ciasto - 162322 przepisów (strona:1421/10822)

Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym 172

Ostatnio s taram się jeść mniej słodyczy ale przynajmniej w niedzielę do kawy musi być u mnie jakieś ciasto. Od kawałeczka słodkich kalorii nic się przecież nie stanie ;) Tym razem upiekłam kruchą tartę z kremem i musem truskawkowym. Doskonałe kruche ciasto z kremowym nadzieniem i do tego mus truskawkowy tworzą połączenie idealne. Jest to pyszny deser do letniej popołudniowej kawy(...)bójcie się dodatku bazylii w musie truskawkowym, to połączenie smaków jest naprawdę świetne! Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-bazyliowy: 30 dag truskawek kilka liści bazylii 2 łyżki

Smakołyki Asi
Tarta z zielonymi warzywami 144

zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam!  Tarta z zielonymi warzywami Składniki :  opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów(...)cytryny sól, pieprz rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić tartę z zielonymi warzywami Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, nożem zrobić nacięcie dookoła ciasta, około 2 cm od krawędzi (ostrożnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot), środkową cześć ciasta ponakłuwać widelcem. Ciasto przełożyć na blachę

Codzienne Gotowanie
Tort kakaowy z kremem czekoladowym i wiśniami 558

Mimo że nie jestem fanką czekoladowych ciast to mi smakowało. Mokre ciasto, dobry krem, całość super. Polecam. Wykonanie ciasta – Jajka zważyć. Następnie odważyć mąkę, kakao, cukier i masło. Wszystkie produkty muszą mieć ten sam ciężar co jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do piecenia. Masło utrzeć z cukre na puszystą gładką masę. Jajka ubić powoli wmieszać do masła(...)olejek waniliowy i chwilkę jeszcze mieszać. Pieczenie – dwie takie same formy o wymiarach 17 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Do obydwu form wlać taką samą ilość ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Ostudzić ciasto. Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska nie może dotykać wody. Jak czekolada się rozpuści dodawać

Kuchnia Pokoleń
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 213

Jedno z najpyszniejszych wiosennych ciast, które po prostu trzeba upiec. Kruche ciasto doskonale łączy się w smaku z soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą. Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek  op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na spód prostokątnej

Smakołyki Asi
babka ucierana... 171

minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki wlać armat pomarańczowy i pomału porcjami wystudzoną stopioną margarynę w trakcie ucierania ciasta dodać skórkę kandyzowaną pomarańczową i zmiksować z ciastem z 3/4 ciasta przełożyć do silikonowej formy z kominkiem lub innej formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką, do reszty ciasta wsypać kakao(...)zmiksować z ciastem ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto w formie paska piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem 127

Kolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy.  p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać. Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować

Obiad gotowy
Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście 155

cieszę się tym czasem dla siebie, dla swojej pasji, dla chwili wypoczynku. To chyba najlepszy jabłecznik, jaki udało mi się upiec kiedykolwiek. Wielokrotnie próbowałam udoskonalić zwykłe szarlotki w zakresie ciasta, ale zawsze coś mi w nich nie pasowało. Tym razem wypiek udał się bez dwóch zdań. Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka(...)łyżki oleju cukier waniliowy 100g dobrego masła 1kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 2-3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie Zagniatamy ciasto: mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, olej, wanilię, posiekane masło oraz cukier. Zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, umieszczamy w rondelku, dodajemy

Raj dla Podniebienia
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 105

Dziś bardzo świąteczny wpis. Pachnący maślanym ciastem i makiem z bakaliami. Pewnie już w Waszych domach mrugają choinkowe lampki. Pewnie już upychacie w niewidocznych dla domowników miejscach gwiazdkowe prezenty. Pewnie już nucicie pod nosem świąteczne melodie. Pewnie w Waszych duszach już coś gra. Pewnie myślicie o tym błyskotliwym, wyjątkowym czasie Świąt. Pewnie tak… Może ktoś z Was myśli już(...)małe wieńce) 500g maku 100g rodzynek smażona skórka z pomarańczy i cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy

Raj dla Podniebienia
Jabłecznik z pianką 176

dużych oczkach. Wrzucić jabłka do garnka, dodać dżem ananasowy. Zagotować cały czas mieszając. Gotować chwilkę aż jabłka się lekko podgotują. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Wykonanie ciasta – do mąki dodać proszek dopieczenia, masło, roztrzepane żółtka z cukrem zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 2/3 do 1/3 . Włożyć ciasto do woreczków i do lodówki na godzinę. Wykonanie pianki(...)białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. następnie podczas ubijania dosypywać cukru. Na koniec dodać powoli wsypując proszek z kisielu. Formowanie ciasta – Blaszkę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć większą część ciasta. Na to rozłożyć jabłka, następnie pianka. Teraz już tylko zetrzeć mniejszą część ciasta na górę i do piekarnika. Pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z rabarbarem. 147

Składniki : Ciasto kruche na spód : 2 szklanki mąki pszennej 18 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 80 dkg rabarbaru pokrojonego w kostkę 4-5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Kruszonka do posypania : 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki płatków(...)migdałowych 9 dkg stopionego masła 1 cukier waniliowy Dodatkowo : cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   W szystkie składniki na kruche ciasto na spód zagnieć, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie włóż go owinięte w folię do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkuj go i wyściel nim blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast

Przepisy i porady kulinarne
Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami 185

okres dni świątecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam(...)truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka do pieczenia Kasia + łyżka do posmarowania blaszki 4 łyżki śmietany 1 szklanka cukru Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, posiekać nożem, a następnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru 263

Dzisiaj na „ Zdrową Środę ” przygotowałam pyszne ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez cukru, bez glutenu. Bardzo smaczne, z dużą ilością świeżych owoców. Do posłodzenia ciasta możemy użyć ulubionego słodzika. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu i pięknie wygląda, polecam… Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 1 szklanka migdałów 1 szklanka wiórków(...)wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać. Jogurt wstawić na około 5-10 minut do lodówki. 7. Lekko tężejący jogurt wymieszać mikserem i wylać go na ciasto w blaszce. Na wierzchu poukładać świeże owoce. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 203

pojemności 200 ml 1 szklanka mleka o pojemności 200 ml lub 1 szklanka wody o pojemności 200 ml 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko lub wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko i miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto bez krupek(...)zależności od tego, czy do przygotowania ciasta naleśnikowego użyjemy mleka czy wody, będzie miało ono zastosowanie odpowiednio albo do dodatków słodkich, albo do mięs, wędlin i warzyw.          I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka 142

Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem.  ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, 1,5 kg rabarbaru, szklanka cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej(...)dodać mleko z drożdżami, wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar.  Ciasto zwinąć w rulon

królestwo garów
Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem 251

Kolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy.  p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać. Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania