Przy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach(...)banany. Całość zmiksować na gładką pulpę. Trzeba zadbać, by nie wyczuwało się skórek fasoli. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Do pulpy dodać resztę składników i wszystko dobrze zmiksować. Ciasto przelać do keksówki. Piec góra/dół przez 45 minut do suchego patyczka, choć ciasto będzie wilgotne w środku. Ciasto zazwyczaj prezentowane jest z polewą. Dla mnie smakowo jest zbyteczna
Weekendy w domu i ogrodzieMarchewkę można zjadać w zupach, sokach, surówkach, sałatkach, na surowo, a także na wiele innych sposobów. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, smaczne i bardzo szybko znika. Moje zostało już zjedzone, ale zostały zdjęcia i smak :) . Może i Wy skusicie się i upieczecie takie wspaniałe ciasto marchewkowe. Na blogu znajdziecie również inną(...)wersję ciasta marchewkowego w zakładce CIASTA. Żródło gazeta Sól i pieprz 2017r Składniki 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 400 g startej na drobnych oczkach marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny Masło roztopić
O kuchni z uczuciemOpis: Królujący na stołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo zniewala konsystencją oraz oszałamia możliwością eksperymentowania. Nietypowe, bo nie wymagające pieczenia ciasto, stanowi jeden z ulubionych deserów mniejszych i większych łasuchów. Składniki: Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki oleju(...)stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy olej i mieszamy wszystko. Blachę wykładamy papierem d pieczenia i przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 – 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam
Ciastka i ciastaKolejny przepis na ciasto bez pieczenia z użyciem herbatników. Ciasto 3 bit jest dość słodkie, ponieważ zawiera masę korówkową. Ciasto to jest dość proste w wykonaniu i bardzo szybkie. Mi przygotowanie zajęło niecałe 30 minut. Składniki na ciasto 3 bit bez pieczenia. puszka masy korówkowej herbatniki, ja zużyłam 500 g herbatników na blaszkę 20 cmx30 cm 400 ml śmietany(...)śmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia
Pani domowaNajlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na święta pojechać do Polski, dlatego zaczęłam je piec sama. Nie jest to niestety ciasto niskokaloryczne, ale naprawdę warto zgrzeszyć :) Ja zazwyczaj robię je z 1,5 porcji żeby było wyższe. Gorąco polecam :) Składniki(...)cukier sie rozpuści). Dodawać stopniowo żółtka i cytrynę, a następnie również stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (20cm x 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posypać dość obficie płatkami migdałowymi i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
kuchnia doskiCiast inspirowanych batonikami jest wiele, jednakże to jest w smaku naprawdę wyjątkowe, delikatne i przepyszne. Jego kolejnym atutem jest szybkość przygotowania, mi zajęło to 20 minut. Kinder Country to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Jedyny jego mankament to szybkość znikania z talerza. Ciasto znikło niemalże tak szybko jak szybko je przygotowałam. Koniecznie zrób to ciasto jak najszybciej(...)Przepis na ciasto Kinder Country. Składniki na ciasto Kinder Country. 400 ml kremówki 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady (po 100 g każda) 2 mleczne czekolady (po 100 g każda) 200 g herbatników 4 szklanki płatków ryżowych w miodzie W pierwotnym przepisie była jeszcze szklanka cukru, jednakże składniki są same sobie słodkie, więc z niego zrezygnowałam. Sposób przygotowania
Pani domowadostosowanie ich do aury dnia miłości to przyjemne zajęcie. Każdy z Was pewnie w jakiś sposób stara się umilić ten dzień i jakoś go wyszczególnić. Ja najczęściej wypiekam czekoladowe ciasta , które ozdabiam sercami. W zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem. Walentynkowe bułeczki Składniki(...)bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego 100 g cukru szczypta soli 700 g mąki Nadzienie cynamonowe 150 g masła, miękkie 50 g cukru 1,5 łyżki cynamonu Lukier 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny posypka w kształcie serc Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól
codojedzeniaPrzygotowanie kruchego placka jest łatwe i szybkie. Najlepsze dżemy do tego ciasta to takie, które mają wyraźny smak, np. malinowy, śliwkowy, morelowy lub agrestowy. Idealnie pasuje marmolada różana, którą ja właśnie zastosowałam. Składniki: -300 g mąki -85 g cukru pudru -200 g masła lub margaryny -2 jajka -1 łyżka śmietany -300 g marmolady Przesianą mąkę wysypać na stolnicę(...)szerokiej miski, dodać cukier puder, zimne masło lub margarynę. Posiekać tłuszcz nożem, po czym dłońmi rozcierać wraz z mąką i cukrem. Dodać jedno jajko i zagnieść ciasto w gładką kulkę. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę. Można ciasto zostawić na noc. Po schłodzeniu ponownie zagnieść ciasto, połowę rozwałkować i położyć na blachę. Brzegi ciasta przycisnąć
Kulinarne przemysleniaDrób..mozzarella..pomidory i ciasto francuskie. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny obiad w kilka chwil. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to koniecznie zróbcie. Palce lizać ! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 jajko Wykonanie: Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety(...)storn oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w dwa rzędy obok siebie na środku ciasta, zostawiając boki ciasta wolne. Na wierzch układamy plastry mozzarelli i plastry pomidora. Wolne boki ciasta nacinamy do środka co kilka cm, następnie raz z jednej raz z drugiej strony paski nakładamy na środek ciasta, robiąc a'la warkocz. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy
Z Majeczką w kuchnimojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek nadal na diecie bezmlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną kokosową(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć
moj przepis naMakowiec z płatkami migdałów. Makowiec śląski Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie naczyń
dolcevitainmykitchenKolejny sprawdzony przepis. Ciasto francuskie, bita śmietana, puszka brzoskwiń W tej chwili wszędzie dostaniemy gotowe ciasto francuskie, nawinięte na papier do pieczenia. Mrożone ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Przyszykuj szablony z papieru i wytnij jaja z ciasta: 10 większych ( 10 x 7 cm) , 5 połóż na blachę wyłożoną papierem, z pozostalych pięciu wytnij mniejsze jaja ( ok.6
dolcevitainmykitchenKlasyczny Streuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam
dolcevitainmykitchenJabłecznik z budyniem. Edyta Guhl. Szarlotkę lub jabłecznik piekę najczęściej jesienią, wtedy jabłka są dojrzałe i przepięknie pachną. Najsmaczniejsze są ciasta z Antonówką, ale inne stare odmiany też dobrze smakują, najgorzej wychodzą ciasta z woskowanymi jabłkami z Nowej Zelandii lub Południowej Afryki. Podobno jabłko do ciasta powinno byc twarde i kwaskowe. I takie sa moje jabłuszka
dolcevitainmykitchen