minut), a następnie dodajemy jabłko. Po około 2-3 minutach dokładamy wątróbkę. Przesmażamy razem aż wątróbka zmieni kolor i przestanie być krwista. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne. Serwujemy na ciepło toastowanej bagietce. Czas przygotowania: 25’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 440 kcal / porcja
Pyry na Gazsolą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki. Kopytka: 1 kg ziemniaków 2 małe jajka sól olej ok. 1,5 szklanki mąki pszennej mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami
Czerwień i błękitMasa jabłkowa: 0,5 kg jabłek (po obraniu) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki 30% 2,5 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Posypka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 2 łyżki
Ala piecze i gotujeSkładniki na tartę serową: Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Masa serowa: 250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego 3 łyżki cukru 1 pełna łyżka masła 1 budyń waniliowy 100 ml mleka Dodatkowo: 30 g czekolady deserowej 1 łyżeczka oleju 3 łyżki dżemu wiśniowego lub powideł mrożone
kolorowotorcikowogrzybów, 2 łyżki masła, mała cebula, 1 litr bulionu drobiowego, 150-200 ml śmietany 30%, odrobina soku z cytryny, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony). Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, myję i osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Na maśle szklę drobno posiekaną cebulę, dodaję grzyby, smażę razem kolejne 5 minut (często mieszam). Grzyby zalewam bulionem, gotuję pod przykryciem
JejKuchniasmaku. Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko, ścieramy ser i doprawiamy
Cooking Monstermnie, z kleksem jogurtu dla złagodzenia pikantności na języku. Składniki (na 10-12 placków): 500g dyni piżmowej 3 łyżki mąki 1 duże jajko szczypta pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki mielonej kolendry pieprz i sól do smaku olej do smażenia Do podania: jogurt grecki Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tartki. Do dyni dodajemy przyprawy – pieprz cayenne
Smaczna StronaMakaron z cukinią z pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to moja propozycja na pyszny i szybki obiad . Składniki: 350 g makaronu 2 cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonane: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić
magiczna kuchnia Kasibulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka
Fitsweet.meszklanka rukoli (mocno upchana) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni
Fitsweet.meziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz do podania Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć, cieniutko obrać (najlepiej obieraczką do warzyw, od góry do dołu, zaczynając zaraz pod główką), odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i pokroić
Fitsweet.meporcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i zblanszować na parze lub wrzucając do gotującej się wody na około
Fitsweet.menieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej lniany Dodatkowo: olej lniany czarnuszka sezam natka pietruszki Przygotowanie: 1)Buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
Fitsweet.meplastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.) i odstawić do wystudzenia. 2) Fasolkę dokładnie
Fitsweet.metrzeba obierać) 1 duża szalotka 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej 1 łyżka masła + opcjonalnie 1 łyżeczka 1/2 papryczki chili imbir gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Do miski dodać jajka, mleczko kokosowe, mąkę jaglaną, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką
Fitsweet.me