mielone - 47549 przepisów (strona:1366/3170)

Makowiec z budyniem (bez glutenu, cukru białego) 178

pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Warstwa makowa -100g maku mielonego -250-300ml mleka/napoju roślinnego -50g orzechów włoskich i laskowych -30g żurawiny suszonej -50g mąki migdałowej -ksylitol Budyń waniliowy -400ml mleka/mleka kokosowego -80g ksylitolu

Candy Pandas
Boczek rolowany- parzony cyrkulatorem 190

SUROWIEC  -boczek bez skóry 1,5 kg /najlepiej cienki PRZYPRAWY -peklosól 17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -kozieradka 1 g/kg -czosnek 3 ząbki WYKONANIE Płat boczku docinamy do prostokąta i pozbawiamy go skóry. Dobrze jest obie strony boczku oklepać trochę tłuczkiem do schabowych aby miały warstewkę mięsa która się klei. Ja tego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka ze śledziem 163

średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 ogórków konserwowych 0,5 sporej czerwonej cebuli 1 średnie kruche jabłko 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz świeżo mielony   Śledzie pokroić w sporą kostkę i wrzucić do miski. Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Ogórki również pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Cebulę

Simply Food
Bożonarodzeniowe makówki 156

czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa, które świetnie sprawdzą się do świątecznej kawusi z najbliższymi. Składniki: (na 4 pucharki) Masa makowa: 150g mielonego maku 400ml mleka 30g masła 40g cukru 2 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 30g orzechów włoskich 30g rodzynek 40 migdałów 30g skórki pomarańczowej 20g suszonej żurawiny Budyń

Szalona Kuchnia Eweliny
Gęsina w słodkiej kapuście 243

leśnych 2 łyżki smalcu z gęsi lub kaczki 250ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 2 łyżki powideł lub konfitury ze śliwek kilka liści laurowych 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu sól Instrukcje Nogi z gęsi solimy (ok. 2 łyżeczek) i umieszczamy w na ile to możliwe dopasowanej do ich wielkości brytfannie, którą bardzo szczelnie zamykamy folią aluminiową

Kulinarna Pokusa
Keks staropolski (dojrzewający) 160

uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych 250 g masła 200 g drobnego cukru 4 jaja 50 g miodu 250 g mąki tortowej (użyłam orkiszowej) 50 g mielonych migdałów 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka z cytryny (najlepiej bio) 50 ml ciemnego rumu Formę na keks wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować bakalie. Morele pokroić w kostkę

Pełny talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 172

myśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To samo dotyczy samych pierogów. Kocham równie bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi zawsze są najlepsze. SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej

Passions hobbies life
Idealny sernik z mlekiem w proszku (szybki, równy, bez pęknięć) 154

się na jednym kawałku. Dodatkowo dzięki olejowi sernik długo pozostaje świeży. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 30g masła/margaryny Masa: 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale dobrej jakości)  1/2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego; 1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru    2 jajka

Di gotuje
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 144

krojonych wzdłuż Oliwa z oliwek Przyprawa do grillowanych warzyw Sól Przygotowanie Stek wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Smarujemy go delikatnie olejem i doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy stek i smażymy z obu stron. Aby uzyskać średnio wysmażony stek smażymy każdą stronę po 3 minuty. Stek mocno wysmażony po 4 minuty

Programista w kuchni
Steki z ligawy wołowej 229

łyżeczka masła Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Wyciągnij mięso z lodówki na około 2 godziny przed smażeniem, żeby miało temperaturę pokojową, natrzyj oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony jeżeli chcemy osiągnąć stek średnio wysmażony, natomiast jeżeli chcemy stek mocno wysmażony (well done) po około 4 minuty

Programista w kuchni
Koktajl z mango, bananem i kardamonem 169

wątpienia jest przyprawą godną uwagi, która nadaje temu koktajlowi bardzo ciekawy aromat. Składniki 1 mango 1 banan 1 łyżeczka miodu 90 g jogurtu naturalnego 50 ml mleka 2 szczypty mielonego kardamonu Przygotowanie Owoce dokładnie umyj, obierz, pokrój w kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj miód, jogurt naturalny oraz mleko. Zmiksuj wszystko razem. Na koniec udekoruj gotowy koktajl dwoma szczyptami

Programista w kuchni
Sałatka z arbuzem i mozzarellą 144

słonecznikiem. Odsącz mozzarellę i dodaj do roszponki. Arbuza pokrój w niewielkie kwadraty lub inny, dowolny kształt. Z kawałków arbuza pozbądź się pestek i ułóż na talerzu. Całość dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem

Programista w kuchni
Ciastka kruche z marmoladą i bezą 185

masła 270 g mąki 60 g cukru pudru 3 żółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około

My simple kitchen
Ciasteczka migdałowe 148

moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, migdały, mąkę cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto rękami. Masę owijamy

noteskulinarnyfiga
Śledzie po tatarsku 174

mały słoik 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 czubate łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki płaska łyżeczka suszonego szczypiorku czarny pieprz świeżo mielony oraz pieprz cytrynowy do smaku   Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki. Pieczarki i ogórki kroimy w małą kostkę, podobnej

Smaczna Strona