mielone - 47549 przepisów (strona:1379/3170)

Kotlety z cieciorki i ziemniaków 226

Składniki : puszka cieciorki 4 średnie ugotowane ziemniaki ewentualnie 1 cebula 2 jajka buła tarta olej do smażenia sól, pieprz, papryka mielona słodka Przygotowanie: Osączoną cieciorkę z zalewy zmielić, tak samo ziemniaki Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć- wystudzić Składniki połączyć, wbić jajko, dodać sól, pieprz, paprykę- dokładnie wyrobić Uformować mokrą ręką kotleciki, moczyć w roztrzepanym jajku, potem

Proste Potrawy
” Baronetta” zapiekanka z ziemniaków i dyni 162

dzień wcześniej , a odgrzana smakuje równie dobrze jak świeżo wyjęta z piekarnika . Składniki na średnią formę : 5 ziemniaków średniej wielkości 1/2 dyni Hokkaido 2 średniej wielkości cebule gałka muszkatołowa mielona czosnek granulowany sól , pieprz biały do smaku masło 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki mleka szczypiorek do dekoracji Obraną dynię , cebulę i ziemniaki , ścinamy w cieniutkie plasterki na mandolinie

Ogrodnik w podróży
Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 123

masła/margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki miodu (płynnego) 3/4 szklanki orzechów włoskich (łuskanych) 3/4 szklanki migdałów 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu (*) 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Ponadto: 1/2 szklanki pokrojonych suszonych owoców (u mnie mi.in śliwki, figi, morele, rodzynki oraz żurawina Helio Natura

Di gotuje
Kiełbasa czosnkowa 375

karkówka szarpak -3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -18 g/kg peklosól -2 g/kg pieprz czarny -0,5-1 g/kg kolendra mielona -0,5-1 g/kg chili nitki -1 g/kg majeranek -10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sernik z dynią i pomarańczą wg. technologii cukierniczej 170

nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu należny uważać ponieważ zbiera się para i można się oparzyć. Pure przekładamy do wyższego naczynia i blendujemy. Studzimy. Ser mielimy w maszynce trzykrotnie lub mielimy w malakserze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, żółtka ubijamy z połową cukru na kogel mogel, resztę cukru ucieramy z  masłem

AZgotuj!
Lazania 1270

Pyszna i super prosta do zrobienia lazania . To moja polska wersja lasagne z mięsem mielonym. Przepis opisałam krok po kroku razem ze zdjęciami pomocniczymi. Lazania.. fantastyczna propozycja na sycący obiad

AniaGotuje.pl
Tort makowy z kremem pomarańczowym 197

Składniki na tortownicę o śr. 18cm Biszkopt makowy: 4 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu ½ szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów 3 łyżki kaszy manny 150g mielonego maku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem pomarańczowy: 300ml soku ze świeżych pomarańczy Skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny

Kuchnia w czekoladzie
Zupa pieczarkowa 211

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa ze słodką śmietanką. Na wywarze warzywnym lub drobiowym. Ja ugotowałam ją na bulionie drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów mielonych drobiowych (“ Kotlet pożarski “). Dzięki temu wykorzystałam całego kurczaka i nic się nie zmarnowało :) Z reszty bulionu przyrządziłam “Kaszę z grzybami”. Zupa pieczarkowa świetnie smakuje sama, ale również można

Moja Delicja
Tani piernik – piernik wojenny 117

Disslowej Jak gotować , z 1930 roku. 300 ml mocnego naparu z kwiatów lipy, 30 g cukru, 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 g cukru pudru, 1 -2 łyżki mielonych przypraw (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz), proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki, 1 łyżeczka sody, Cukier skarmelizować na głębokiej patelni, wlać do niego napar z lipy i gotować

królestwo garów
Mięso słodko-kwaśne z bambusem 108

również pokroiłem w paski. W woku rozgrzałem olej, przesmażyłem mięso, wyjąłem z woka. Na tym samym tłuszczu przesmażyłem pędy bambusa, pory i grzyby. Doprawiłem sosem sojowym, cukrem, octem, świeżo mielonym pieprzem i solą

R'n'G Kitchen
Samosa 119

tartego imbiru 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/3 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka prażonych ziaren kminku 1/2 łyżeczka przyprawy garam masala 1/4 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka mango w proszku kilka listków świeżej mięty 3 łyżki orzeszków ziemnych sól do smaku 2 łyżki oleju słonecznikowego Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia i odrobina zimnej

mecooks
Sałatka jarzynowa , pół-warstwowa z indykiem 144

puszka kukurydzy 1 puszka groszku z marchewką 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula czerwona 3 łyżki gęstego majonezu 2 łyżka musztardy 1 łyżka , płaska czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki przyprawy grillowej sól , pieprz do smaku kawałek żółtego sera o wyraźnym smaku , startego na tarce olej szczypiorek do dekoracji Udo indycze kroimy

Ogrodnik w podróży
Sernik królewski 232

moja blaszka ma wymiary 26 x 21cm) *** *** Przygotowujemy masę serową: Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez trzy minuty. Dodajemy masło i proszek budyniowy, mieszamy. Następnie dodajemy mielony ser. Masę miksujemy na najniższych obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników *** *** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce

Blog z Apetytem