej dobrej jakości wołowiny 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 papryczki chili (jeżeli lubisz ostre, spokojnie możesz dodać więcej) 2 papryki czerwone 2 łyżeczki garam masali (do kupienia na stoiskach
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyścięgien, które kroimy w kostkę 2-3 cm. No i pozostają nam tłuste kawałki błony i ścięgna, które na razie nie rozdrabniamy. Dopiero po 24 godz. po peklowaniu mielimy na sitku 8 mm. Po klasyfikacji mięso chude i skórki peklujemy i łączymy ze sobą ,a przyprawiamy dodajemy zgodnie z gramaturą całego surowca. Dokładnie mieszamy .Tłuste kawałki tylko peklujemy. Wkładamy(...)lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Mielimy tłuste dodajemy do skórek i chudego mięsa dokładnie mieszamy. Teraz na dno słoika lub puszki dajemy cebulę dodajemy mięso, zakręcamy i sterylizujemy 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.farsz : 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu, 400 ml umytych pokrojonych kurek, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, sól, chili w proszku, pieprz świeżo mielony, 2 – 3 łyżki masła, 100 ml posiekanych orzechów włoskich, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi
królestwo garówcebula 1 łyżka oleju 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego bez cukru (z kartonu) 250 ml wywaru z warzyw - można dolać więcej lub mniej wg uznania szczypta lub więcej mielonej papryki chili, soli, pieprzu i kurkumy Do podania 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub śmietany Przygotowanie Kukurydzę umyj i ostrym
Powiedz dietom nieząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną
Apetyt na Zielonełyżki pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonej papryki garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek garść gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz sos miodowo-musztardowy Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek, papryce i listkach tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Miseczkę z kurczakiem przykrywamy
My Chcemy Jeśćkilka kroków i bogatsza o pół kg ;) chcę podzielić się z Wami moim pierwszym przepisem LOW FODMAP. Zapraszam! Składniki na pulpeciki (dla 3-4 osób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona
My Culinary Artpewniakiem. Nie miałam akurat świeżej kolendry, ale jeśli macie i lubicie, to polecam obficie posypać nią zupę, będzie jeszcze pyszniejsza ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200-250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła pół litra wrzątku
Quinoa Raz!oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem Jak zrobić soboro z indyka: 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 łyżki mirinu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki cukru olej do smażenia Sos sojowy
Codzienne Gotowanie