mielone - 47549 przepisów (strona:1375/3170)

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką. 187

sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki ) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki żelatyny spożywczej około 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe i około 250 ml  ) Wykonanie

Izabelawkuchni
Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru 143

puszka krojonych pomidorów 400 g puszka ciecierzycy w zalewie 390 g puszka soczewicy w zalewie 2 szklanki wywaru drobiowego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kminu 100 g szpinaku baby przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić

Stare Gary
Naleśniki z makiem zapiekane w sosie pomarańczowym 192

Składniki na ok 10 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka Ok 250g mąki pszennej 3 łyki oleju ½ łyżeczki soli Masa makowa: 250g suchego, mielonego maku 100g masła ½ szklanki miodu 100g rodzynek 200g orzechów włoskich 1 kieliszek rumu Kilka kropel aromatu migdałowego Sos pomarańczowy: ½ szklanki soku pomarańczowego ½ szklanki kwaśnej, 18% śmietany ½ szklanki mleka 2 jajka

Kuchnia w czekoladzie
Kolacja w ananasie? Prosty przepis na trochę rozgrzewających zmysły, egzotycznych smaków 158

łyżeczki świeżo startego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki posiekanej chili – możesz zmniejszyć ilość lub pominąć, jeśli nie lubisz pikantnych dań 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta kuminu szczypta mielonej kolendry 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) lub mała szczypta soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g makaronu sojowego (wstążki

Eat me! Fit me!
Orzechy w cukrze 212

zimowych przekąsek! Do orzechów w cukrze potrzebujemy: 500 g orzechów (ja użyłam surowych orzeszków ziemnych) 2 białka szklankę białego cukru szklankę brązowego cukru 1 łyżkę kakao 3 łyżki cynamonu mielonego ½ łyżeczki soli. Przygotowanie: Blachę do pieczenia wykładamy papierem, musi być na tyle duża, żeby orzechy nie leżały na sobie, tylko można je było rozłożyć płaską warstwą. Piekarnik nagrzewamy

ladykitchen
Mini serniczki 128

spróbowania przepisu na 12 mini słodkości. Myślę, że nikt nie przejdzie obojętnie u nas w kuchni gorąco, smacznie i tłoczno… SKŁADNIKI: 500 g sera na sernik, twarogu mielonego 100 g cukru 1 jajko + 1 żółtko kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: W misce łącze mikserem ser, cukier

Zasmakuj Kuchni
Chlebek turecki 220

mleka 50 g masła 1 łyżeczka soli 1/3 szkl. miodu 1 łyżeczka cukru muscavado 4 czubate łyżeczki kawy zbożowej typu inka 10 g rodzynek (opcjonalnie po 1/4 łyżeczki kminku, mielonej kolendry i anyżku) jajko do posmarowania Drożdże mieszamy z mąką i cukrem, kawą i solą. Mleko podgrzewamy z masłem i miodem (opcjonalnie z dodatkiem przypraw) aż do rozpuszczenia się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa przyprawa do pierniczków 221

przyprawę piernikową. W jej skład wchodzi 6 składników. Taką przyprawę można stosować zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do młynka elektrycznego lub moździerza i rozdrabniamy na proszek. Mieszamy z cynamonem, imbirem, gałką

Dieta bez mleka
Pikling czyli śledź wędzony w całości. Zrobisz z niego pyszną pastę [PRZEPIS] 193

lubimy. Nie tylko niesamowicie podbija on smak, ale też nadaje paście fajną strukturę. Jeśli naprawdę lubicie ryby, będziecie zachwyceni. Składniki: 1 pikling, średnia cebula, łyżka majonezu, łyżka musztardy, świeżo mielony czarny pieprz. Zrób tak: z ryby usuń głowę i skórę, wyjmij ikrę, oczyść z błonek innych wnętrzności, wyjmij kręgosłup i w miarę możliwości jak najwięcej ości. Mięso zmiksuj razem

Kulinarna Polska
PLACKI Z CUKINII Z ŁOSOSIEM 198

dodatkiem wędzonego łososia. Smak ten fajnie podkręca smak placuszków. Wypróbujcie sami, z ulubionymi dodatkami smakują wybornie  Składniki: 1 kg cukinii ( bez skóry, pestek) 2 jajka sól pieprz świeżo mielony 4 łyżki mąki dodatkowo: śmietana 18% lub jogurt naturalny 20 dag łososia wędzonego  świeży koperek Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy delikatnie nadmiar wody. Wbijamy

Z Majeczką w kuchni
Menu na tydzień: Dania dla św. Mikołaja 172

Zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty

Niedzielny kucharz
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 204

250g mąki z ciecierzycy 100g masła (roztopionego) 100g miodu (płynnego) 100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków (mielonych) 1 szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk

Di gotuje
Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym 167

niebywale smaczne bułeczki znalazłam jak to zwykle bywa na blogu  Pistachio . Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym voisilmäpullat ciasto: 160 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżki mielonego kardamonu 25 g świeżych drożdży 1 małe jajko 60 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 375 g mąki pszennej nadzienie: 75 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina 147

dodatkowych minut na siłowni Składniki : 1 kg karkówki wieprzowej , jak najchudszej ( niestety moja była ciut tłusta , ale musztarda i chrzan dają radę ) 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka, mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka miodu sól do smaku dodatkowo : woreczek do pieczenia Mięso dokładnie płukamy , oczyszczamy z wszelakich zbędnych lub odstających kawałków . Osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solidnie czosnkiem

Ogrodnik w podróży