leczy zimową depresję Składniki na 3 osoby : 3 udka z kurczaka 3 łyżki gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki brązowego cukru 3 płaskie łyżeczki mielonej , wędzonej papryki 3 płaskie łyżeczki curry sól , chilli do smaku Udka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy od spodu . Czyli tak jak widać na zdjęciu , po prostu oddzielamy część
Ogrodnik w podróżyKotlet pożarski to mielony kotlet drobiowy lub cielęco-drobiowy. W większości przepisów najczęściej przygotowany jest wyłącznie na piersi z kurczaka, co – moim zdaniem – odbija się na smaku i konsystencji. Pierś jest bowiem najchudszą częścią kurczaka, a jak wiemy, to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego w mojej wersji przepisu na “Kotlet pożarski” polecam używać całego kurczaka
Moja DelicjaPrzepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto
Kuchnia Danusidrugą warstwę namoczonych biszkoptów i wkładamy do lodówki, by krem pomarańczowy mocniej zastygł. Dopiero wtedy wykładamy na ciasto drugą część mascarpone i wylewamy resztę kremu pomarańczowego. Od razu oprószamy mieloną (startą) czekoladą i układamy pierniczki- jeden obok drugiego, zaznaczając tym samym ilość porcji ciasta
Kuchnia w czekoladzietortowej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 4 łyżki oleju Na nadzienie: 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki miodu prawdziwego płynnego 1/4 szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego drożdżowego wieńca z orzechami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem
Izabelawkuchniszkl. cukru 250 g masła 3 jajka 1 kg mąki 1/2 szkl. mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. przyprawy do piernika Warstwa orzechowa: 450 g mielonych orzechów włoskich 300 g masła 320 g cukru 5 łyżek kremówki 36% 1-2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 3 słoiczki powideł śliwkowych Na 4-6 tygodni przed Świętami (a najlepiej
Smaki Na Talerzułyżki powideł śliwkowych 200 g wiejskiej kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 100 g wędzonego lub parzonego boczku 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki
cool and mintyprostu pyszny Składniki 0,5 kg karkówki wieprzowej 2 cebule sól , pieprz do smaku sos : 10 pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła dodatkowo : woreczek do pieczenia Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm . Obsmażamy z obu stron
Ogrodnik w podróżysmakowało bardzo, mama nadzieje, że i Wy lubicie takie połączenie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1/2 opakowania makaronu u mnie kokardki 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 1 jajko L 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka śmietanki 18% do zup i sosów
kruche babeczkichciało połączyć dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwa kawałki 1/4 i 3/4. 1/4 przekładamy w woreczku do zamrażarki, a 3/4 do lodówki. MASA SEROWA: 750 g mielonego twarogu 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 żółtka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), lub mąki ziemniaczanej
Rozpustne gotowaniegrzybów - u mnie podgrzybki, ale mogą być pieczarki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 1-2 nieduże jabłka do smaku: sól, świeżo mielony pieprz czarny, świeży tymianek Jak przygotować pstrąga pieczonego z grzybami i jabłkiem? Jak już pisałam wykorzystałam świeże pstrągi, które codziennie można kupić w Biedronce. Ryby są wypatroszone
Smaczna PyzaJestem pewna, ze Wam zasmakuje, tak jak mojej rodzinie, wszyscy byli bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI *używałam naczynia żaroodpornego o pojemności 5 litrów -1 kg poszatkowanej kapusty białej -500g mięsa mielonego -200-250g ryżu w torebkach -1 duża cebula -2 łyżki masła -sól,pieprz -majeranek -słodka papryka -Koncentrat pomidorowy słoiczek 190g -250 ml bulionu lub rosołu -500ml wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumarchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska 2 szczypty mąka 25 g jajka 2 szt bułka tarta 50 g olej do smażenia 50 ml Espumisan Max to wyrób medyczny
chefintheforestporcję: 1 kg ziemniaków 350 g kiełbasy wiejskiej 100 g masła 400 ml jogurtu naturalnego sól pieprz 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 20 dag sera żółtego tartego Przygotowanie: Ziemniaki obieramy,myjemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Tłuczkiem lub przez prasę przeciskamy ziemniaki. Kiełbasę obieram
Gotowanie Patkismak tego placka jest GENIALNY!!! Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami ciasto: 5 dużych jajek 225 ml jogurtu greckiego 225 g cukru 75 g mielonych migdałów skórka otarta z 1 cytryny i z 1 pomarańczy 150 g mąki pszennej 200 g semoliny (kaszy manny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml łagodnej w smaku oliwy
Dzieje kuchennej Wiewióry