łyżka mąki ziemniaczanej 150 gram cukru trzcinowego mleko letnie 100 ml 5 dużych jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można też dodać 0,5 łyżeczki sody) 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - biała czekolada - mak - 2 łyżeczki oleju kokosowego Owoce przesiekać i zalać rumem. Odstawić na kilka godzin. Orzechy drobno pokroić podobnie jak suszone owoce. Odsączyć
AZgotuj!szklanka mąki pszennej 80g masła 4 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny Masa serowa: 500g sera półtłustego (3 razy mielony) 80g masła 120g cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki kakao 200 g Cukru brązowego 5 jajek 1 łyżeczka goździków mielonych 1 słoik dżemu śliwkowego Polewa : 150 g czekolady białej 150 g czekolady gorzkiej 50 g masła 3 łyżki mleka lub śmietany 30 % 2 łyżki cukru
Gotowanie Patkidanie. Można pominąć mięso, wtedy będzie danie wegetariańskie. Składniki pół cebuli 1 ząbek czosnku puszka groszku konserwowego 240 g makaron spaghetti 200 g 10 łyżek oliwy 300 g mielonej karkówki parmezan sól pieprz krojone pomidory w puszce passata pomidorowa ( wg uznania ) Przygotowanie Cebulę i czosnek obrałem , pokroiłem w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzałem oliwę, przesmażyłem na niej cebulę
R'n'G Kitchenszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru łyżka kakao SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek (białka odkładamy) 250 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek szklanka cukru 2 łyżki mąki
Pani na desermakaronu spaghetti opakowanie świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 200-250 g śmietany 30-36% zioła do pizzy, ok. 1 kopiatej łyżki sól lub ekologiczna jarzynka do smaku, świeżo mielony pieprz 100 g tartego parmezanu oliwa do smażenia skórka starta z 1 sparzonej cytryny 4 łyżki soku z cytryny kilka łyżek słonecznika z dynią, uprażonych na suchej patelni Makaron
Czerwień i błękitciastek: 200 g masła 150 g cukru plus dodatkowo do obtoczenia 300 g mąki tortowej (użyłam orkiszowej) 2 jaja skórka z 1 cytryny 1½ -2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodać
Pełny talerzścięła się od spodu. Gotową jajecznicę wyłożyć na talerze, udekorować kiełkami. Podawać ze świeżym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Jajecznicę można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym, czerwoną, mieloną papryką lub curry. do masy jajecznej możemy również dodać: cebulę, obraną, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na łyżce masła grzanki z bułki pokrojonej w kostkę i przesmażonej
Moja Książka KucharskaFacebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pierniczków. Pierniczki: 7,5 dkg brązowego cukru jasnego 7 dkg miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka miodu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 9,5 dkg masła bez soli 22,5 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania 2,5 łyżki soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
mecooksdobrego masła - 5 wiejskich jaj, ( 1 białko zostawiamy do lukru!!!) - 45 dag miodu, dałam spadziowy - 70 dag mąki pszennej - 200 ml mleka - 20 dag cukru - po 1 płaskiej łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody - szczypta soli Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało
Apetyczna babeczkaNIEPALONEJ, 1 szklanka komosy ryżowej, 1/2 małego jabłka lub 1/4 średniej wielkości jabłka (opcjonalnie, sprzyja fermentacji / spulchanianiu ciasta chlebowego), 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 2 łyżeczki kminku mielonego lub innej ulubionej przyprawy do chleba. Wykonanie: Kaszę gryczaną umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy wodą. W drugim słoiku czynimy to samo z komosą ryżową. Po 12 h odlewamy
Jeść, by żyć w zdrowiu300g filetu z karpia bez skóry, 1 saszetka kaszy owsianej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z karpia mielę przez maszynkę do mielenia. Kaszę owsianą gotuję około 15 minut w osolonej wodzie. Grzyby namaczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. 2. Na oliwie szklę
Tradycyjna kuchnia Kasisody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki ) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki żelatyny spożywczej około 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe i około 250 ml ) Wykonanie
Izabelawkuchnipuszka krojonych pomidorów 400 g puszka ciecierzycy w zalewie 390 g puszka soczewicy w zalewie 2 szklanki wywaru drobiowego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kminu 100 g szpinaku baby przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić
Stare Gary