bardzo smacznie. Taki makaron to świetny pomysł na obiad. Bardzo polecam! składniki - 2 porcje 1/2 drobno posiekanej cebuli ( 60 g ) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka mielonego kminu 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 3 filety anchois skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżka soku z cytryny 1 puszka (400 g ) ciecierzycy 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Stare Garypieczarek 4 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany 30% 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz do smaku (u mnie łyżeczka) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 3 łyżki masła klarowanego Jak zrobić boeuf Strogonow? Wołowinę oczyścić z twardych chrząstek i pokroić
Kuchcik gotujeziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę 4 łyżki serka śmietankowego 4 łyżki masła główka pieczonego czosnku (przygotowanego jak w tym przepisie) 4 łyżki posiekanych świeżych ziół mielonych (bazylia, szczypiorek, rozmaryn, oregano, itp.) sól i pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 30-40 minut, po czym odcedź. Dodaj serek śmietankowy, masło, pieczony czosnek, dopraw
karmelowyHamburger wieprzowy z ajvarem Hamburger wieprzowy. Składniki dla 4 osób: 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z karkówki 1 biała cebula 2 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka czarnego pieprzu olej roślinny do smażenia Dodatki: 8 plastrów surowego wędzonego boczku 4 bułki hamburgerowe 1 czerwona cebula 1 duży pomidor
kuron.com.plblachę) posypujemy orzechami (po 50 g na blachę) pieczemy po 30-35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt orzechowy: 4 jaja 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy
Domowe ciastapodanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy na 2 równe części. Składniki na ciasto orzechowe: 6 jaj 200 g cukru pudru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g krojonych orzechów włoskich ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Domowe ciastałyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. kawa : 3 łyżeczki sypanej(mielonej)kawy biały : 6 białek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo
Domowe ciastaDzielimy na 2 części jedną większą( ok. 2/3 ciasta) i jedną mniejszą( ok. 1/3 ciasta). Schładzamy 30 minut w zamrażalniku. Składniki na masę serowo- owocową: 850 g sera białego mielonego dwukrotnie 2 jaja 2 żółtka niepełna(ok. 200 g) szklanka cukru cukier waniliowy szklanka śmietany 18 % 2 kisiele instant z kawałkami owoców( u mnie wiśniowe) 2 łyżki mąki
Domowe ciastaposmakuje. Z sernikami jest jednak ten problem, że lubią opadać i po wyłączeniu piekarnika natychmiastowo zmniejszać swoją słodką wysokość:( Szukałam więc przepisu na taki, który będzie pyszny, z prawdziwym mielonym twarogiem i jakąś niespodzianką w środku;) Z pomocą przyszła moja ciocia, która poczęstowała mnie tym smakołykiem... Następnej soboty już gościł u mnie w domu: bogaty w smaku, ale lekki
Domowe ciastabezową. Pieczenie: pierwsze 8-10 minut w temp. 180 stopni kolejne 60 minut w temp 155 stopni. Studzimy. Skladniki na krem ka wowy: 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao 250 g cukru 400 g masła Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych
Domowe ciastaNasączenie: 1/2 szklanki wódki 3 łyżeczki kawy+ 1/2 szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru Ostudzony napar kawowy mieszamy z wódką. Dodatkowo: garść solonych płatków kukurydzianych 3 łyżki mielonej kawy WYKONANIE: blat biszkoptowy mocno nasączony 2/3 kremu mocno nasączony blat biszkoptowy 1/3 kremu lekko pokruszone solone płatki kukurydziane posypujemy przez sito sypaną kawą Smacznego
Domowe ciastasmak korzennych przypraw, „dobrzejących” w piwnicy dopiero co zerwanych jabłek i wyzbieranych w sadzie orzechów. Te dwa ostatnie przymioty „mojej” jesieni wykorzystałam w tym cieście. Mocnoorzechowy krem z mielonych, świeżych orzechów i gruba warstwa masy z prażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej ostatnio herbaty
Domowe ciastapuch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao i ok. 50 g chrupków w miodzie. Nasączenie: 4 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru 350 ml gorącej wody 150 ml spirytusu lub wódki Kawę z cukrem zaparzamy, odcedzamy fusy i studzimy. Dodajemy spirytus i mieszamy. WYKONANIE: ciasteczko orzechowe+ nasączenie
Domowe ciastaDelikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni. PO ostudzeniu kroimy ma 3 blaty. Krem kawowo- czekoladowy: 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao 250 g cukru 400 g masła Kawę zalewamy szklanką
Domowe ciastarówne blaty. Składniki na nasączenie: 100 ml wódki 50 ml syropu karmelowego do kawy 2 łyżki cukru Składniki na krem kawowy: 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao 250 g cukru 400 g masła Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy
Domowe ciasta