Dziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła
Niezły Młynekidealnie nadaje się na jesienne chłody i słoty. Składniki (na 3 porcje): ok. pół kilograma dyni 200 ml pomarańczowej soczewicy cebula podsuszona chili 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki kozieradki łyżeczka papryki w proszku pak choi 5 boczniaków sól olej do smażenia Dynię obrać ze skórki, pokroić na kawałki, zalać ok. 100 ml wody
Weekendy w domu i ogrodzieduża cebula (lub 2 małe) 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (lub innego tłuszczu do smażenia) przyprawy i zioła: 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki mielonej, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki soli ziołowej Dodatkowo: 4 placki tortilli 5 plastrów sera (u mnie wegańskiego Violife) 2 pieczarki przygotowanie Z kapusty wykrój głąb
Via Gustozrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek
nietylkopasta.pldelikatne, puszyste i bardzo dyniowe. Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki orzechów włoskich mielonych 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary 1 łyżka oleju szczypta soli KREM Z DYNI 1/2 szkl. puree z dyni 300 g masła 2 cukry wanilinowe Winiary 2 szkl. mleka
Kuchnia w oparachbryndza, · pieprz czarny świeżo mielony, · śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością
Moniki Smakołykiobiadu. Jest pyszne! Składniki: ok. 650g – 700g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki oleju *** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej *** *** Przygotowaną mieszanką nacieramy filet z indyka i całość odstawiamy do lodówki na minimum
Blog z Apetytempłaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 szklanka słodkiego, białego wina sól , pieprz do smaku sos : 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1/1 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka sól , pieprz do smaku wywar pozostały po upieczeniu przepiórek Przepiórki oczyszczamy dokładnie , płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacieramy tuszki czosnkiem , solą i pieprzem . Pod skórę
Ogrodnik w podróżyInstagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania hummusu. 40 dkg ciecierzycy z puszki 1 duży ząbek czosnku 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku mielonego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki tahini 4 łyżki soku z cytryny 150 ml soku z ciecierzycy 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować hummus . Z ciecierzycy odlać sok, zostawić
mecooksłyżki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy) / można dodać więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie chałwy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii (u mnie dziś przyprawa – mielona wanilia z nutą rumu – 1 płaska mała łyżeczka*) 5 suszonych moreli Helio** 1 łyżeczka soku z cytryny *kupiłam kiedyś w jakimś sklepie **możecie również dodać np. rodzynki
Słodkie okruszkirozgrzewa jak filiżanka herbaty z dodatkiem takiego syropu. Składniki: 100 g świeżego imbiru 1 szklanka cukru trzcinowego / szklanka 200 ml 2 szklanki wody około 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu * *w sklepie Brat.pl nabędziecie dużą ilość w przystępnej cenie. Pamiętajcie też o 7,5% rabacie na pierwsze zakupy dla czytelników bloga na kod: słodkieokruszki Przygotowanie: Imbir obieramy (czyt. skrobiemy za pomocą
Słodkie okruszkiproszek do pieczenia -1,5 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * kakao – 2 czubate łyżki * mleko – 3 łyżki * sol – 1 szczypta MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 1,2 kg * jajko – 5 szt * cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka * masło – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkotrzeba obierać) 1 duża szalotka 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej 1 łyżka masła + opcjonalnie 1 łyżeczka 1/2 papryczki chilli imbir gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Do miski dodać jajka, mleczko kokosowe, mąkę jaglaną, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką
Fitsweet.mepyszne :) Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. SKŁADNIKI: Pulpeciki : 400g mięsa mielonego z indyka 100g ryżu (tj. jedna torebka) - ugotować 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soli 1 łyżka bułki tartej + 3 łyżki mleka - wymieszać pieprz
Moja Książka Kucharska