uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych 250 g masła 200 g drobnego cukru 4 jaja 50 g miodu 250 g mąki tortowej (użyłam orkiszowej) 50 g mielonych migdałów 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka z cytryny (najlepiej bio) 50 ml ciemnego rumu Formę na keks wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować bakalie. Morele pokroić w kostkę
Pełny talerzmyśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To samo dotyczy samych pierogów. Kocham równie bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi zawsze są najlepsze. SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej
Passions hobbies lifesię na jednym kawałku. Dodatkowo dzięki olejowi sernik długo pozostaje świeży. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 30g masła/margaryny Masa: 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale dobrej jakości) 1/2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego; 1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 2 jajka
Di gotujekrojonych wzdłuż Oliwa z oliwek Przyprawa do grillowanych warzyw Sól Przygotowanie Stek wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Smarujemy go delikatnie olejem i doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy stek i smażymy z obu stron. Aby uzyskać średnio wysmażony stek smażymy każdą stronę po 3 minuty. Stek mocno wysmażony po 4 minuty
Programista w kuchniłyżeczka masła Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Wyciągnij mięso z lodówki na około 2 godziny przed smażeniem, żeby miało temperaturę pokojową, natrzyj oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony jeżeli chcemy osiągnąć stek średnio wysmażony, natomiast jeżeli chcemy stek mocno wysmażony (well done) po około 4 minuty
Programista w kuchniwątpienia jest przyprawą godną uwagi, która nadaje temu koktajlowi bardzo ciekawy aromat. Składniki 1 mango 1 banan 1 łyżeczka miodu 90 g jogurtu naturalnego 50 ml mleka 2 szczypty mielonego kardamonu Przygotowanie Owoce dokładnie umyj, obierz, pokrój w kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj miód, jogurt naturalny oraz mleko. Zmiksuj wszystko razem. Na koniec udekoruj gotowy koktajl dwoma szczyptami
Programista w kuchnisłonecznikiem. Odsącz mozzarellę i dodaj do roszponki. Arbuza pokrój w niewielkie kwadraty lub inny, dowolny kształt. Z kawałków arbuza pozbądź się pestek i ułóż na talerzu. Całość dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem
Programista w kuchnimasła 270 g mąki 60 g cukru pudru 3 żółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około
My simple kitchenmoment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, migdały, mąkę cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto rękami. Masę owijamy
noteskulinarnyfigamały słoik 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 czubate łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki płaska łyżeczka suszonego szczypiorku czarny pieprz świeżo mielony oraz pieprz cytrynowy do smaku Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki. Pieczarki i ogórki kroimy w małą kostkę, podobnej
Smaczna Stronaaromatycznego oregano. Składniki (na 3-4 porcje): 500g śledzi z oleju 8-10 suszonych pomidorów z oleju 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju spod pomidorów łyżeczka suszonego oregano mielony kolorowy pieprz do smaku olej rzepakowy do zalania śledzi Zaczynamy od cebuli – obieramy ją, przepoławiamy i kroimy w średniej grubości pióra. Na patelnię wlewamy olej z pomidorów
Smaczna Stronapoczuć magię i radość zbliżających się dni :) Do kulania! Gotowi? Start! Błyskawiczne cake pops na Święta na 18-20 sztuk Potrzebujesz: 250g kakaowych herbatników 4 łyżki Mascarpone 1 łyżeczka mielonego imbiru Polewy: czekolada deserowa/ biała czekolada 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietanki 30% Dodatkowo: patyczki do cake pops precelki posypki kruszone cukierki pisaki lukrowe Sposób przyrządzenia: 1. Zmiksuj/ pokrusz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli chodzi o mnie, to z przyjemnością zjadłam po 1 kawałku przez weekend. Na więcej nie miałam ochoty. Z tego też powodu przygotowanie serniczka polecam jedynie wtedy, gdy będziecie mieli kogo nim obczęstować;) Spód: 270-300 g ciasteczek digestive w czekoladzie 90-100 g masła 1 łyżka kakao Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 250 g drobnego cukru(...)kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Co jakiś czas obracamy naczynie, by śliwki równomiernie chłonęły alkohol. Ciasteczka mielimy na drobno. Dodajemy do nich 1 łyżkę kakao, mieszamy. Masło roztapiamy, a gdy ostygnie, dodajemy do ciasteczek. Całość mieszamy. Gotową masą wykładamy dno tortownicy (24cm, wyłożonej na dnie papierem
Smaki Na Talerzukiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu 3-4 kulki ziela angielskiego 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz 3/4 szklanki kaszy gryczanej prażonej Grzyby wypłukać,zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Kapustę włożyć do garnka,dodać liść laurowy ziele i pieprz, zalać wodą (ok. 500ml
Kolorowa kuchnia Elki