łyżeczki zmielonego kardamonu, 2 zmielone goździki 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ziarenko ziela angielskiego lub 1 łyżeczka gotowej dobrej jakości przyprawy piernikowej pieprz czarny świeżo mielony 10 g posiekanych orzechów włoskich 60 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub oleju lnianego Śledzie moczyć przez minimum 3-4 godziny w zimnej wodzie ( mnie na ogół stoją
Ola la LCHFpięknie pachniało w naszym domu. Fajnie. Do tego zimowa herbatka i mamy przepis na idealne popołudnie Składniki (silikonowa forma o średnicy 15cm): 2 jajka ¾ szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1 łyżka miodu (płynny) 4 łyżki oleju kokosowego (płynny) Przyprawy: 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki
PaleoLifezwykle możecie kombinować ile wlezie. Teraz np. wpadł mi pomysł na farsz bakaliowy... Może za rok. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 łyżki tapenady pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Pierś rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca. Chodzi o to, żeby powstał jeden duży płat mięsa. Jeżeli jest za gruby, rozbijamy go na grubość
Kardamonovymiodu 150 g masła 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 300 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 100 g mąki żytniej 1050 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Składniki na glazurę: 140 g czekolady gorzkiej 60% 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: w małym rondelku podgrzać wyciśnięty sok z pomarańczy, ksylitol i miód. Zdjąć z pieca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka ugotowane na twardo, rozmiar "L", z wolnego wybiegu 1/2 brokuła 200 g konserwowej kukurydzy 1 średnia cebula 3-4 łyżki majonezu 2 łyżeczki czarnuszki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: 1/2 brokuła dzielimy na różyczki i gotuje w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Należy pilnować czasu gotowania, aby brokuły nie była zbyt miękkie, ale jędrne
Moja smaczna kuchniaprzeważnie jadłam je nie przetworzone. Ale wczoraj wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do ciasta. Kiedyś na BBC widziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi migdałami, postanowiłam sama pokombinować ze składnikami, nie miałam akurat migdałów, postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzucajcie na głęboki olej to wtedy będzie rewelacja. Ja na pewno spróbuję jeszcze nie raz! Wariacji sajgonek jest naprawdę bardzo dużo. Myślę, że kolejne spróbuję zrobić z mięsem mielonym. Składniki na sajgonki z warzywami i kurczakiem (kilkanaście sajgonek w zależności od tego jaką wielkość robimy): filet z kurczaka około 300 g duża marchewka czerwona papryka kapusta pekińska około
Karola gotujepokroić w piórka, zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Ostudzić a następnie wymieszać z rybą. Przechowywać
Pyry na GazZiemi Lubaczowskiej” udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Moszczanicy. Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kaszy gryczanej 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 główka białej kapusty 3-4 cebule tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) sól i pieprz Sos borowikowy: 50 g suszonych borowików 30 g mąki pszennej 1 cebula 1 liść
Trzeci talerzjako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄 Składniki (śr: 21 cm) Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy sernik -400g serka homogenizowanego -200g twarogu -100g gorzkiej czekolady z maltitolem Torras -2 pełne
Candy PandasSkładniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 300g masy makowej z puszki 200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania bakalie do ozdoby *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy
Blog z Apetytemsolonych filetów śledziowych a’la matias około 400 g cebuli szklanka dobrego oleju (250 ml) sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 70-80 ml) około 1 łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy) słoik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie
Uwaga Babcia Gotujeświeżych pieczarek 100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem 1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego 2-3 łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i koperek 2 łyżki bułki tartej do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka choinkę podaje się na stół w całości
Smaczna Pyza