ciasto - 163812 przepisów (strona:1422/10921)

DROŻDŻÓWKI Z MASŁEM KAJMAKOWYM I PRALINĄ 146

Przyznaję, zawsze bałam się ciasta drożdżowego. Denerwowało mnie to żmudne wyrabianie lepiącej się do rąk masy. Na moje nieszczęście synowie przepadają za wszelakimi wypiekami drożdżowymi, więc musiałam się z nim oswoić. Nie było łatwo, ale teraz stałam się fanką tego ciasta. Nauczyłam się z nim współpracować i coraz częściej uśmiecham się za samą myśl o zagniataniu. Widok wyrośniętych wypieków rekompensuje(...)mój nakład pracy. Nie ukrywam, że mój robot kuchenny bardzo mi w tym pomaga, ale tak czy siak zawsze muszę dorzucić coś od siebie. Ostatnie minuty ciasto spędza w moich rękach:) Te drożdżówki są uzależniające. Gdyby nie jeden szkopuł, a mianowicie uciekające masło kajmakowe podczas wyrastania bułeczek byłyby idealne. Za przepis dziękuję BAYADERCE DROŻDŻÓWKI Z MASŁEM KAJMAKOWYM I PRALINĄ ROZCZYN

Pieguskowa Kuchnia
PLEŚNIAK 224

Pleśniak to ciasto „stare jak świat”. Znane, lubiane i do tej pory nie znienawidzone. Pleśniak to obowiązkowa, ciastowa pozycja teraz, kiedy czarna porzeczka jest już dojrzała. Kruche warstwy ciasta i kwaskowaty dżem porzeczkowy, który zamieniłam tym razem na świeże owoce, tworzą bardzo udany zespół. Wszyscy je uwielbiamy i pomimo przemijającej mody na różne ciasta, to jakoś niezmiennie zachwyca(...)masła lub margaryny dżem porzeczkowy ( u mnie tym razem świeże owoce porzeczki ) 2 łyżki bułki tartej Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i tłuszcz. Wyrobić szybko ciasto kruche. Podzielić na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao i wyrobić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO CHAŁWOWE 813

ciasto chałwowe zdecydowanie zasługuje na to, aby pojawić się na świątecznym stole. Cudownie czekoladowe z przepysznym kremem jest moim faworytem wśród ciast. Nie może zabraknąć oczywiście miodownika , makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki(...)wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić. Artykuł CIASTO CHAŁWOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI 199

Drożdżówki z serem i owocami to efekt opróżniania zamrażarek z ubiegłorocznych zapasów. Powoli zbliża się wiosna, więc trzeba robić miejsce na nowe zbiory z działeczki. Bardzo lubię ciasto drożdżowe i zauważyłam, że ostatnio ciągle mam na nie ochotę. Lubię łączyć drożdżowe z białym serem w różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam(...)odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta gotuje na 16 szt CIASTO DROŻDŻOWE 550 gram mąki pszennej tortowej 20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych 100 gram cukru 300 ml mleka 60 gram masła 2 duże jajka pół łyżeczki soli MASA SEROWA 400 gram półtłustego twarogu

Pieguskowa Kuchnia
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 155

wszystkich tych którzy urlop maja już za sobą ;) ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania.   Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka 1 kostka masła(...)kostki masła podgrzewaj , aż masło się rozpuści, przestudź. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj mleko z masłem, zagnieć ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami , proszkiem do pieczenia, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło oraz

Różne smaki w kuchni
Czekoladowe ciasto z cukinią 167

moje pierwsze czekoladowe ciasto z cukinią, które zrobiłam ubiegłego lata. Nie liczyłam na to, że wyjdzie za pierwszym razem. Świadomość tego, że ciasto jest mega pyszne dotarła do mnie, gdy zrobiłam polewę czekoladową. Wtedy bowiem okazało się, że zostało mi tylko pół blachy ciasta do udekorowania! Wiedziałam(...)czele poczęstowali się nim wcześniej, ale nie sądziłam, że były dokładki :). Dlatego uprzedzam… nie czekajcie, tak jak ja, zbyt długo Więcej... Artykuł Czekoladowe ciasto z cukinią pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Lekkie bezglutenowe ciasto z borówkami 190

ciasto to troszeczkę inna jaglanka, bo przecież mąka jaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy(...)cukier i olej na puszystą masę. Do powstałej masy przesiej mąkę jaglaną z sodą, wymieszaj i dodaj mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodaj owoce i delikatnie przemieszaj. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piecz 40-50 minut w temp. 180 C, a dla pewności sprawdź czy ciasto jest suche patyczkiem (w ceramicznej formie piecze się ciut dłużej

greenscarf
Ciasto grysikowe z owocami leśnymi 301

było, już nigdy nie powróci... Nadchodzą tropikalne upały. I na pewno nikt przy zdrowych zmysłach nie odpali wówczas piekarnika ;) Dlatego najlepiej sprawdzą się jako deser lody albo ciasta prosto z lodówki. Ostatnio naszła mnie ochota na takie właśnie ciasto i postanowiłam spełnić swoją zachciankę. Troszkę poszperałam w necie i wymyśliłam sobie takiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach(...)blenderze (jeśli wolimy gładką konsystencję). Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby duża część wystawała poza jej brzegi. Ułatwi to późniejsze wyjęcie ciasta z formy   - ciasto wychodzi wysokie i wyjęte i pozostawione np. na desce znacznie ułatwia jego krojenie (jeśli ktoś ma formę z wyjmowanym dnem może ten krok pominąć). Następnie wykładamy

My simple kitchen
chałka trochę inaczej czyli różyczki truskawkowe 186

Sezon truskawkowy w pełni. Uwielbiam ten czas kiedy jedne z moich ulubionych owoców mam dostępny na każdym rogu, nie mówiąc już o własnej działeczce. Najczęściej zawsze ciasto z truskawkami to był biszkopt z galaretką. Tym razem mała wariacja. Miśka uwielbia chałę, a że i truskawki wcina to mała zmiana. Polecam bułeczki szczególnie na wyjścia do parku, na spacer(...)powinno wystarczyć serek ricotta  Przygotowanie: do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier - podgrzać 3 min / 37 st/ obr 2 następnie dodać mąkę i sól - wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał wyłożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 h (ciasto musi podwoić swoją objętość) po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować

Gotowanie z pasją
Jeżynowe ciasto z białą czekoladą (Torta di more e cioccolato bianco) 180

Jeżeli lubicie ciasta bardzo wilgotne, puszyste, pełne świeżych owoców i kawałeczków białej czekolady a do tego proste i szybkie w przygotowaniu, to szczerze polecam Wam dzisiejsze ciasto z jeżynami. Przy każdym kęsie ciasta czuć jak niesamowita słodycz białej czekolady i jeżyn rozpływa si ę  w ustach(...)zucchero di canna 16 g di lievito per dolco 2 uova 75 ml di latte 50 ml di olio di semi un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystujemy dwie miski. W pierwszej misce miksujemy mokre składniki: jaja z mlekiem i olejem. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, prendete due ciotole. In una ciotola montate le uova con il latte

La grande e la piccola cuoca
Migdałowe ciasto z truskawkami. 184

Migdałowe ciasto z truskawkami - zachwycam się nim za każdym razem. Dzięki migdałowej mące, ciasto jest delikatne, aromatyczne i wilgotne. Siekane migdały chrupią przy każdym ugryzieniu, a truskawki nadają owocowego smaku. Poezja smaków.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii(...)trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki kroimy na pół. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek

Smak mojego domu
Szybkie, codzienne ciasto na maślance z malinami 191

malinowym sezonie nie może zabraknąć ciasta z tymi pysznymi owocami. Ciasto, które dziś proponuję, jest bardzo łatwe do wykonania, robi się je szybko, więc świetnie nadaje się na deser w ciągu tygodnia. Po ok. godzinie uzyskuje się niezwykle pachnące, wilgotne w środku i kruche z zewnątrz ciacho. Polecam! 😊 Ważna informacja: jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się(...)zważyły podczas miksowania . Składniki (na formę (36 x 23) cm): Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju 220 g (szklanka) cukru 10 g cukru waniliowego 430 g (ok. 3 szklanek) mąki pszennej tortowej 11 g (ok. 2 łyżeczek) proszku do pieczenia Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka cukru waniliowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską 200

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis zaczerpnięty z bloga , żródło Składniki : Rozczyn mleko - 300 ml cukier - 1 łyżka mąka - 1 łyżka drożdże świeże - 37,5 g Ciasto jajka - 3 szt masło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło(...)mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, i pozostałe składniki, prócz masła, zagnieść ciasto. Na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić. Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość. Kruszonka: Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę

Kuchnia Danusi
Ptasie mleczko z kaszą manną 405

Mimo że ciasto można jeść przez cały rok, to dla mnie ptasie mleczko z kaszą manną jest ciastem typowo sezonowym :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody! Pierwszy raz zrobiłam to ciasto jako nastolatka i od tamtego czasu robię je obowiązkowo każdego lata

Słodki Pomysł
Tarta z budyniem, malinami i borówkami 182

szybko, na zachciewajkę. Powinno się ją zaliczyć do serii pyszne, szybko znika w całości :-) Już mam zamówienie od mojego syna na kolejną. Tarta naprawdę rewelacyjna, ja kocham ciasto kruche więc dla mnie rewelacja :-) Myślę, że większości takie tarty smakują. Przepis znalazłam tutaj - klik  skorzystałam z przepisu na ciasto. Miłego dnia kochani :-) Forma 26 cm Składniki na ciasto(...)mąki pszennej 150 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jako L Dodatkowo: groch/fasola do obciążenia ciasta papier pergamin 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą łyżkę mąki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy

kruche babeczki