mielone - 47549 przepisów (strona:1425/3170)

Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. 174

nieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej lniany Dodatkowo: olej lniany czarnuszka sezam natka pietruszki Przygotowanie: 1)Buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Fitsweet.me
Pesto z pieczonych papryk i pomidorów + filmik 201

zaczerpnęłam z bloga  Smaczna Pyza. * * * Składniki (proporcje dla 3 osób): 250 g makaronu (np świderki) 2 czerwone papryki 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 50 g mielonych migdałów kilka łyżek oliwy tarty ser grana padano  listki bazylii do dekoracji Wykonanie: 1, Papryki myjemy, suszymy, wydrążamy gniazda nasienne, przekrojone na pół układamy (tak jak na zdjęciu

Kawa z mlekiem
Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem 135

groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 limonka garść świeżej kolendry kilka nitek szafranu oliwa z oliwek gruboziarnista sól morska świeżo mielony różowy pieprz  * PRZYGOTOWNIE Nitki szafranu zalej 100 ml wrzątku i odstaw na 5 minut. Papryczkę chili, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię do paelli wlej oliwę z oliwek

Food Square
Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym. 193

młodych ziemniaków 1 pietruszka 4 średnie marchewki 250 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 10 dag serka topionego szczypiorkowego pół pęczka świeżego koperku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy

Izabelawkuchni
Spaghetti w pesto z rukoli z chrupiącym prażonym słonecznikiem 160

słonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego,  sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 3 łyżki  drobno startego parmezanu, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: pesto: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku

Moniki Smakołyki
Kotlet schabowy po wiedeńsku z ajvarem 185

Składniki: 4 plastry schabu 4 jajek 3 łyżki mleka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki ajvaru sól (polecam sól z ziołami i czosnkiem świeżo mielona) pieprz  olej roślinny (do smażenia kotletów) 3 łyżki masła (do smażenia jajek) Sposób wykonania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Oprószamy je solą i pieprzem.  1 jajko roztrzepujemy

Qchnia po prostu
Sos (chutney) cukiniowo – paprykowy na zimę 878

łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki bazylii suszonej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne lub ostrej papryki (jak ktoś lubi może dać więcej) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej   Wykonanie: Cukinię, cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Zasolić. Odstawić na ok. 2 godziny . Odsączyć i przełożyć do garnka. Dodać ocet jabłkowy i cukier. Gotować 20 minut na małym

Przepisy Babci
Koktajl jagodowy 137

walce z nadwagą, dzięki czemu stanowią również składnik wielu suplementów diety. Czas przygotowania: 5 minut Smak: jagodowy Kiedy pić: z rana Składniki : • pół kilograma jagód • szklanka kefiru • imbir • łyżeczka mielonego lnu • mała łyżeczka cynamonu • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Zetrzyj imbir. Opłucz jagody i wrzuć je do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji

KUCHNIA POLSKA
Domowe pity z bobem i jajkiem 242

wody 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek DODATKI: 500 g bobu 4 pomidory 8 jajek 2 cebule słodkie natka pietruszki sól pieprz czarny mielony sos ziołowy Winiary Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na ok.10 min. Mąkę wymieszać z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą

https:KKuchniaMniam
Leczo z cukinią, fasolką szparagową i makaronem 168

cebula 2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy 2 malinowe pomidory 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej  25 dag makaronu kokardki lub muszelki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia Natka pietruszki do oprószenia Sposób przygotowania: Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę

Wanilia i Kardamon
Puszyste i delikatne placki z jabłkami 167

oleju 2 łyżki rumu albo 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżka brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta soli olej do smażenia

Karo in the Kitchen
Mini serniczki wiśniowe 123

można zrobić z sera mielonego, który nam został np po pieczeniu sernika czy robieniu naleśników? Można przykładowo zrobić mini serniczki z wiśniami, z wiśniowym kisielem i migdałami w formie na muffinki. Lekki, pyszny i prosty. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Argentyński sos chimichurri 148

duży ząbek czosnku 1 mała, zielona papryczka jalapeno 1 szalotka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek Sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Czyste, ale nie mokre listki pietruszki obrywamy i wrzucamy do blendera. Podobnie postępujemy z oregano i kolendrą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę czosnek, małe kawałki papryczki jalapeno

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone kotlety z soczewicy 114

marudzenia.  Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią

Kardamonovy
Mini serniczki miętowo – czekoladowe. Pyszny, letni orzeźwiający deser. Tylko 4 składniki. 170

fani połączenia czekolady i mięty? Jak dla mnie to strzał w10. Serniczek bardzo orzeźwiający, dodatkowo z kawałkami czekolady więc jest co chrupać. Składniki: 4 czubate łyżki twarogu mielonego (można użyć również soft cheese lub mascarpone) łyżka miodu 20g gorzkiej czekolady 3 gałązki świeżej mięty Sposób przygotowania: Miętę umyj pod bieżącą wodą. Zerwij listki. Wrzuć do miski razem z miodem

wysmienity