maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta DOMOWA MASA MAKOWA: * mielony mak – 400 g * cukier – 100 g * miód prawdziwy – 140 g * orzechy włoskie * suszone morele + suszone śliwki * kandyzowana skórka pomarańczowa * cukier waniliowy – 2 łyżki * mleko – 300 ml * cynamon – 1 łyżka * whisky
Ostra na Słodkodeseru. Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp. (Poniżej przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii.) Polecam! 400g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości) 200g masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik ) Miękkie masło z cukrem pudrem
Di gotujeśrednicy 18 cm) Biszkopt: 2 jajka 60g cukru 40g mąki pszennej 1 łyżka kakao (płaska) Poncz do nasączenia: 4 łyżki soku cytryny 50 ml wody Krem: 200g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości) 100g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik ) Ponadto: około 40g okrągłych
Di gotujePrzepis na 8 grzanek. 8 kromek bagietki (bułkę kroimy pod skosem), masło, czosnek 1 awokado, skórka otarta z cytryny, sok z cytryny, 100 g serka mascarpone, sól, pieprz świeżo mielony, tabasco (ja użyłam Tabasco Diamond Reserve*) , kawałek czerwonej papryki, szczypiorek, Kromki bułki posmarować z obu stron masłem. Patelnię posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. Położyć pieczywo na rozgrzanej patelni i zrumienić
królestwo garówgotowania grochu 2,5 litra, kapusta kiszona 60 dag, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżka groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszne, kruche ciasteczka są świetnym deserem do kawy czy herbaty. Obtoczone w cukrze pudrze, wyglądają jakby były obsypane śnieżnym puchem. 250 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do obtoczenia Składniki na ciasteczka posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto lekko
Smakołyki Asijajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na obłożenie: około 6 niewielkich miękkich jabłek 1 słoiczek powidła śliwkowego pół szklanki rodzynek 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowy składnik: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami i powidłem śliwkowym: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną
Izabelawkuchniocet i wymieszać. Odstawić z ognia. Do barszczu warto dodać 250 ml zakwasu z buraków . Barszcz odstawić na około godzinę. Do barszczu dodać sól (do smaku), pieprz świeżo mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na minimum godzinę ale najlepiej do czasu całkowitego ostudzenia (można też zostawić na ok. 1 - 2 dni w chłodnym miejscu). Barszcz
Świat Domowej Kuchnipłatów śledziowych marynowanych w oleju, 2 cebule, olej roślinny, 6 suszonych śliwek, 4 suszone morele, 1 większy kiszony ogórek, 3 łyżki octu 10%, świeżo mielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 2 listek laurowy, 4 ziela angielskie, 200 g koncentratu pomidorowego, 4 łyżki pikantnego ketchupu. Delikatny śledzik w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i moreli
Świat Domowej KuchniSkładniki: woda 2 ,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, gałka muszkatołowa 2 szczypty, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, wywar z grzybów zamrożony 1 litr, podgrzybki zamrożone 70 dag, smalec domowy ze skwarkami 2 łyżki, suszone prawdziwki 1 szklanka, śmietana 18% 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, makaron kokardki 250 gram
W Mojej Kuchni Lubięszklanki kaszy pęczak duża garść szpinaku 1 łyżka sera gorgonzola (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak ze szpinakiem i kaszą wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, mielonym imbirem i curry. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Smażymy około 4 minut. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy kaszę przez około 30 sekund. zalewamy bulionem
Delusional TrineCAŁOŚĆ: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy. Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem
Ostra na Słodkokilka propozycji wytrawnych na Sylwestra. Mam nadzieję że coś przypadnie Wa do gustu. Zapraszam i życzę wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :) Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, piekarnika Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem Sałatka warstwowa z makaronem ryżowym Sałatka nicejska warstwowa Sałatka królewska Jajka nadziewane pieczarkami Jajka nadziewane pasztetem z cieciorki Szparagi w szynce i galaretce Kruche
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku 1 łyżka kawy mielonej Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy
słodki bratek