Kluczowa jest marynata Wiadomo że w procesie przygotowania mięsa, kluczowa jest marynata. Dlatego wybrałem jako główny składnik Musztardę Kielecką Starofrancuską (LINK) . Jest to grubo mielona musztarda o dość ostrym, ziołowym smaku, przygotowana na bazie aromatycznego, białego wina. Jako baza smakowa sprawdziła się super. Dzięki niej polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem
kuron.com.plSkładniki: polędwica wołowa, po trzycentyetrowej grubości plastrze na osobę sól pieprz oliwa z oliwek masło Mięso posypać grubą solą i grubo mielonym pieprzem, włożyć na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć na rumiano z każdej strony, w tym również boków, około 2 – 3 minut (smażone za długo robią się twarde). Pod koniec smażenia włożyć kawałek masła na patelnię
stajnia gołębie od kuchniSkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy
Qchnia po prostupodwójny 1 cebula czerwona Olej rzepakowy do smażenia 1 kulka mozarella 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros lub kebab 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej Szczypta pieprzu 5 łyżek przecieru pomidorowego Sos 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i Bazyli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka
Gotowanie Patkiząbków pieczonego czosnku (lub 4 surowego) 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka chili 3 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w półplasterki. Cebulę
My Chcemy Jeśćbrzoskwiniami,bezą i kruszonką.Palce lizać :). SKŁADNIKI kruche ciasto 3 szklanki mąki 250g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1kg sera mielonego lub tego z wiaderka 1 budyń waniliowy 125g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli puszka brzoskwiń WYKONANIE Na początek
Mała w garnku mieszaKotlety z mielonego mięsa z piersi kurczaka, z dodatkiem żółtego sera. Podobno jest to przepis Magdy Gessler. Z taką informacją spotkałam się na innych stronach kulinarnych 🙂 Często robię kotlety
Bulliogrubych oczkach dyni, 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, Ewentualnie, przyprawy dla starszych dzieci i dorosłych: 3 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, Dodatkowo: Po 1 łyżeczce czarnuszki na 1 omleta, Pomidorki koktajlowe - po 2 sztuki na 1 omleta. Wykonanie: Kasze moczymy w wodzie przez minimum godzinę (ja moczę przez całą noc). Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiubidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (12-14szt): 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki żytniej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 średnie dojrzałe banany 1średnie jajko ⅓ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki cukru kokosowego ( dałam ksylitol) garść posiekanych orzechów np. włoskich do posypania
Słodkie zapomnienieSkładniki: 500 g kapusty kiszonej 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminku pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w małe paski a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, polewamy oliwą i doprawiamy kminkiem i pieprzem
Qchnia po prostuDziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej
Zasmakuj KuchniJednak tak naprawdę do zapiekania najwłaściwszy jest półtwardy grecki ser Haloum SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 jednakowej wielości bakłażany 300 g mielonego mięsa - najlepiej pół na pół wołowo-wieprzowego (u mnie jagnięcinka) ok. 8 niedużych bez widocznych blaszek pieczarek ok. 4 łyżki startego sera do zapiekania sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i posiekane
Sztuka gotowania w/g Samiryminut *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i całość zagotować *** *** Roladki podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą oraz
Blog z Apetytempapryk -4 pomidory -1-2 cebule -3 ząbki czosnku -oliwa z oliwek -1,5 l bulionu warzywnego -1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego -1/2 łyżeczki oregano -1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki -szczypta papryki ostrej w proszku -sól, pieprz do smaku (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Kulinarne przemysleniapolewą czekoladową, który wprost rozpływa się w ustach… Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm. Składniki: ok 20 sztuk herbatników 1 kg mielonego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40g) 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki zimnego mleka
Blog z Apetytem