ciasto - 162322 przepisów (strona:1423/10822)

Wielkanocna baba drożdżowa 163

jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy do podrośniętego rozczynu i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, skórkę z cytryny/aromat oraz wystudzone masło, mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy rodzynki i wtłaczamy je w ciasto. Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60-90 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Rarytas z krakersem i karmelem 216

Przeglądając przepisy, trafiłam na przepis na ciasto, które pięknie prezentowało się na zdjęciu i z dodatkiem krakersów. Zaintrygowana przepisem postanowiłam go upiec. No i....nie żałuje. Jest przepyszne. Krakersy powodują, że przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiącą warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut(...)żółtek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodać żółtka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 łyżkę wody i olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto należy przekroić wzdłuż. Masa kajmakowa: Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolita

Różne smaki w kuchni
Mazurek z makiem i bakaliami 200

miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masa makowa: 200 g zmielonego maku 2 żółtka 3 pełne łyżki miodu(...)dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu, często mieszając, aż woda odparuje i masa stanie się gęsta. Studzimy, dodajemy żółtka i mieszamy. Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy

Oryginalny smak
Mazurek paryski z polewą czekoladową 132

mazurek - zapraszam! :) Choć powiem szczerze, że mazurek nie zawsze obecny był na moim wielkanocnym stole. Ale od jakiegoś czasu jest już jego stałym elementem - zapraszam zatem do wykonania. Ciasto kruche: - 11 dag mąki - 7 dag masła - 1/2 szklanki drobnego cukru  - 1 jajo - 1 łyżka mleka  Ciasto maślane: - 7 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki drobnego cukru - 5 dag masła(...)jaja Dodatkowo: -  dżem z czerwonej porzeczki - 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao - orzechy włoskie - kokos - żurawina Przygotowuję kruche ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce na minimum 1 godz. Przygotowuję maślane ciasto: Wszystkie elementy dokładnie łączę ze sobą. Wybraną formę wykładam schłodzonym kruchym ciastem, na to daję dżem, następnie

Wielopokoleniowo
Sernik przekładany 237

Może potrzebujecie pomysłu na świąteczne ciasto?, bardzo proszę mam dla Was sprawdzone pyszne ciasto przekładane. Wyjątkowo łatwo i szybko można je zrobić. Dla zabieganych radzę kupić gotowy mielony ser wtedy w kilka chwil zmiksujecie i zagnieciecie resztę. Przepis podaję na duża blachę 35x24 cm Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 5 łyżek cukru pudru - 5 żółtek - 3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao 1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, 2/3 odkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalki. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego, może być gotowy w wiaderku - 3 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru pudru - cukier waniliowy lub wanilia z laski - 1/2 margaryny, rozpuszczona i ostudzona 1. Wszystkie składniki miksujemy

Apetyczna babeczka
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 157

SKŁADNIKI Kruche ciasto 180 g m ą ki pszennej   70 g  masła 70 g cukru 2  ż ó ł tka  1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g  m ą ki pszennej    500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa(...)limone Ripieno 250 g di ricotta 3 cucchiai di zucchero a velo 3 albumi Decorazione 100 g di cioccolato fondente 30 g di burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą

La grande e la piccola cuoca
Wielkanocny mazurek cytrynowy 173

Jakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo... Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone(...)śmietanki 30%  Przygotowanie mazurka cytrynowego: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek

kolorowotorcikowo
Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 164

Bardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku(...)cukru na puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.  Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy  Wiśnie odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy

Różne smaki w kuchni
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 141

świątecznym stole.  Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę konfitury wiśniowej i różanej.  Ciasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej(...)śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy do dekoracji Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem (zostało mi trochę ciasta na jeszcze 2 tartaletki

Smakołyki Asi
Pomarańczowiec 382

przeważnie właśnie w sobotę dzielę się z Wami solidną porcją słodyczy. Nie może być inaczej i tym razem. Choć skupić powinnam się na babkach i mazurkach, to jednak to ciasto czeka od Bożego Narodzenia w kolejce i w końcu stwierdziłam, że nabrało już wystarczająco odpowiedniej mocy, by ujrzeć światło dzienne.  Przepis otrzymała od koleżanki moja Mama i to właśnie(...)przygotowała to ciasto. Było naprawdę dobre, choć nie ukrywajmy... kalorii ma sporo ;) Ale nikt nie karze jeść od razu całej blachy... Składniki na ciasto:   3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze 15 jajek 1½ szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich Składniki

Kuchnia w czekoladzie
KETO MAZUREK (keto, LCHF, paleo, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 326

mnie znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę. Składniki na ciasto(...)mąki kokosowej szczypta soli opcjonalnie słodzik lub cukier Polewa: 40 g oleju kokosowego 30 g kakao 15 g śmietanki kokosowej opcjonalnie słodzik lub cukier Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania gładkiej i lekko lepkiej, elastycznej masy. Formę (u mnie silikonowa) wysmarować olejem kokosowym a następnie wyłożyć niezbyt grubo ciastem. Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze

Ola la LCHF
RUBASZNY MAKOWIEC 209

RUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe.  Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem

Moja Książka Kucharska
Kopiec kreta 170

świergoczą tak radośnie, że nie chce się wracać do domu. A na polu pojawiły się pierwsze kopce kretów i zmotywowały mnie do zrobienia na weekend ich słodkiego wydania. Składniki: Ciasto: 250 g masła lub margaryny (tym razem dałam Słynne masło roślinne) 350 g cukru 3 łyżki kakao (u mnie Wedel) 7 łyżek wody 3 jajka 250 g mąki pszennej(...)Stopniowo dodajemy ją do masy kakaowej i delikatnie łączymy rózgą lub drewnianą szpatułką (najlepiej pianę dodawać partiami). Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto , wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Pieczemy ok 50 minut - lub do tzw suchego patyczka. Studzimy. Z zimnego ciasta ścinamy wierzch a następnie pozostawiając

Fascynacje Ani
Ciasto „Jadą goście” 160

sobą niekoniecznie dokładnie. Im mniej ruchów, tym lepiej. Mogą być nawet grudki. Dodać pokrojone owoce. Tym razem dodałam dwa duże jabłka, brzoskwinie i śliwki w zalewie. Przeważnie ciasto robię z samych jabłek (ok. 4 dużych). Warto dodać ich sporo, by cała blacha była dość ciężka. Jeśli robię ciasto w podłużnej blasze dodaję składniki jak na dwie porcje. Piec(...)minut w temp. 200 st. do tzw. suchego patyczka. Owoce układam warstwowo: wylewam na dno ciasto, układam owoce, później znów trochę ciasta i ponownie owoce. EDIT: W ciągu 2 tygodni ciasto robiłam 4 razy. Nie wiem, kiedy i czy mi się znudzi. Dziś upiekłam je w dużej blasze o wym. 36×24 cm. Dodałam naprawdę sporo owoców, więc ciasto

Mojewlasne.pl

Proponowane wyszukiwania